Parmigiano Reggiano

Sunda, italienska matvanor inspirerar svenskarna

Dela

Medelhavskosten har länge haft en självklar plats i det svenska köket. Den stora importökningen av parmesan till Sverige visar att ”kungen av ostar” – den italienska Parmigiano Reggiano – tar en allt större plats i svenskarnas kosthållning. Osten är ett välsmakande tillskott till en balanserad kosthållning – utmärkt för en modern livsstil som kräver fysisk energi och vitalitet.

Sunt och enkelt: Parmigiano Reggiano tillsammans med nötter och torkad frukt är det perfekta mellanmålet för alla som är intresserade av kost och hälsa.
Sunt och enkelt: Parmigiano Reggiano tillsammans med nötter och torkad frukt är det perfekta mellanmålet för alla som är intresserade av kost och hälsa.

Trots att parmesan tillverkas i stora mängder sker arbetet fortfarande på det traditionella sättet med hjälp av handkraft. Med mest av allt är osten beroende av kunskapen hos alla personer som bidrar till dess tillverkning. Parmigiano Reggiano är helt utan tillsatser och konserveringsmedel. Endast naturliga råvaror används i processen och kvaliteten är beroende av ursprungsplatsen, fodret och mjölkens höga kvalitet.

En energikälla för unga och gamla

Parmigiano Reggiano spelar en viktig roll i en balanserad kosthållning tack vare ostens långa, naturliga mognadsprocess. Förutom att parmesan är rik på protein, kalcium, fosfor, spårämnen och vitaminer är den också lättsmält och viktig för både barn och äldre. Förutom att Parmigiano Reggiano är en komplett måltid i sig, är italienarna mästare på att blanda in Parmigiano i de flesta rätter som de serverar.

 

Parmigiano Reggiano – den perfekta ingrediensen

-          Som smaksättare ger Parmigiano soppor och sallader ett smakmässigt lyft. Att smälta skalken i soppan ger en helt ny smakupplevelse.

-          24 månader gammal Parmigiano Reggiano passar väldig bra ihop med de flesta italienska pastarätterna – riven eller hyvlad.

-          Den mognare Parmigiano Reggiano, 24-30 månader, är speciellt smakrik i huvudrätter. Servera den hyvlad på en carpaccio av oxkött eller fisk eller på rostbiff med en droppe extra virgin olivolja.

-          Parmigiano Reggiano passar bra ihop med färska sallader och alla slags grönsaker.

Svenskarna gör som italienarna och ”smyger in” Parmigiano Reggiano i maten, inte bara på grund av den enastående smaken, utan också på grund av de näringsmässiga kvaliteterna och eftersom den är lättsmält. Nedan hittar du ett frestande recept på mörk chokladmousse med spröda Parmigiano Reggiano-chips.

Mörk chokladmousse med spröda parmesanchips

 Chokladmousse

200 g mörk choklad
3 äggulor
3 dl vispgrädde, ganska hårt vispad
150 g Parmigiano Reggiano
1 ask färska jordgubbar
Färsk mynta

  • Smält chokladen över ett vattenbad. Ta av chokladen från värmen och vispa ned äggulorna, en i taget. 
  • Vänd ned den vispade grädden. 
  • Häll chokladmoussen i en skål och ställ in i kylen.
  • Placera riven Parmigiano Reggiano i små rundningar på en bakpappersklädd plåt. Tillaga i 180 grader varm ugn i 3-5 minuter tills osten har smält och är gyllenbrun. Låt chipsen svalna.
  • Lägg en sked chokladmousse på varje tallrik. Placera ett Parmigiano Reggiano-chips ovanpå. Här kan du bygga så många våningar som du orkar äta.
  • Dekorera varje dessert med färska jordgubbar och mynta.


Tips: Strö gärna över några ätbara blommor för att få lite extra färg.


Vill du få recept med Parmigiano Reggiano är du välkommen att kontakta undertecknad.


Pressinformation:


Lynx Porter Novelli
Informationskontor för Parmigiano Reggiano i Norden


Turid Viker Bråthen
Telefon +47 90 60 40 50
turid@lynx.no

Nyckelord

Bilder

Sunt och enkelt: Parmigiano Reggiano tillsammans med nötter och torkad frukt är det perfekta mellanmålet för alla som är intresserade av kost och hälsa.
Sunt och enkelt: Parmigiano Reggiano tillsammans med nötter och torkad frukt är det perfekta mellanmålet för alla som är intresserade av kost och hälsa.
Ladda ned bild
Mørk sjokolademousse med sprø parmesanchips
Mørk sjokolademousse med sprø parmesanchips
Ladda ned bild

Om