Svensk Innebandy

Superperiod tog Sverige till VM-final

Dela

Målvakten Jonathan Edling var briljant. Sveriges försvarsspel satt klockrent. Och framåt gjorde laget sex mål i VM-semifinalen mot Schweiz – vilket gav en finalbiljett.

Johan Samuelsson jublar efter sitt mål mot Schweiz. Foto: Esa Jokinen
Johan Samuelsson jublar efter sitt mål mot Schweiz. Foto: Esa Jokinen

I senaste VM i Prag, 2018, spelade Sverige och Schweiz en extremt jämn semifinal som slutade med straffseger för Sverige. Med det i bakhuvudet för schweizarna kändes det som att de verkligen var ute efter revansch i eftermiddagens semifinal i Helsingfors. Stundtals pressade de Sverige hårt – men en storspelande målvakt i Jonathan Edling och ett superbt försvarsspel satte stopp.

– Ja, vi var pressade i minst två perioder och de hade rätt många lägen. Men det var den mest välförtjänta ”matchens lirare” jag någonsin sett. Jonathan Edling var äckligt bra och räddade oss när det stod och vägde, säger Alexander Galante Carlström.

Samtidigt hade Sverige tagit ledningen i den första perioden. 1-0 kom genom ett snöpligt självmål, 2-0 på en vacker frislagsvariant där Tobias Gustafsson blev målskytt.
Schweiz reducerade i den andra perioden och i den tredje förväntade sig svenskarna en hög press från schweizarna.

– Men vi låg rätt och de drog ner på tempot och spelade runt. Jag tyckte inte att de skapade så mycket som jag trodde, det kom aldrig någon anstormning. När vi gjorde 3-1 kändes det över för deras del. Då prioriterade vi mer försvarsspel. Vi låg bra i försvaret och det var därför vi gjorde målen framåt, säger Galante Carlström.

Ja, för samtidigt som många trodde att Schweiz kanske skulle kvittera var det i stället Sverige som gjorde målen i slutakten. Kim Nilsson till 3-1, Johan Samuelsson till 4-1. Och i slutminuterna satte Casper Backby 5-1 och Galante Carlström 6-1 i öppen kasse – med passning från just målvakten Jonathan Edling.

– Som målskytt är det alltid skönt att sätta dit en boll. Men målet var sekundärt, det viktiga var att Edling fick assisten. Det krönte hans match på ett vackert sätt.

Nu väntar VM-final mot antingen Finland eller Tjeckien. Finalen sänds på SVT1 kl 16.30 svensk tid. Och finalstämningen i Hartwall Arena är något Galante Carlström ser fram emot.

– Det är en dröm. Att spela hemma-VM 2014 var otroligt stort. Nu är vi i fiendeland, vilket jag nästan rankar ännu högre. Det är faktiskt häftigt att vi kan ha så mycket publik mot oss. Men vi får samtidigt ett otroligt stöd av de svenska fansen på plats, så det här kommer bli oerhört häftigt.

Matchfakta, VM-semifinal
Schweiz-Sverige 1-6 (0-2, 1-0, 0-4)

Första perioden
0-1 11.24 Självmål
0-2 12.06 Tobias Gustafsson (Albin Sjögren)

Andra perioden
1-2 04.48 Claudio Laely (Paolo Riedi)

Tredje perioden
1-3 03.06 Kim Nilsson
1-4 05.11 Johan Samuelsson (Alexander Galante Carlström)
1-5 16.43 Casper Backby (Ludwig Persson)
1-6 18.50 Alexander Galante Carlström (Jonathan Edling)

Kontakter

Bilder

Johan Samuelsson jublar efter sitt mål mot Schweiz. Foto: Esa Jokinen
Johan Samuelsson jublar efter sitt mål mot Schweiz. Foto: Esa Jokinen
Ladda ned bild

Om

Svensk Innebandy
Svensk Innebandy
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

08-514 274 00https://www.innebandy.se/

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 112 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

Följ Svensk Innebandy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum