Åre 2019

Svårtippad guldstrid – kan det bli dubbla världsmästare?

Dela

Så var det dags för VM i Åres sista tävling. Herrarnas slalom. Svårtippat är bara förnamnet och marginalerna förväntas vara pyttesmå. Till syvende och sist handlar det om vem som har bäst dag på jobbet och hittar den kortaste och snabbaste vägen ner. Med minst antal missar. Det är han som åker hem som världsmästare.

Ska Norge få en medalj till? Foto: Lars G Karlsson.
Ska Norge få en medalj till? Foto: Lars G Karlsson.

Det har varit mycket prat om väder, underlag och revansch under mästerskapet i Åre. Vädrets makter styr vi som bekant inte över. Det blir vad det blir. Och det där med revansch verkar åkarna själva inte så sugna att prata om. Så vi släpper därför vädrets makter och tankar om revansch för en stund, och tittar istället på vilka herrarna på täppan egentligen är.

Marcel Hirscher, Österrike - Megaslalomkung

Vi kommer inte undan det. Hirscher är storfavorit med sina 68 världscupssegrar och kommer till Åre som regerande världsmästare i slalom. Han drivs fortfarande av att sätta det perfekta åket och sätter en ära i att finslipa detaljerna. Ingenting har någonsin lämnats åt ödet för perfektionisten Hirscher.

På pappret är Hirscher kanske bäst, men efter ett par dagar i sjuksängen fick han se sig slagen av Kristoffersen i fredagens storslalom.

- Dagar som dessa är min motivation inte den största. Om man har ett vanligt jobb ringer man chefen och säger ”jag är klar för idag”, men det här är en sådan dag man måste övervinna sig själv, säger han och visar att motivationen kan tryta även hos den bäste.

Henrik Kristoffersen, Norge - Kjempesnabb kronsprins

På OS i Pyeongchang var Kristoffersen snubblande nära att ta guld i slalom, men sumapde chansen i andra åket när han klev över den berömda, och så hårfina, gränsen som är skillnaden mellan pallplats och urkörning.

I Åre har 24-åringen visat sig i storform och hungrigare än någonsin. Det saltade underlaget har dessutom visat sig vara en stor fördel för norrmannen. Kristoffersen menar att ingen kör så mycket på salt som norrmän gör, även om han inte tränat på det en stund, så sitter det i ryggmärgen sedan barnsben.

- Jag hoppas att jag gör min två bästa åk någonsin och att det räcker till mer än en femteplats. Och det tror jag att det gör!, säger Kristoffersen med kaxigt självförtroende.

André Myhrer, Sverige - Olympisk mästare

Myhrer startade bra i Levi, men har sedan dess haft en tuff säsong. Det är överspelat nu och inget han kan påverka. Kanske är det till och med bra för Myhrer att inte komma hit som en storfavorit, utan att han slår i underläge. 

Att prestera på topp på hemmaplan är förknippat med hög press, men Myhrer vet att han kan leverera under dessa förhållanden och får han bara till den rätta känslan räknar han med att bli farlig i backen. 

- Jag känner mig redo och tycker att det ska bli kul att ge mig ut på söndag, säger André.

Clément Noël, Frankrike - Gigantisk uppstickare

Den nya franska stjärnan har gått från klarhet till klarhet och har under vintern visat att han kan knäppa världseliten på näsan med två raka segrar i Wengen och Kitzbuhel. Den 1.91 cm långa supertalangen beskrivs som smart, pragmatisk och bra på att analysera situationer. Låt oss se vad han trots sina blott 21 år kan prestera när det väl gäller på riktigt.

Alexis Pinturault, Frankrike - Världsmästare i alpin kombination

Pinturault kommer slänga sig ut från start med ett styrkt självförtroende efter guldet i alpin kombination och brons i storslalom tidigare under VM. Han har samlat 49 pallplatser i världscupen varav 21 vinster och i OS-sammanhang har fransmannen plockat tre medaljer.

- Han är vår personliga favorit, säger de vänliga volontärerna Peter Wickbers och Hans Starkman som tar emot åkarna vid mål. Han är den mest ödmjukaste åkaren och tar sig alltid tid att prata lite på oss. 

Daniel Yule, Schweiz - Schweizisk superstjärna

25-årige Yule har visat storform i världscupen fram till VM där han legat på topp tio hela säsongen och dessutom tagit hem en vinst i Madonna di Campiglio. Under VM säkrade Yule tillsammans med det schweiziska laget guldet efter att först slagit ut Sverige och slutligen finalsbesegrat Österrike. 

Mattias Hargin, Sverige - Slalomspecialisten

33-åriga Hargin må inte vara förhandstippad och startar inte bland de 30 första. Men. Räkna inte bort Hargin. Han är övertygad att han kommer känna publikens varma stöd i ryggen och hoppas att det kommer mycket folk som hejar på slalomtävlingen.

- Det känns spännande och intressant och se vad jag kan göra av det, säger Hargin med ett leende.

Slalom herrar söndag 17 februari

Första åket 11.00. 

Andra åket 14.30. 


Svenska åkare

André Myhrer
Mattias Hargin
Kristoffer Jakobsen
Carl Jonsson


Fakta slalom herrar Åre 2019

Se startlista här >>

Start
 615 m.ö.h.
Slut 
396m.ö.h.
Längd 
740 meter
Fallhöjd
 219 meter
Minsta lutning 
19 procent
Medellutning  
32 procent
Maximal lutning 
48 procent

Nyckelord

Bilder

Ska Norge få en medalj till? Foto: Lars G Karlsson.
Ska Norge få en medalj till? Foto: Lars G Karlsson.
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.