SVA deltar i projekt som ska larma om infektioner till följd av ändrat klimat
Ett varningssystem för smittsamma sjukdomar och verktyg för beslutsfattande ska skapas i det internationella projektet IDAlert. Projektet som leds från universiteten i Heidelberg och Umeå ska särskilt fokusera på den ökande risken för att sjukdomar sprids mellan djur och människa när klimatet förändras.

Projektet IDAlert, Infectious Disease decision-support tools and Alert systems, ska pågå i fem år och samlar forskare från 19 olika lärosäten och institut i hela Europa samt Bangladesh. I Sverige deltar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Umeå universitet i projektet som finansieras av EU med tio miljoner euro. De deltagande forskarna är ledande experter inom ett brett spektrum av discipliner, epidemiologi, samhällsvetenskap, artificiell intelligens, miljöekonomi, miljö- och klimatvetenskap samt zoonoser, det vill säga sjukdomar som sprids mellan djur och människa. SVA har tilldelats 3,6miljoner kronor för att bidra med kompetens inom fästingburna infektioner och sjukdomar hos vilda djur under fem år.
– Vi ser fram emot att starta upp det här samarbetsprojektet där One Health är i fokus. Ett av målen med projektet är att öka beredskapen gällande nya fästingburna infektioner med hjälp av nya system som kan ge oss tidiga varningssignaler, säger Anna Omazic som forskar på klimatförändringens effekter på infektionssjukdomar på SVA.
I takt med att vår planet värms upp på grund av klimatförändringarna ökar utbrotten av sjukdomar som överförs mellan djur och människa. Sjukdomar som tidigare har betraktats som tropiska får fotfäste i andra delar av världen, särskilt Europa. Högre temperaturer, ökad nederbörd och förlust av biologisk mångfald påverkar överlevnaden och spridningen av sjukdomsalstrande mikroorganismer. Även reproduktionen och spridningen av sjukdomsbärande värddjur som myggor och fästingar påverkas, så att sjukdomarna sprids till nya områden.
– Inte minst covid-19-pandemin har visat på vilka risker samhället löper och behovet tvärs över nationsgränserna av beredskap och skydd i form av en snabbare reaktionsförmåga, säger projektledaren Joacim Rocklöv, professor vid universitetet i Heidelberg och gästprofessor vid Umeå universitet.
IDAlert syftar till att utveckla beslutsstödsverktyg och system som gör det möjligt för beslutsfattare att agera i tid med rätt åtgärder. Projektet kommer att utveckla nya klimat- och hälsoindikatorer, exempelvis för virus som cirkulerar bland vilda fåglar och myggor. System för övervakning, tidig varning och respons kommer att utvecklas och göras tillgängliga genom ett användargränssnitt som gör det möjligt att enkelt visualisera och utforska data och resultat, vilket gör det lättare att vidta effektiva åtgärder och begränsa utbrott.
Projektet ska också ta fram integrerade bedömningar av kostnader, effektivitet, fördelar och politisk lönsamhet för anpassningsåtgärder och strategier för att förbättra klimattåligheten hos hälso- och sjukvårdssystemen i Europa. Slutligen kommer projektet att titta på socioekonomiska aspekter genom att undersöka uppkomsten, överföringen och spridningen av sjukdomsalstrande mikroorganismer och konsekvenserna av klimat- och hälsopolitiken för olika sociala grupper och högriskgrupper samt hur politiken kan bidra till att mildra dessa effekter.
Nyckelord
Kontakter
Anna OmazicForskare
Tel:018-67 46 87anna.omazic@sva.seJoakim NordblomPressekreterare
Tel:0702-209 602joakim.nordblom@sva.seBilder

Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Antibiotikaresistensen stabil hos djur – undantag finns21.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
I Sverige har ledstjärnan för arbete mot antibiotikaresistens bland bakterier från djur under många år varit att jobba med förebyggande djurhälsoarbete. Redan på åttio- och nittiotalen gjordes grundarbetet då stora förbättringar uppnåddes, den stora majoriteten av djurslag i Sverige har ett gott läge när det gäller antibiotikaresistens. Idag publicerar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Folkhälsomyndigheten den samlade rapporten Swedres-Svarm 2021.
På totalförsvarsdagen i Malmö lyfter SVA livsmedelsberedskap17.6.2022 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) deltar på totalförsvarsdagen i Malmö lördag 18 juni. Kopplingen veterinärmedicin och försvar kan se långsökt ut men om tillgången till mjölk, ägg och kött stryps för soldater och civila minskar Sveriges motståndskraft snabbt.
11 EU-länder jämför hantering av sjukdomsutbrott för bättre samarbete14.6.2022 11:46:15 CEST | Pressmeddelande
Sjukdomsutbrott kan på kort tid påverka hela vårt samhälle. Ett exempel är livsmedelsburna smittor såsom salmonella, som kan spridas mellan djur och människor. Som en del i Sveriges förmåga att hantera denna typ av utbrott kommer fyra svenska myndigheter genomföra en övning som tagits fram på EU-nivå: SimEx. Övningen genomförs på liknande sätt av motsvarande myndigheter i ytterligare tio EU-länder.
62 marina däggdjur undersökta 202125.5.2022 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
62 sälar, tumlare och valar har kunnat undersökas tack vare allmänhetens rapporter om döda marina däggdjur. Förändringar i ekosystemen kan kartläggas och härledas när Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan följa deras sjukdomar och dödsorsaker.
Stoppa kvarkan – hästsverige samlas för att få bukt med smittan26.4.2022 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2021 drabbades 48 svenska hästanläggningar av kvarka med stor påverkan på verksamhet och ekonomi. Flera organisationer i Sverige och andra länder samarbetar i kampanjen Stoppa kvarkan den 2 till 8 maj. Fokus för kampanjen är att snabbt upptäcka sjukdomen och därmed stoppa smittspridningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum