Järfälla Kommun

Succé för YH-utbildning inom bygglov i Järfälla

Dela

Järfällas satsning på att få yrkeshögskoleutbildningar till kommunen visar sig lyckad. Nu i slutet av juni har fler än 130 personer sökt de 35 platser på utbildningen Bygglovshandläggare som erbjuds i Järfälla. Detta trots en god arbetsmarknad och relativt få sökande till andra utbildningar i länet.

YH-utbildningen Bygglovshandläggare är den första i sitt slag i Järfälla, och drivs av en privat utförare*. Ambitionen är att fler YH-utbildningar ska kunna finnas i kommunen framöver. Möjligheten att kunna komplettera sin utbildning eller karriärväxla kommer att bli allt viktigare i framtiden. Att kunna matcha arbetsgivares behov med den arbetsmarknad som råder ger Järfälla ett både arbetsmarknads- och arbetstagarvänligt klimat.

– YH-utbildningar är ett effektivt sätt att rusta människor för de jobb som efterfrågas på arbetsmarknaden och leder i hög utsträckning till anställning efteråt. Det är därför glädjande att så många har valt att söka vår nya utbildning för bygglovshandläggare, och ett tydligt kvitto på att satsningen behövs. Bygglovshandläggare är dessutom ett bristyrke som Järfälla kommun har ett tydligt behov av de kommande åren, säger kompetensnämndens ordförande Christian Bengtzelius (S).

Det expansiva Järfälla kommer bland annat att bygga cirka 18 000 bostäder i Barkarbystaden, och kommunen växer med drygt 40 000 personer de närmsta 15 åren. Bygglovshandläggare är ett yrke som det är och kommer att vara stor efterfrågan på de närmsta åren.

Om Yrkeshögskola (YH)

Yrkeshögskola (YH) är en eftergymnasial utbildningsform, med fokus på yrkesutövning. Utbildningen utgår ifrån näringslivets behov, och är därför ofta strukturerad utifrån en specifik yrkestitel. Ansökningar om att få bedriva YH-utbildning beviljas av MYH (Myndigheten för yrkeshögskolan). När en utförare beviljas en utbildning, så gäller beviljandet för 2-3 utbilningsstarter, varefter utföraren måste ansöka på nytt om att få bedriva utbildningen.

*YH-utbildningen Bygglovshandläggare i Järfälla drivs av företaget YrkesAkademin.

Mer information

Per Eklind, utvecklingsledare, per.eklind@jarfalla.se, 070-002 72 86

Christian Bengtzelius, ordf. kompetensnämnd, christian.bengtzelius@jarfalla.se, 076-178 72 00

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum