Porsche Carrera Cup Scandinavia

Sundahl skriver gärna Porsche Carrera Cup-historia på norsk mark

Dela

I fjol avgjorde Lukas Sundahl Porsche Carrera Cup Scandinavia i den näst sista deltävlingen. 17-18 september har 25-åringen från Växjö möjlighet att upprepa den bedriften. På Rudskogen Motorsenter i Norge kan Sundahl säkra årets titel, hans fjärde raka i mästerskapet!

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic.
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic.

En trio tredjeplatser på Mantorp Park förra hösten räckte gott och väl för att Lukas Sundahl skulle säkra sin tredje titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Till finalen på Ring Knutstorp kom han som klar mästare.

Årets sista deltävling avgörs just på Mantorp Park (1-2 oktober) och till banan i Östergötland återvänder Sundahl gärna som redan klar mästare. Allt hänger på hur det går kommande veckoslut. I Norge har smålänningen tre race på sig att utöka sin mästerskapsledning till ointagliga 55 poäng. 

– Jag avgör gärna i Norge. Det är det självklara målet, säger Sundahl.

Men även om han har ”matchboll” tar Sundahl inte ut någon historisk seger i förskott. Vinner han blir han nämligen först med fyra titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 

– Allt kan hända i racing och går det åt pipan så tickar det snabbt på poängmässigt, konstaterar han.

Som i Falkenberg där Sundahl blev påkörd i det andra heatet, tvingads bryta och kammade noll. Hade han erövrat en pallplats i stället hade han varit ännu närmare ett nytt mästerskapsguld.

Vill inte tappa

Det faktum att Lukas Sundahl kan avgöra mästerskapet till sin fördel på den tekniska och snabba banan i Rakkestad ändrar inte hans och teamets (Sundahl-Pampas Racing) inställning till tävlingen. Inte mycket i alla fall.

– Vi resonerar väl på samma sätt nu som inför alla andra tävlingar – i kvalet är det hundra procent som gäller, sedan får vi se hur långt det räcker och tar oss an racen utifrån startposition. Står man i pole går man självklart för seger, men startar man tvåa eller kanske trea agerar man efter hur racet utvecklar sig, säger Sundahl och tillägger:

– Kanske tänker man lite extra när man är i det läge jag är i just nu. Jag vill självklart inte tappa några poäng, men går kanske inte stenhårt för att utöka ledningen heller. Hamnar man i det läge som jag var i Karlskoga – tvåa bakom Hampus Ericsson i båda racen – gör man inget dumt utan hämtar in de poäng man har. Där och då spelade det ingen större roll att han tog in några poäng på mig.

Tuff medaljstrid

Hampus Ericsson har vunnit de tre senaste racen i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Kumlasonen är tvåa i mästerskapet, 43 poäng efter Lukas Sundahl.  Förlänger Ericsson sin segersvit på norsk mark kan han ta mästerskapet till ett spännande och dramatiskt avgörande på Mantorp Park. Men för det krävs som sagt att Sundahls ledning är mindre än 55 poäng efter helgens övningar.

Närmast efter sig i tabellen har Hampus Ericsson sin teamkompis i Fragus Motorsport, Emil Persson från Karlskoga. 26 poäng skiljer dem åt och bakom lurar dessutom göteborgaren Edvin Hellsten, som med 135 poäng kvar att köra om inte har mer än 34 poäng upp till en hägrande andraplats.

Medaljstriden har alla förutsättningar att bli sevärd.

Unik gästförare

På Rudskogen Motorsenter bjuder Porsche Sveriges uppskattade gästförarprogram för första gången på en fabriksförare från Porsche Motorsport. 

Det är den schweiziska racingstjärnan Simona De Silvestro som erbjudits och tackat ja till en styrning i det skandinaviska mästerskapet. 

– Jag ser mycket fram emot den här möjligheten att få tävla i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det är första gången jag kör en Cup-bil så det är definitivt spännande. Helgen kommer att bli både intensiv och rolig, säger den 33-åriga schweiziskan som har en lång karriär bakom sig i flera av världens främsta racingmästerskap. 

På 70 starter i Indycar har hon tagit 15 top-10-placeringar, med en andraplats i Grand Prix of Houston 2013 som främsta merit. Så sent som i somras körde De Silvestro Indy 500 i en historisk satsning med ett team dominerat av kvinnor.

Sedan 2019 har De Silvestro ett fabrikskontrakt med Porsche Motorsport. Hon arbetar i rollen som Reserve Driver med Formula E-teamets ordinarie förare, Le Mans-vinnaren André Lotterer och den tidigare Formel 1-föraren Pascal Wehrlein.

– Jag har stor respekt för att Carrera Cup är ett elitmästerskap för GT-specialister. Jag kommer att få utnyttja mina erfarenheter från Indycar, Formula E och australiensiska V8 Supercars maximalt på Rudskogen. Vi får se hur långt det räcker.

Fördel Bergström

Kampen i Masters Cup, klassen för förare över 40 år, går också vidare på Rudskogen Motorsenter. Bäst utgångsläge inför avslutningen på säsongen har Christoffer Bergström, som toppar tabellen 40 poäng före prins Carl Philip. Prinsen skuggas i sin tur av Thomas Karlsson.

Tre heat avgörs i Norge. De kan avgöra toppstriden – eller göra kampen om titeln ännu jämnare inför finalen på Mantorp Park. För att Bergström ska säkra titeln krävs att han lämnar Norge på lördag kväll med minst 50 poängs försprång. Kommer prins Carl Philip, som fortfarande jagar sin första klasseger för säsongen, eller Thomas Karlson tillåta det?

I årets femte och näst sista deltävling blir konkurrensen i Masters Cup den tuffaste för säsongen då sju förare kommer till start. Förutom ovan nämnda är Krister Andero, Lars-Bertil Rantzow, Tommy Karlsson och Roger Hermansen anmälda. 

Annervi avgör?

Porsche Sprint Challenge Scandinavia körde dubbelt i Falkenberg tidigare i somras och stod därför över augustitävlingen på Gelleråsen Arena. Men i Norge är förarna och alla Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport tillbaka på banan. 

Klassens stora dominant, Marcus Annervi, gör resan över gränsen för att avgöra mästerskapet. Med sitt Race Team Gelleråsen - by AFR har 25-åringen från Halmstad vunnit alla åtta race hittills i mästerskapet och chansen att han ska säkra titeln redan i lördagens första race är stor. 

– I Norge kommer jag helt att fokusera på titeln. Om jag räknat rätt behöver jag vara före såväl Per ”Ploppen” Andersson som Janne Gustavsson i det första heatet för att avgöra redan då, säger Annervi. 

Andersson är tvåa i tabellen, Gustavsson trea. Inblandad i medaljstriden, som kan bli sevärd, är dessutom Fredrik Danner.

Stenmark kör igen

I det 18 bilar stora startfältet i Porsche Sprint Challenge Scandinavia blir bil nummer 56 lite extra intressant att följa. Den kommer nämligen att köras av Ingemar Stenmark. Slalomikonen gjorde racingdebut i just Porsche Sprint Challenge Scandinavia i Anderstorp tidigare i somras. I Norge gör Stenmark sin andra tävlingsstart i klassen.

Norrmännen tillbaka

På grund av pandemin och karantänsregler har de norska förarna haft svårt att delta i Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge. Men på hemmaplan är de med. I Porsche Carrera Cup är Roger Hermansen och Ole William Nærsnes tillbaka och får dessutom sällskap av 19-årige debutanten Erlend Olsen, som tänker använda årets två sista deltävlingar som förberedelse för full säsong i Porsche Approved Cup, klass i klassen för Porsche 911 GT3 Cup (991 II), nästa år.  

I Porsche Sprint Challenge Scandinavian kommer också en trio att försvara de norska färgerna: Alexander Berg, Erik Sandell och Daniel Isaksen. 

Fyra race live i Viaplay

I Viaplay kan du följa samtliga tre Porsche Carrera Cup-race på Rudskogen Motorsenter – och det andra racet i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Följande tider gäller för sändningarna, som kommenteras av Robin Nilsson och Björn Wirdheim:

Fredag 17 september

Viaplay kl 18.00: Race 1 Porsche Carrera Cup.

Lördag 18 september

Viaplay kl 11.00: Race 2 Porsche Carrera Cup.

Viaplay kl 14.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge.

Viaplay kl 14.30: Race 3 Porsche Carrera Cup.

Ställningen i mästerskapen

Porsche Carrera Cup Scandinavia

1) Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 199 poång

2) Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, 156

3)) Emil Persson, Fragus Motorsport, 130

4) Edvin Hellsten, Nova Racing, 122

5) Hugo Andersson, Steber Racing, 84

6) Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, 81

7) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 69

8) Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, 61

9) Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, 50

10) Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, 43

11) Patrick Rundquist, Steber Racing, 42

12) Lars-Bertil Rantzow (M), R Competition, 35

13) Hampus Hedin, Fragus Motorsport, 34

14) Krister Andero, Prido Racing, 34

15) Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, 29

16) Anton Marklund, Mtech Competition, 19

17) Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, 14

18) Tommy Karlsson, TK Competition, 7

19) Roger Hermansen, Jaffa-Hermansen Racing, 0

Masters Cup

1) Christoffer Bergström, 182 poäng

2) Carl Philip Bernadotte, 142

3) Thomas Karlsson, 138

4) Krister Andero, 103

5) Lars-Bertil Rantzow, 70

6) Tommy Karlsson, 24

6) Roger Hermansen, 0

Teammästerskapet

1) Sundahl-Pampas Racing, 367 poäng

2) Fragus Motorsport, 316

3) Porsche Experience Racing, 214

4) Mtech Competition, 157

5) Steber Racing, 126

6) Nova Racing, 122

7) Prido Racing, 103

8) R Competition, 70

9) TK Competition, 24

10) Kjellin Motorsports, 14

9) Jaffa-Hermansen Racing, 0

Topp 10 Porsche Sprint Challenge Scandinavia

1) Marcus Annervi, Race Teeam Gelleråsen – by AFR, 215 poäng

2) Per Andersson, Eken Motorsport, 132

3) Janne Gustavsson, Stenhaga Motorsport, 118

4) Fredrik Danner, Eken Motorsport, 98

5) Kenneth Ahnelöv, Race Team Gelleråsen – by AFR, 73

6) Markus Lönnroth, Race Team Gelleråsen – by AFR, 69

7) Thomas Tedenström, Eken Motorsport, 61

8) Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, 59

9) Gustav Bergström, Mtech Competition, 52

10) Ronnie Gustafsson, Eken Motorsport, 42.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge Scandinavia, Rudskogen Motorsenter, Norge, 17-18 september

Fredag 17 september

Kl 08.30: Träning 1 Sprint Challenge (20 min)

Kl 10.30: Träning 1 Carrera Cup (30 min)

Kl 11.10: Träning 2 Sprint Challenge (20 min)

Kl12.30: Träning 2 Carrera Cup (30 min)

Kl 14.50: Kval Sprint Challenge (20 min)

Kl 15.20: Kval Carrera Cup (30 min)

Kl 18.15: Race 1 Carrera Cup (20 min)

 

Lördag 18 september

Kl 10.30: Race 1 Sprint Challenge (20 min)

Kl 11.15: Race 2 Carrera Cup (20 min)

Kl 14.00: Race 2 Sprint Challenge (20 min)

Kl 14.50: Race 3 Carrera Cup (30 min)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic.
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic.
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen.
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen.
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic.
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic.
Ladda ned bild
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic.
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic.
Ladda ned bild
Simona De Silvestro. Foto: Porsche Motorsport
Simona De Silvestro. Foto: Porsche Motorsport
Ladda ned bild
Christoffer Bergström. Foto: Armin Hadzic.
Christoffer Bergström. Foto: Armin Hadzic.
Ladda ned bild
Christoffer Bergström. Foto: Jakke Röntynen
Christoffer Bergström. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Prins Carl Philip. Foto: Armin Hadzic.
Prins Carl Philip. Foto: Armin Hadzic.
Ladda ned bild
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic.
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic.
Ladda ned bild
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic.
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic.
Ladda ned bild
Ingemar Stenmark. Foto: Armin Hadzic.
Ingemar Stenmark. Foto: Armin Hadzic.
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia kör Porsche 911 GT3 Cup (991 II). 

I mästerskapet ingår Masters Cup för amatörförare över 40 år. 

2021 års mästerskap, som är det 18:e i ordningen, omfattar sex deltävlingar – fem i Sverige och en i Norge – och 14 race. Premiären körs på Ring Knutstorp 7-8 maj och finalen på Mantorp Park 1-2 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs, Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl vunnit mästerskapet tre gånger var. Sundahl är regerande mästare. 

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Många vinnare när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Mantorp Park2.10.2021 19:10:12 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och Christoffer Bergström var de stora vinnarna när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Mantorp Park. Med publiken tillbaka i svensk racing vann Sundahl två dueller mot Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist, Ericsson och Hellsten säkrade silver och brons efter stor dramatik och Christoffer Bergström tog sin första titel i Masters Cup.

Oavgjort mellan Rosenqvist och Sundahl i finalkvalet i Porsche Carrera Cup Scandinavia1.10.2021 18:52:03 CEST | Pressmeddelande

Det blev oavgjort i Smålandsderbyt i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park under fredagen. Värnamosonen, Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist och fyrfaldige Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl från Växjö var snabbast i var sin kvalomgång och delar därmed första startled i lördagens båda race. – Lukas laddade hårt, han är grymt snabb, konstaterade Rosenqvist, som är gästförare i säsongsfinalen i Östergötland.

Meste mästaren Sundahl klar för fortsättning i Porsche Carrera Cup Scandinavia1.10.2021 08:09:47 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl kör vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Lagom till finalen på Mantorp Park 1-2 oktober gör mästerskapets framgångsrikaste förare tummen upp för en fortsättning. – Vi har gjort klart för ytterligare två säsonger och jag känner stor glädje över att få tävla med nya Porsche 911 GT3 Cup (992) till våren, säger den fyrfaldige mästaren från Växjö.

Lukas Sundahl skrev historia – först med fyra titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia18.9.2021 17:45:56 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia. Igen! Efter tre imponerande heatsegrar på Rudskogen Motorsenter skrev smålänningen ett stycke svensk racinghistoria genom att som förste förare erövra fyra titlar i det prestigefulla mästerskapet. – Roligt att lyckas med något ingen gjort tidigare, sa en mycket belåten Sundahl efter deltävlingen i Norge.

Lukas Sundahl tillbaka på vinnarspåret i Porsche Carrera Cup Scandinavia17.9.2021 20:09:43 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl har hittat vinnarspåret i Porsche Carrera Cup Scandinavia igen. Under fredagen vann den regerande mästaren det inledande racet på Rudskogen Motorsenter i Norge före Edvin Hellsten och Hampus Ericsson. – Roligt att få vinna igen, konstaterade Sundahl som efter fem raka segrar i början på säsongen blev utan vinst både i Falkenberg och senast på Gelleråsen Arena.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum