Svensk Dagligvaruhandel

Svensk Dagligvaruhandel arbetar för minskad användning av bekämpningsmedel

Dela
Svensk Dagligvaruhandel har tidigare sammanställt en lista med bekämpningsmedel som bör fasas ut vid produktion av färsk frukt och grönt i länder utanför EU. Nu utökas listan med sju nya bekämpningsmedel.

Vilka bekämpningsmedel som får användas i frukt- och grönsaksodlingar i länder utanför EU är inte lika strikt reglerat som inom EU. Genom en gemensamt framtagen lista över farliga bekämpningsmedel arbetar Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag med målet att minska användning av kända problematiska bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Avsikten är att skydda arbetare, ekosystem och lokala invånare i länder utanför EU där mycket farliga bekämpningsmedel fortfarande används. Listan fungerar som ett verktyg i medlemsföretagens inköpsarbete av färsk frukt och grönt.

- Som ett led i våra medlemsföretags pågående hållbarhetsarbete uppdateras nu listan med ytterligare sju farliga ämnen. Listan är ett viktigt verktyg i inköpsprocessen och vi hoppas den ska inspirera andra svenska och utländska aktörer att ställa liknande krav, säger Karin Brynell, VD på Svensk Dagligvaruhandel.

Här är alla sju nya bekämpningsmedlen på Svensk Dagligvaruhandels lista:

-          Aldicarb

-          Aldrin

-          Dieldrin

-          Linuron

-          Methomyl

-          Methyl bromide

-          Thiodicarb

Listan över bekämpningsmedel presenterades för första gången 2019 och uppdateras årligen.

Hela listan finns för nedladdning på www.svdh.se

 

För ytterligare frågor kontakta;

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel, 0709-75 80 85
Cecilia Anneling, kommunikationschef, 0708-40 52 63

Kontakter

Dokument

Om

Svensk Dagligvaruhandel
Svensk Dagligvaruhandel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

https://www.svenskdagligvaruhandel.se/

Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisation för dagligvaruhandeln som är en viktig del av livsmedelskedjan. Vi tar fram branschriktlinjer och överenskommelser, svarar på remisser och arbetar med samhälls- och näringspolitiska frågor. Våra medlemsföretag är Axfood, City Gross, Coop Sverige, ICA Sverige, IKEA Food, Lidl Sverige, och Livsmedelshandlarna.

Följ Svensk Dagligvaruhandel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel

Fortsatt pressat läge för dagligvaruhandeln under februari16.3.2023 06:15:00 CET | Pressmeddelande

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 9,1 procent under februari 2023, jämfört med samma månad 2022, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Ökningen väger inte upp för den ännu högre prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker som i februari uppgick till 21,0 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex, vilket gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till -11,9 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum