Åre 2019

Summering av herrarnas super G – Viva L’Italia!

Dela

Med luriga ljusförhållanden bjöds herrarna i dagens super G på en rejäl utmaning. Ljuset skulle visa sig spela mindre roll då det var en italienare med tidigt startnummer som tog kommandot i ett tajt race som också gav svenska framgångar.

Ivan Kuznetsov. Foto:
 Alain Grosclaude/Agence Zoom
Ivan Kuznetsov. Foto: Alain Grosclaude/Agence Zoom

Dagens tävling karaktäriserades av förändringar i ljusförhållandena och vissa av åkarna hade problem med sikten. Många av åkarna upplevde svårigheter med att hitta den perfekta åklinjen och med att våga satsa fullt ut men solen kom fram och åkarna med senare startnummer fick en fördel. Det spelade dock mindre roll för Dominik Paris.

Trots ett tidigt startnummer tog Dominik Paris kommandot över situationen och tog hem guldet till Italien med bara nio hundradelars marginal före Österrikes medaljhopp Vincent Kriechmayr och den franske veteranen Johan Clarey. De två kom in på exakt samma åktid och delar därmed silvermedaljen i herrarnas första tävling på alpina VM i Åre. 

De schweiziska toppåkarna Beat Feuz och Thomas Tumler var först ut och båda hade problem med ljusförhållandena som de menade påverkade prestationen. 

– Det hade varit perfekt, om jag bara hade kunnat se någonting, sade Feuz efter sitt åk, dock med glimten i ögat.

Tumler tillade att hög fart i banan i kombination med dåliga ljusförhållanden ökar risken för misstag och menar att det också var orsaken till att han missade en port direkt efter ett hopp. Tumler körde därmed ur, precis som en rad andra åkare som hade problem vid samma passage i banan.

Norrmännen Aksel Lund Svindal och Aleksander Aamodt Kilde höjde banan och förhållandena i banan till skyarna och menade båda att de var väldigt glada över att vara i Åre och tävla inför så många av de norska fans som tagit sig till arenan. 

–  Det var mörkt. Men det var tufft och rättvist, summerade Svindal efteråt.

Christof Innerhofer, en av favoriterna, var besviken över att ha missat pallen med bara några hundradelars marginal men var positiv och tacksam för en väl preparerad backe vilket gjorde honom hoppfull inför lördagens störtlopp.

Det franska laget hade en riktigt bra dag med tre åkare på topp tio. Brice Roger njöt av stämningen och tackade organisationen för allt jobb med att leverera en konkurrenskraftig tävling. 

–     Det var väldigt svårt att lyckas i flatljuset och jag missade pallen med bara några hundradelar. Jag hoppas att det ska gå lika bra på söndag, säger Roger.

Norge och Schweiz hade en tuffare dag och ser fram emot störtloppet där flera av åkarna återigen är tippade som favoriter. 

För svensk del blev det en riktigt bra dag med tre åkare på topp 30 och en strax utanför. Felix Monsén, med startnummer 37, slog till med 19:e plats och placerade sig därmed strax före Alexander Köll med tre hundradelar till godo. Mattias Rönngren (startnummer 45) slutade på en mycket väl godkänd 25:e plats, strax efter Aleksander Aamodt Kilde och Olle Sundin slutade på 34:e plats. 

Se hela resultatlistan här. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ivan Kuznetsov. Foto:
 Alain Grosclaude/Agence Zoom
Ivan Kuznetsov. Foto: Alain Grosclaude/Agence Zoom
Ladda ned bild
Vincent Kriechmayr, Dominik Paris, Johan Clarey. Foto: Nisse Schmidt
Vincent Kriechmayr, Dominik Paris, Johan Clarey. Foto: Nisse Schmidt
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum