Dramaten

Suzanne Osten vänder ut och in på sorg i David Grossmans Falla ur tiden

Dela

Falla ur tiden , som bygger på den israeliska författaren David Grossmans roman om föräldrar som förlorat sina barn, är en sorgeritual för åtta röster med regi av Suzanne Osten. Premiär på Elverket den 27 augusti, under Bergmanfestivalen.

Åtta personer har träffats. Alla har varit med om det värsta tänkbara – att förlora ett barn. En man ger sig ut för att leta reda på sin döde son. Vad som därefter sker är en abstrakt, musikalisk och föränderlig resa in i sorgens skoningslösa landskap. ”Hans död är inte död”, säger kentauren som vuxit ihop med sitt skrivbord.

Falla ur tiden är regissören Suzanne Ostens och Erik Uddenbergs tolkning av den israeliske författaren David Grossmans hyllade roman Fallen ur tiden . Uppsättningen är en del av Bergmanfestivalen 2016, och detta är första gången Suzanne Osten regisserar på Dramaten. Medverkar gör skådespelarna Simon Norrthon, Thérèse Brunnander, David Arnesen, Frida Österberg, Johan Holmberg, Maria Johansson Josephsson, Maria Sundbom och Hulda Lind Jóhannisdóttir.

När vi möter medmänniskor med erfarenheter av det som David Grossman beskriver i   Fallen ur tiden , erfarenheten av att ha förlorat ett barn, är vi mycket rädda för att göra fel, säga fel saker. Även på scen. Men vi måste våga göra fel för vad har teatern för annan funktion än att visa oss för er, ni som är vår publik. Kanske ni kräks, tappar andan, gäspar blir arga och går… Jag har en idé om att man kan ”lägga in sig vid teatern” en stund, vara med om en ritual kring ett svårt ämne. Få möta något annat (Suzanne Osten, ur Falla ur tiden-bloggen:: www.dramaten.se/Repertoar/Falla-ur-tiden/Bloggen/)  

David Grossmans bok Fallen ur tiden gavs ut 2014 och tar sin utgångspunkt i författarens sorg efter att ha förlorat sin 21-årige son i krig. Texten har bearbetats av Erik Uddenberg , och Suzanne Osten har haft en aktiv dialog med Grossman under processens gång. Den pjäsliknande romanen har tidigare satts upp på tyska och israeliska teaterscener, men detta blir första gången i Sverige.

Musiken är skapad av Anders Niska , och röstcoachen Linda Wise har anlitats för att de åtta skådespelarna ska hitta sina distinkta stämmor i denna själarnas mörka körsång.

Regissören och författaren Suzanne Osten var under många år knuten till Stockholms stadsteater och grundade där 1975 Unga Klara som hon fram till 2014 var konstnärlig ledare för. Döden, sörjandet och de tabun som är förknippade med dem har fascinerat Osten i många år, och hon har utforskat dessa teman bland annat i pjäserna Alla utom jag och Gränsen .

Medverkande 
Mannen som går Simon Norrthon 
Kvinnan som stannar hemma/Kvinnan i klocktornet Thérèse Brunnander 
Stadens krönikör David Arnesen 
Frun till stadens krönikör Frida Österberg 
Kentauren Johan Holmberg 
Den gamle matematikläraren Maria Johansson Josephsson 
Kvinnan i fisknätet/Hertigen Maria Sundbom 
Barnmorskan/Skomakaren Hulda Lind Jóhannsdóttir

Regi Suzanne Osten 
Översättning Ervin Rosenberg 
Bearbetning Erik Uddenberg 
Scenografi och kostym Rikke Juellund 
Ljusdesign Torben Lendorph 
Musik och ljud Anders Niska 
Koreografi Soledad Howe 
Röstpedagog Linda Wise 
Peruk och mask Lena Bouic Wrange

 

Premiär den 27 augusti, Elverket

 

Välkommen att smygtitta på Bergmanfestivalen den 18 augusti 
Samling i Marmorfoajén 10.30 för inledande mingel med Dramatens ensemble och teaterchef Eirik Stubø. Därefter öppnas dörrarna till repetitionerna för uppsättningarna som får premiär under Bergmanfestivalen, med möjligheter att filma och fotografera det som sker på scenen.  

OSA senast den 10 augusti till pressinbjudan@dramaten.se  

 

Läs mer om hela Bergmanfestivalen med gästspel, samtal, filmvisningar och mycket mer påwww.dramaten.se/bergmanfestivalen  

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum