Svensk Dagligvaruhandel

Svensk Dagligvaruhandel kritiserar plastbärkasseskatten

Dela

Riksdagen har idag beslutat att införa punktskatt på plastbärkassar. Skatten blir 3 kronor för en plastbärkasse och 30 öre för de mindre fruktpåsarna. Skatten börjar gälla från och med 1 maj i år. Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel är kritisk och säger att regeringen inte kan kalla detta klimatpolitik.

Riksdagen har idag beslutat att införa punktskatt på plastbärkassar. Skatten blir 3 kronor för en plastbärkasse och 30 öre för de mindre fruktpåsarna. Skatten börjar gälla från och med 1 maj i år.

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel är kritisk och säger att regeringen inte kan kalla detta klimatpolitik.

Dagens beslut i riksdagen sänder en olycklig signal till dagligvaruhandeln och de satsningar vi gör och har gjort på att ställa om plastförpackningar till att bli materialåtervinningsbara och fossilfria. Det som nu händer är att skatt införs på en produkt som handeln redan har fått in i det cirkulära systemet och gjort fossilfria. Vi hoppas nu att politikerna också tar sitt ansvar och följer utvecklingen av beslutet, huruvida det driver till andra konsumentbeteende och hur det påverkar klimatet, säger Karin Brynell vd Svensk Dagligvaruhandel

Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag har ett gemensamt mål om att till 2022 ska alla plastförpackningar vara materialåtervinningsbara och till 2030 av fossilfri eller återvunnen plastråvara. När det gäller plastbärkassar specifikt är båda målen redan så gott som uppfyllda.

För ytterligare kommentarer;

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel 0709-758085

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svensk Dagligvaruhandel
Svensk Dagligvaruhandel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

https://www.svenskdagligvaruhandel.se/

Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisationen för dagligvaruhandeln i Sverige. Våra medlemmar är Axfood AB, Bergendahls Food AB, Coop Sverige AB, ICA Sverige AB, IKEA foods, Lidl Sverige KB och Livsmedelshandlarna. Dagligvaruhandeln är en viktig del i hela livsmedelskedjan och Svensk Dagligvaruhandel verkar för att branschen tar ett aktivt och gemensamt ansvar för konkurrensneutrala frågor

Följ Svensk Dagligvaruhandel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel

Svensk Dagligvaruhandel värvar från Centerpartiets EU-kansli6.2.2020 09:00:00 CETPressmeddelande

Svensk Dagligvaruhandel, branschorganisationen för dagligvaruhandelsaktörerna i Sverige bevakar och arbetar med de för branschen viktiga näringspolitiska frågorna. Nu är det klart att organisationen gör en tung värvning från Centerpartiets EU-kansli i Bryssel. Det är Martin Andersson som kliver in som Näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, när han efter fem år i Bryssel flyttar hem till Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum