Uppsala kommun

Sveafastigheter och Rudbeckia köper tomt i Rosendal

Dela

Sveafastigheter köper marken i Rosendal för samarbetsprojektet med kollektivhusföreningen Rudbeckia, det beslutade kommunens mark- och exploateringsutskott den 11 november.

Rudbeckia gatuvy. Bild: Uppsala kommun
Rudbeckia gatuvy. Bild: Uppsala kommun

Sveafastigheter har fått bygglov för att uppföra 75 hyresrätter i Rosendal. 40 av dessa bostäder kommer att utgöra kollektivboende för Rudbeckia kollektivhusförening. Projektet kommer att bidra till en ökad bredd av olika typer av bostäder och upplåtelseformer.

I kollektivhuset finns lösningar som storkök för gemensam matlagning, hobbyrum, matsal, tvättstuga och gemensamt vardagsrum. På taket finns terrass, uterum och andra gemensamma ytor. 

- Jag är väldigt glad över att det här projektet blir verklighet. Uppsala behöver fler bostäder i olika former och till olika priser. Det är bra att fler kan välja att bo med möjlighet till umgänge och gemenskap med andra. Det minskar ofrivillig ensamhet och ökar sammanhållningen i huset och förhoppningsvis området, säger Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet.

Rosendal är ett område som planeras med höga ambitionsnivå för hållbarhet. Detta rör miljö- och klimatfrågor, men frågorna rör även social hållbarhet. Där spelar en mångfald i både upplåtelseformer och boende stor roll, men även möjlighet till inflytande och en ansvarskänsla för sitt område.

- Att framtida hyresgäster får vara med och utforma sitt boende är bra för engagemanget och långsiktigheten i området, säger Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet.

Byggnation beräknas kunna påbörjas under första kvartalet 2020 och inflytt planeras till början av 2021.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rudbeckia gatuvy. Bild: Uppsala kommun
Rudbeckia gatuvy. Bild: Uppsala kommun
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum