Volkswagen Personbilar

Succé för Volkswagen i comebacken

Dela

Volkswagens comebacksäsong i STCC slutade med stor succé. Med tre segrar av tre möjliga på Mantorp Park säkrade Volkswagen Dealer Team Sweden segern i teammästerskapet med 85 poängs marginal och totalt vann teamet 13 av 21 race under säsongen. - Vi har vunnit mer än hälften av racen. Därmed har vi infriat förväntningarna och visat att vi har den bästa bilen, summerade stallchefen Tommy Kristoffersson.

När det gäller förarmästerskapet var det lite av ”mission impossible” för Fredrik Ekblom som skulle hämta in 76 poäng på Robert Dahlgren. Med två pole position i kvalet satte Ekblom ändå lite press på Dahlgren som misslyckades och slutade elva.

I söndagens första race tog ändå Dahlgren de poäng som behövdes för att säkra titeln, men högst upp på pallen efter första bataljen på Mantorp stod Fredrik Ekblom. Den rutinerade närkingen svarade för en avancerad manöver när han dök på innern och tog sig förbi Mattias Andersson för att ta sig upp i ledning efter långa rakan.

- Det var borderline kan jag säga, precis att jag klarade kurvan, medgav Ekblom, som tog sin Golf GTI TCR i mål fram till den 38:e STCC-segern i karriären.

Den 39:e kom i race två. Den här gången höll Ekblom ledningen från start och var sedan aldrig hotad.

- Toppen! Jätteskönt! Det var bara att segla hemåt mot vinsten. Dessutom säkrade vi teammästerskapet i och med segern. Mycket viktigt, konstaterade Ekblom.

KMS-chefen Tommy Kristoffersson var mycket nöjd med silvermannens insats.

- När det verkligen krävs kliver han fram och levererar. Han förstod budskapet och gjorde sin bästa helg för säsongen.

Så långt hade stallkompisen Fredrik Blomstedt haft en nattsvart helg. I första racet krokade han ihop med Andreas Ahlberg, fick punktering och åkte av.

- Jag var nog lite för het på gröten där, medgav Blomstedt, som i nästa race dömdes för att ha rullat i starten.

- Det kändes bara som en klockren start, tyckte 26-åringen som var ganska oförstående till domslutet.

Han fick en drive through men stannade ute så länge att detta straff omvandlades till en svartflagga och alltså ännu en nolla i protokollet.

- Vi har berömt Blomman mycket under året, och han har gjort det väldigt bra, men idag lyste nog orutinen genom en del. Budskapet var enkelt. Kör för teammästerskapet och ta inga risker, tyckte Tommy Kristoffersson.

Stockholmaren behövde 19 poäng för att ta sig förbi Johan Kristoffersson och upp på bronsplats i förarmästerskapet. Dessa poäng återstod att hämta in när sista racet startade. Blomstedt var alltså tvungen att vinna årets sista STCC-lopp för att säkra medaljen.

- Visst var jag lite uppgiven inför sista racet och låste in mig i lastbilen, men Ronnie och Edward fixade en grym set-up och redan efter ett par varv kände jag att bilen var precis som jag ville ha den.

Bergström och Sandström hade producerat magiska under. Lite hjälp fick Blomstedt sedan av kompisen Ekblom, som kolliderade med Daniel Haglöf och därmed öppnade vägen upp till andra plats.

- Jag såg att de började fajtas så jag tog faktiskt ut den kurvan lite grann av just den anledningen.

Fredrik Ekblom dömdes till en drive through-bestraffning, något han inte riktigt höll med om.

- Jag kom på innern och då började Haglöf styra in för att stänga, menade Ekblom, som senare satte snabbaste varv och körde upp sig till åttonde plats.

Blomstedt å sin sida tackade och tog emot, tog upp jakten på ledande Mattias Andersson och satte in en attack efter långa rakan.

- Han var snabbare än mig där, men det var lite grann nu eller aldrig. Jag hade snackat med Freddan om hur han gjorde så jag bromsade sent, kastade mig på insidan och det gick vägen.

Väl i ledning drog Blomstedt ifrån, men lugn var han verkligen inte.

- De första åtta varven hade gått riktigt fort, men de där sista åtta var det längsta jag har varit med om. Jag var orolig att däcken skulle paja.

Andra segern för säsongen var i hamn och bronset säkrat, sex poäng före stallkompisen Johan Kristoffersson, som inte körde sista deltävlingen.

- Grymt skönt, konstaterade Blomstedt, som förstås hoppas på en fortsättning i STCC med framgångsrika Volkswagen Dealer Team.

Stallchefen Kristoffersson summerade tankarna efter årets säsong från distans, på plats i Riga.

- Vi har satsat på att vinna så många race som möjligt och köra för teammästerskapet. Det är lite av samma strategi som vi har använt i rallycross-VM, mer av ett teamtänkande än vad som annars är vanligt i motorsport. Det vill vi bygga vidare på.

Han kunde också konstatera att den Golf GTI TCR som man marknadsför står sig mycket bra i konkurrensen.

- Vi ser ju att våra märkeskollegor också står på pallen idag, vilket visar att vi har en bra bil.

Kågered Racing Team fick till slut den efterlängtade pallplatsen när Andreas Ahlberg styrde in som trea i första racet, precis som utlovat.

- Jag är fostrad så, ”a man of my word”, konstaterade Ahlberg nöjt.

Riktigt känsligt blev det för dalmasen efter första pallplatsen där han stod bredvid en av sina förebilder, Fredrik Ekblom.

- Vi har jobbat så hårt för det här och känt att man har haft det i sig.

Ahlberg kompletterade succéhelgen med en fjärde- och en femteplats till stor glädje för teamchefen Micke Kågered.

- Stabilt! Härligt att få avsluta så. Nu har vi något att bygga vidare på, summerade Kågered.

Även för Lestrup Racing Team blev det en pallplats när succéinhopparen Andreas Wernersson styrde in som tvåa i första racet. Han spädde sedan på med en fjärde- och en sjätteplats.

Totalt sett blev avslutningshelgen på Mantorp Park en riktig succé för Volkswagen med tre racesegrar och en storseger i teammästerskapet, där Volkswagen Dealer Team vann på totalt 671 poäng mot 586 för tvåan PWR.

Är du journalist och önskar ytterligare information? Kontakta då Marcus Thomasfolk, Informationschef, 08-553 867 97 eller 070-35 896 57, marcus.thomasfolk@volkswagen.se

Facebook: www.facebook.com/VolkswagenSverige,  Twitter: http://twitter.com/VWSverige, YouTube:www.youtube.com/user/VolkswagenSverige, Instagram: www.instagram.com/volkswagensverige

År 2016 levererade Volkswagen 5 987 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2016 totalt 57 832 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,5 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, Tiguan, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Fredrik Blomstedt Fredrik Blomstedt vände svart till vitt genom seger i sista racet.
Fredrik Blomstedt Fredrik Blomstedt vände svart till vitt genom seger i sista racet.
Ladda ned bild
FredrikEkblom-1 Två nya förstaplatser blev det för Fredrik Ekblom på Mantorp.
FredrikEkblom-1 Två nya förstaplatser blev det för Fredrik Ekblom på Mantorp.
Ladda ned bild
FredrikEkblom Fredrik Ekblom motsvarade högt ställda förväntningar.
FredrikEkblom Fredrik Ekblom motsvarade högt ställda förväntningar.
Ladda ned bild
Fredrik Blomstedt Fredrik Blomstedt tog sin andra STCC-seger i karriären när han vann säsongens sista race.
Fredrik Blomstedt Fredrik Blomstedt tog sin andra STCC-seger i karriären när han vann säsongens sista race.
Ladda ned bild
FredrikEkblom Fredrik Ekblom var ett svårfångat byte på Mantorp.
FredrikEkblom Fredrik Ekblom var ett svårfångat byte på Mantorp.
Ladda ned bild
FredrikEkblom Fredrik Ekblom svarade för en stabil och vinstgivande insats.
FredrikEkblom Fredrik Ekblom svarade för en stabil och vinstgivande insats.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarVolkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och en av landets största bildistributörer.Volkswagen Group Sverige marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, Audi, Skoda, SEAT, Porsche - samtliga med starkt fäste på den svenska marknaden.I Volkswagen-gruppen ingår också bland annat dotterbolaget Europcar, som är verksamt inom biluthyrning.Från 1 januari 2002 är Volkswagen Group Sverige AB ett helägt dotterbolag till Volkswagen AG, Europas största biltillverkare.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum