Hörselskadades Riksförbund

"Svart dag för hörselskadade i Örebro län"

Dela

"En svart dag för hörselskadade". Det säger Hörselskadades Riksförbund (HRF), sedan Region Örebro län på tisdagen beslutade införa ett hårt kritiserat avgiftssystem för hörapparater. "Det är skrämmande att partier som hävdar att de står för allas lika värde i nästa andetag driver igenom ett system som innebär systematisk, negativ särbehandling."

Uttalande av Hörselskadades Riksförbund (HRF):

Det här är en svart dag för oss hörselskadade, både i Örebro län och i övriga landet.

Med dagens beslut om att införa en abonnemangsavgift på hörapparater undergräver Region Örebro län hörselskadades lagstadgade rätt till hälso- och sjukvård.

Konsekvenserna kommer att bli katastrofala. Hörselskadade med låg inkomst, inte minst pensionärer, kommer att tvingas avstå från hörapparater, med isolering och ohälsa som följd.

I praktiken inför Region Örebro län nu en ny skatt för hörselskadade och andra med funktionsnedsättning. En skatt som innebär att hörselskadade nu tvingas betala betydligt mer än hela kostnaden för sina egna hjälpmedel.

Det är skrämmande att partier som hävdar att de står för allas lika värde i nästa andetag driver igenom ett system som innebär systematisk, negativ särbehandling. Att tala om jämlikhet och samtidigt göra rätten till hörselvård till en fråga om inkomst – det är ett häpnadsväckande hyckleri.

Det är vår bestämda uppfattning att detta beslut är lagstridigt. Det är inte förenligt med grundläggande principer i hälso- och sjukvårdslagen och kommunallagen.Vi kommer givetvis att undersöka möjligheterna att driva detta vidare, såväl rättsligt som intressepolitiskt. Om lagen tillåter ett avgiftssystem som undergräver hörselskadades lagstadgade rätt till vård, då måste lagen skärpas.

Mattias Lundekvam
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Detta innebär den nya avgiften:
Abonnemangsavgiften i Region Örebro län innebär att i stort sett alla hörselskadade får betala överpris för sina hörapparater.
Avgiften är 780 kronor per år, utöver 600 kronor i besöksavgift när hörapparaterna provas ut. Hörapparaterna blir därmed dyrare för den enskilde ju längre tid de används; 4 500 kronor för fem år, 5 280 kronor för sex år och 6 060 kronor för sju år. Trots att kostnaden för regionen ligger på cirka 1 100 kronor per hörapparat.
En juridisk granskning som HRF har låtit göra visar att abonnemangsavgiften står i strid med Kommunallagens självkostnadsprincip, som innebär att regioner inte får ta ut högre avgifter än som motsvarar kostnaderna för det de tillhandahåller.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se   

Nyckelord

Om

Hörselskadades Riksförbund
Hörselskadades RiksförbundHörselskadades Riksförbund (HRF) är en av världens största intresseorganisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där 1,5 miljoner hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer om HRF på www.hrf.se

Följ Hörselskadades Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum