Porsche Carrera Cup Scandinavia

Sundahl vill förlänga sin supersvit när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Anderstorp

Dela

De fyra senaste säsongerna har Lukas Sundahl vunnit sex av nio race på Scandinavian Raceway. I övriga tre har han varit tvåa. Ska den regerande mästaren förlänga den makalösa sviten när Porsche Carrera Cup Scandinavia är tillbaka i Anderstorp 18-19 juni? Och ska mästerskapstvåan Hugo Andersson upprepa sin insats från i fjol då han däckade konkurrenterna och faktiskt snuvade Sundahl på en av segerpokalerna?

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic

Lukas Sundahl svarade för en hundraprocentig insats i premiären på Ring Knutstorp för sex veckor sedan. Dubbla heatsegrar och maximala bonuspoäng för såväl pole position som snabbaste varv. En mästerlig säsongsstart minst sagt.

Nu väntar Scandinavian Raceway, mästarens hemmabana. Men även om Lukas kommer från Växjö är inte den tidigare Formel 1-banan i Anderstorp hans favorit i kalendern. Men det har inget med resultat att göra, för det finns ingen annan bana Lukas har haft lika stora framgångar på. Sedan 2017 är hans placeringsrad i Anderstorp 1-2-1-2-1-1-1-2-1!

Sex segrar och tre andraplatser! En helt osannolikt facit. 

– Ja, det är rätt okey, men jag vet egentligen inte varför det gått så bra just där. 

Ärligt talat tycker jag att banan i Anderstorp är rätt tråkig, men det stämmer att det är den vi lyckats bäst på de senaste säsongerna, säger Lukas och tillägger:

– Och jag har självklart för avsikt att förlänga den sviten kommande helg. Det är i alla fall planen. 

Däckade konkurrenterna

Hugo Andersson svarade också för en stark premiärinsats i Skåne. Dubbla tredjeplatser gav 34 poäng och en andraplats i tabellen. Till Anderstorp återvänder Hugo mer än gärna. Det var nämligen på Scandinavian Raceway han under fjolåret nådde sin hittills största framgång i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I ett minnesvärt race däckade bokstavligt talat 19-åringen från Täby konkurrenterna. När alla andra rullade ut till det andra av de tre racen på regndäck chansade Hugo med slicks. Ett genidrag skulle det visa sig. Efter en lite halkig inledning började hans däckval betala sig i takt med att banan torkade upp. Hugo avancerade från tionde till andra plats och kunde i racets slutskede dessutom ta sig om ledande Lukas Sundahl och ta sin första seger i mästerskapet.

Hugo Andersson är därmed en av bara tre förare som lyckats besegra Sundahl på Scandinavian Raceway de fyra senaste säsongerna. Övriga två är Oscar Palm och IndyCar-stjärnan Felix Rosenqvist.

– Målsättningen inför årets deltävling är definitivt podium och jag ska självklart försöka klämma in åtminstone en seger, säger Hugo inför återkomsten till Småland.

Kommer ge allt

Men att besegra Lukas Sundahl är uppenbarligen inte lätt. Speciellt inte i Anderstorp.

– Lukas är svår att rå på och det är många som ställer sig frågan hur man ska göra för att slå honom. Helst ska man kvala bättre än vad han gör. Lyckas man inte med det måste man ta sig om honom så fort som möjligt i racet, vara rak på sak och försöka sätta honom ur spel. I ledning är han fruktansvärt jämn och gör inga misstag, säger Hugo.

Uppgiften att besegra Lukas Sundahl är svår, men inte omöjlig. Det är i alla fall Hugo Anderssons övertygelse.

– Det ska gå. Kan han köra så fort borde vi andra också kunna det. Jag kommer verkligen att ge allt och fokusera så mycket som möjligt för att upprepa segern från i fjol. Mitt mål är aldrig att vara best of the rest, jag vill vara bäst och mäter mig därför mot Lukas, inte den som är tvåa, säger han. 

Sugna på revansch

I tabellen skuggas Hugo Anderson av Emil Persson, som i sin tur har Edvin Hellsten närmast efter sig. Båda svarade för bra prestationer på Ring Knutstorp, även om Hellsten självklart hade hoppats på ett något bättre resultat med tanke på hans starka finalprestation på samma bana i fjol höst.

Hampus Ericsson är tabellfemma, en placering han trillade ner till sedan han som tvåa i det andra racet fått ett tidsstraff i samband med målgång och därmed slutade som besviken sexa i stället.

Besviken efter premiären var även fjolårstvåan Pontus Fredricsson, som efter en fin andraplats i det första heatet tvingades bryta det andra. Med sina 20 poäng är Fredricsson redan 34 poäng efter Lukas Sundahl. 

Räkna med att både Ericsson och Fredricsson kommer rejält revanschsugna till Anderstorp. 

Tidigare mästare tillbaka

Christoffer Bergström och Thomas Karlsson lyckades bäst i Masters Cup (klassen för amatörförare över 40 år) på Ring Knutstorp. Var sin seger och andraplats innebär att de delar ledningen i tabellen inför deltävlingen i Anderstorp.

Men i Småland ökar konkurrensen i klassen då veteranen Lars-Bertil Rantzow, 61 år, gör comeback efter att ha stått över fjolårssäsongen. Skåningen, som debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia redan 2006, är tvåfaldig Masters Cup-mästare (2017 och 2019) och den förare som har flest racestarter, 153 stycken, i mästerskapet.

Comeback gör även norrmannen Roger Hermansen, som med sin nya Porsche 911 GT3 Cup (991 II) äntligen är tillbaka i mästerskapet igen. På grund av Corona tvingades han helt avstå fjolårssäsongen och säsongen 2019 avbröt han efter en krasch i Karlskoga.  

Övriga förare i klassen är prins Carl Philip och Krister Andero. Den sistnämnde gjorde sitt livs tävling i Anderstorp förra året. Förutom att han tog sig vidare till den andra kvalomgången, Q2, klassvann han det första racet efter att ha tagit målflagg som fyra totalt! 

Magnussen efter Ekblom

På Ring Knutstorp körde Fredrik Ekblom Porsche Sveriges gästbil i mästerskapet. På Scandinavian Raceway kliver en annan förare med stora, internationella meriter in i bilen med startnummer 911, dansken Jan Magnussen.

Den tidigare Formel 1-föraren gör sitt andra inhopp i mästerskapet. I fjol körde han deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors.

– Mitt premiärinhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia gav tydlig mersmak. Jag var särskilt imponerad av organisationen och den sportsliga nivån så jag ser fram emot att delta igen. Att få komma tillbaka till serien på den klassiska Formel 1-banan i Anderstorp är såklart en extra krydda och det kommer att bli en riktigt spännande utmaning, säger Magnussen och tillägger:

– Jag ser fram emot att få en ny chans i Porsche Carrera Cup Scandinavia, samt förhoppningsvis att kunna kämpa för ett toppresultat!

Kan någon hota Annervi?

I nya Porsche Sprint Challenge Scandinavia vann titelfavoriten Marcus Annervi båda premiärracen i sin Porsche 718 Cayman GT4. Annervi var tämligen överlägsen, men i Anderstorp bjuds konkurrenterna, som återigen blir 20 till antalet, en ny chans att utmana 25-åringen från Halmstad.

På Ring Knutstorp var det Fredrik Danner som med dubbla andraplatser lyckades bäst bakom Annervi. Pallen blev det även för hans teamkollega i Eken Motorsport, Per ”Ploppen” Andersson, och Gustav Bard.

Bakom Annervi och Danner är det grymt jämnt i tabellen med fyra förare (Andersson, Bard, Kenneth Ahnelöv och Markus Lönnroth) inom en enda poäng. 

Alla race live i Viaplay

Deltävlingen i Anderstorp är den första för säsongen som omfattar tre race, ett på fredag och två på lördag. Samtliga livesänds i Viaplay där också lördagens andra heat i Porsche Sprint Challenge visas.

Tävlingarna från Scandinavian Raceway kommenteras av Robin Nilsson, som den här gången kommer att ha ovan nämnde Fredrik Ekblom som expert vid sin sida. 

Sändningstiderna i sin helhet:

Fredag 18 juni.

Kl 17.00: Race 1 Porsche Carrera Cup.

Lördag 19 juni.

Kl 11.00: Race 2 Porsche Carrera Cup.

Kl 14.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge. 

Kl 14.30: Race 3 Porsche Carrera Cup.

Tidsschema Scandinavian Raceway 18-19 juni.

Fredag 18 juni.

Kl 09.00: Test 1 Porsche Sprint Challenge

Kl 09.30: Test 1 Porsche Carrera Cup

Kl 11.45: Test 2 Porsche Sprint Challenge

Kl 12.15: Test 2 Porsche Carrera Cup

Kl 14.00: Kval Porsche Sprint Challenge

Kl 14.30: Kval (Q1, Q2) Porsche Carrera Cup

Kl 17.15: Race 1 Porsche Carrera Cup

Lördag 19 juni

Kl 10.30: Race 1 Porsche Sprint Challenge

Kl 11.15: Race 2 Porsche Carrera Cup

Kl 14.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge

Kl 14.50: Race 3 Porsche Carrera Cup

Mästerskapsställning Porsche Carrera Cup Scandinavia.

1) Lukas Sundahl, Växjö, Sundahl-Pampas Racing, 54 poäng

2) Hugo Andersson, Täby, Steber Racing, 34

3) Emil Persson, Degerfors, Fragus Motorsport, 32

4) Edvin Hellsten, Hovås, Nova Racing, 28

5) Hampus Ericsson, Kumla, Fragus Motorsport, 22

6) Pontus Fredricsson, Skogås, Fragus Motorsport, 20

7) Anton Marklund, Boliden, Mtech Competition, 19

8) Patrick Rundquist, Uppsala, Steber Racing, 16

9) Thomas Karlsson, Falkenberg, Mtech Competition (M), 14

10) Christoffer Bergström, Stockholm, Sundahl-Pampas Racing (M), 14

11) Hampus Hedin, Västra Frölunda, Fragus Motorsport, 10

12) Krister Andero, Falköping, Prido Racing (M), 9

13) Carl Philip Bernadotte, Stockholm, Porsche Experienxe Racing (M), 5

(M)= Masters Cup

Masters Cup.

1) Thomas Karlsson, 45 poäng

2) Christoffer Bergström, 45

3) Krister Andero, 31

4) Carl Philip Bernadotte, 17

Teammästerskapet.

1) Sundahl-Pampas Racing, 95 poäng

2) Fragus Motorsport, 64

3) Mtech Competition, 64

4) Steber Racing, 50

5) Prido Racing, 31

6) Nova Racing, 28

7) Porsche Experience Racing, 17

Topp 10 Porsche Sprint Challenge Scandinavia

1) Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – by AFR, 54 poäng

2) Fredrik Danner, Eken Motorsport, 40

3) Per Andersson, Eken Motorsport, 27

4) Gustav Bard, Race Team Gelleråsen – by AFR, 26

5) Kenneth Ahnelöv, Race Team Gelleråsen – by AFR, 26

6) Markus Lönnroth, Race Team Gelleråsen – by AFR, 26

7) Janne Gustavsson, Stenhaga Motorsport, 19

8) Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, 12

9) Thomas Tedenström, Eken Motorsport, 12

10) Gustav Bergström, Mtech Competition, 12

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hugo Andersson. Foto: Armin Hadzic
Hugo Andersson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic
Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Thomas Karlsson. Foto: Armin Hadzic
Thomas Karlsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Christoffer Bergström. Foto: Armin Hadzic
Christoffer Bergström. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Lars-Bertil Rantzow. Foto: Armin Hadzic
Lars-Bertil Rantzow. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia kör Porsche 911 GT3 Cup (991 II). 

I mästerskapet ingår Masters Cup för amatörförare över 40 år. 

2021 års mästerskap, som är det 18:e i ordningen, omfattar sex deltävlingar – fem i Sverige och en i Norge – och 14 race. Premiären körs på Ring Knutstorp 7-8 maj och finalen på Mantorp Park 1-2 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs, Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl vunnit mästerskapet tre gånger var. Sundahl är regerande mästare. 

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Ericsson och Hellsten spräckte mästarens segersvit i Porsche Carrera Cup Scandinavia10.7.2021 18:14:12 CEST | Pressmeddelande

Det blev inga nya fullpoängare för Lukas Sundahl i Västkustloppet i Falkenberg. Hans segersvit bröts och i stället tog Edvin Hellsten och Hampus Ericsson sina första triumfer i Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Det gjorde vi bra. Bra teamwork, Edvin, tyckte en leende Hampus Ericsson efteråt. Sundahl, som blev tvåa i det första heatet och bröt det andra, toppar dock fortfarande mästerskapet före Emil Persson.

Mästerlig trippel av Lukas Sundahl i Porsche Carrera Cup Scandinavia19.6.2021 18:00:52 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl tycks vara helt omöjlig att besegra just nu. I årets andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia, som avgjordes på Scandinavian Raceway i Anderstorp, vann smålänningen alla tre race. Men fem raka segrar i öppningen på årets mästerskap har han ryckt åt sin en 60-poängsledning i tabellen. – En perfekt start på säsongen. Full pott i varenda race hittills, konstaterar Lukas och ser nöjd ut.

Full pott för Sundahl i mästerlig start i Porsche Carrera Cup Scandinavia8.5.2021 18:13:31 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl har gjort det igen – kört till sig maximala poäng i en premiärhelg i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han gjorde det i Falkenberg i fjol och önskereprisen kom på Ring Knutstorp under lördagen. Den regerande mästaren vann inte bara båda premiärracen i mästerskapet. Med dubbla pole positions och snabbaste varv i båda racen såg han dessutom med att få med sig fyra extrapoäng hem till Växjö. – Det här var väl rätt bra. En perfekt start på säsongen, konstaterade han efteråt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum