Högskolan i Halmstad

Susanna Öhman föreslås bli ny rektor för Högskolan i Halmstad

Dela

Styrelsen för Högskolan i Halmstad föreslår regeringen att utnämna Susanna Öhman till ny rektor för Högskolan i Halmstad. Susanna Öhman är professor i sociologi vid Mittuniversitetet och har tidigare bland annat varit akademichef vid Högskolan i Halmstad. Hon väntas tillträda i mars 2023.

Susanna Öhman. Bild: Dan Bergmark
Susanna Öhman. Bild: Dan Bergmark

– Jag är mycket nöjd med vår rekrytering och att Susanna Öhman är styrelsens förslag till ny rektor. Susanna har lång chefserfarenhet och god kunskap om verksamheten vid Högskolan i Halmstad. Hon är en lugn och trygg ledare med stort engagemang för att bygga en god arbetsmiljö och organisationskultur. Hon kommer att skapa goda förutsättningar för att Högskolan fortsätter att utvecklas i den utstakade riktningen, säger styrelseordförande Harald Castler.

Susanna Öhman är professor i sociologi och har under större delen av sin akademiska karriär varit verksam vid Mittuniversitetet, där hon i dag är föreståndare för forskningscentrumet Risk and Crisis Research Centre, och proprefekt vid Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap. Hennes forskning handlar om samhällsperspektiv på risker och kriser.

Susanna Öhman känner väl till Högskolan i Halmstad från sin tid som akademichef vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle 2018–2020.

– Jag trivdes väldigt väl på Högskolan i Halmstad och ser fram emot att få komma tillbaka som rektor. Det är ett fint och välskött lärosäte, med god ekonomi och spännande profilering. Jag har tidigare varit chef på alla nivåer vid ett lärosäte, men aldrig ytterst ansvarig, vilket jag ser fram emot att bli nu, säger Susanna Öhman, som i rollen som rektor externt vill prioritera regional samverkan och internt arbeta med arbetsmiljö och arbetssätt.

– Jag vill att Högskolan i Halmstad ska ses som och fungera som motorn i regional utveckling i Halmstad och Halland, för alla myndigheter, organisationer och företag. I det interna arbetet är det viktigt att säkerställa att vi är en bra arbetsplats för alla medarbetare. Som lärosäte har vi hela tiden pressen på oss att utbilda fler studenter med mindre resurser, och vi måste arbeta med att utveckla nya arbetssätt för att ha en rimlig arbetsmiljö framöver, säger Susanna Öhman.

Totalt sökte elva personer uppdraget som rektor. Av dessa föreslog rekryteringsgruppen att två skulle gå vidare till hörande, men en av dessa två drog sig ur processen. Rekryteringsgruppen, liksom samtliga hörandegrupper som mötte Susanna Öhman, var eniga om att föreslå henne till styrelsen som rektor. När nu högskolestyrelsen har fattat beslut, är det regeringen som i nästa steg ska utnämna henne till rektor för att hon ska kunna tillträda i mars 2023, när nuvarande rektor, Stephen Hwang, går i pension.

Rekryteringsgruppens motivering

”Med Susanna Öhman får vi en lugn och trygg rektor som förädlar och skapar goda förutsättningar för Högskolan i Halmstad att fortsätta utvecklas i utstakad riktning. Susanna visar på stort engagemang för god arbetsmiljö och kulturbyggande. Hon vill skapa en attraktiv arbetsplats genom att vara en lagspelare som förespråkar dialog och förankring. Hon utstrålar prestigelöshet på ett positivt sätt. Susanna har god chefserfarenhet genom sitt arbete som dekan i Östersund och akademichef i Halmstad. Det sistnämnda gör att hon har god kunskap om verksamheten vid vår högskola. Rekryteringsgruppen och samtliga hörandegrupper är eniga om att föreslå styrelsen att Susanna Öhman blir ny rektor.” 

Susanna Öhmans bakgrund i korthet

Utbildning och utnämningar

  • Professor i sociologi, 2020, Mittuniversitetet
  • Docent i sociologi, 2009, Mittuniversitetet
  • Filosofie doktor i sociologi, 2002, Mittuniversitetet

Förordnanden

  • 2021–f.f.: föreståndare, Risk and Crisis Research Centre, Mittuniversitetet
  • 2020–f.f.: proprefekt, Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap, Mittuniversitetet
  • 2018–2020: akademichef, Akademin för lärande, humaniora och samhälle, Högskolan i Halmstad
  • 2011–2018: dekan, humanvetenskapliga fakulteten, Mittuniversitetet
  • 2005–2011: prefekt, Institutionen för samhällsvetenskap, Mittuniversitetet
  • 2002–2004: avdelningschef, forsknings- och utbildningsbyrån, Universitetsförvaltningen, Mitthögskolan
  • 2000: prefekt, Institutionen för mänskliga resurser, affärsutveckling och miljö, Mitthögskolan

Kontakt

Harald Castler: 073-424 45 22

Susanna Öhman: 070-640 85 78

Nyckelord

Bilder

Susanna Öhman. Bild: Dan Bergmark
Susanna Öhman. Bild: Dan Bergmark
Ladda ned bild

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena hälsoinnovation respektive smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum