Statens veterinärmedicinska anstalt

SVA utför trikinanalyser på vildsvin för 0 kronor

Dela

För att öka avskjutningen av vildsvin och mängden vildsvinskött som konsumeras har regeringen beslutat om subvention. SVA uppfyller regeringens krav om ackreditering och från 1 juli, när den statliga subventionen träder ikraft, kommer privatpersoner få trikinanalyser utförda på vildsvin för noll kronor.

När subventionen börjar gälla 1 juli ändras priset för trikinanalys till  noll kronor.
När subventionen börjar gälla 1 juli ändras priset för trikinanalys till noll kronor.

På Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA råder det febril aktivitet för att uppfylla regeringens intentioner och Livsmedelsverkets anvisningar om hur subventionen rent praktiskt ska gå till.

– Trots att hanteringen av de subventionerade analyserna inte är kristallklar ännu kommer vi från och med torsdag att erbjuda trikintester kostnadsfritt för privatpersoner som själva ska konsumera köttet i enlighet med regeringens önskemål. Det här är en efterlängtad subvention som är ett steg mot att öka avskjutningen av vildsvin och samtidigt öka betydelsen av vildsvinskött i svensk livsmedelsproduktion. Även om det är färre än tio fall av trikiner hos vildsvin varje år rekommenderas starkt att jägare låter testa köttet som de ska äta. Extra viktigt är det med trikintestning av kött som ska grillas eller användas till korv eftersom eventuella trikinlarver inte dör förrän vid 68 grader, säger Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär på SVA.

Privatpersoner måste använda en speciell remiss för subventionerade trikinanalyser (pdf).

För att prov ska skickas på ett säkert sätt kan jägare kostnadsfritt även beställa frankerade provpåsar

Privata kunder som har giltiga förbetalda analyser hemma i form av trikinkit rekommenderas att spara dem. SVA förlänger giltighetstiden för dessa kit med ett år i taget så länge den statliga subventionen gör analyserna kostnadsfria.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

När subventionen börjar gälla 1 juli ändras priset för trikinanalys till  noll kronor.
När subventionen börjar gälla 1 juli ändras priset för trikinanalys till noll kronor.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

SARS-CoV-2 påvisat hos svensk hund15.7.2021 08:28:31 CEST | Pressmeddelande

SARS-CoV-2, det virus som orsakar Covid-19, har för första gången påvisats hos en svensk hund. Hunden undersöktes och behandlades på djursjukhus på grund av luftvägssymtom. Prover från hunden analyserades vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som ett led i en smittspårning eftersom de personer som haft hand om hunden en längre tid, samt en ur djursjukhusets personal som vårdade hunden, insjuknat i Covid-19.

Djurens hälso- och sjukvård är av betydelse för totalförsvaret28.6.2021 09:48:12 CEST | Pressmeddelande

Djurens hälso- och sjukvård är av betydelse för totalförsvaret och i synnerhet avseende livsmedelsproducerande djur för att säkra livsmedelsförsörjning och människors liv och hälsa. Det finns stora fördelar med samverkan mellan humansjukvården och djurens hälso- och sjukvård. Det är några av de slutsatser som tas upp i den rapport som Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) idag lämnar till regeringen.

Trots utbrott är hälsoläget hos svenska djur gott14.6.2021 18:05:03 CEST | Pressmeddelande

Trots utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar under 2020 är hälsoläget hos svenska djur fortsatt gott. Det visar årets upplaga av rapporten “Surveillance of Infectious Diseases in Animals and Humans in Sweden” som nu är klar. Den presenterar sjukdomsövervakningen på djur och människor i Sverige under 2020. Över 30 sjukdomar och smittämnen behandlas i rapporten, bland annat flera viktiga zoonoser, dvs sjukdomar som sprids mellan djur och människor, men även andra smittsamma sjukdomar som bara förekommer hos djur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum