Teknikföretagen

Svagare inledning

Dela

Året inleds svagare för Sveriges teknikindustri jämfört med det relativt starka avslutet på fjolåret. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets första kvartal.

– Årets första konjunkturbarometer återspeglar det som övrig internationell konjunkturdata visat det senaste halvåret. Affärsläget börjar mattas av allt mer. Positivt är att delar av maskinindustrin visar en relativt bra orderingång fortfarande, säger Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom, i en kommentar till undersökningen.

– Sammantaget dämpas ändå orderingången, andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande minskar och efterfrågan på arbetskraft har avtagit. Oroväckande är dock att exportorder minskar för leverantörer till global maskinindustri och för metallvaruindustrin. Det är de branscher som först känner av en sämre internationell efterfrågan. Detta är i linje med den avmattning i global efterfrågan på investeringsvaror som pågått under 2018, säger Mats Kinnwall.

– Även om en del företag och branscher fortfarande rapporterar ett utfall som är bättre än historiska genomsnitt följer utvecklingen för teknikindustri i Sverige sammantaget de allt svagare data som rapporteras i övriga Europa, säger Mats Kinnwall

Undersökningen omfattar uppgifter från 542 företag med en sammanlagd försäljning på 740 miljarder kronor från anläggningar i Sverige, varav 81 procent säljs på export.

Rapporten bifogas och finns även på www.teknikforetagen.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Kvinnor i teknikindustrin tar plats på Arbetets museum20.2.2020 07:30:00 CETPressmeddelande

Fotograf Emilia Bergmark-Jiménez bryter normer inom kommersiellt fotografi. I vår ställer hon ut på Arbetets museum där besökaren får ta del av hennes kommersiella, konstnärliga och dokumentära projekt. Alla med samma mål – att ge plats åt människor som sällan får synas på bild. Bland de projekt som visas finns Bredda bilden – ett samarbete mellan Emilia Bergmark-Jiménez och Teknikföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum