Svenska kraftnät

Svensk elexport krymper kraftigt de kommande åren

Dela
Sverige har under flera år varit en av Europas största exportörer av el. I en ny analys över utvecklingen av kraftsystemet fram till 2027 minskar överskottet från dagens 28 TWh till 6, men beroende på väderår kan Sverige 2027 till och med få en negativ elenergibalans.

Det framgår av rapporten Kortsiktig Marknadsanalys 2022, KMA 2022, som täcker femårsperioden 2023–2027.

Elanvändningen förväntas öka kraftigt under perioden, från 144 TWh till 188 TWh. Drivkrafterna bakom är framför allt elektrifiering av transportsektorn och ökning av den elintensiva industrin, i synnerhet i norra Sverige. Visserligen ökar även elproduktionen, men inte alls lika mycket. Därtill är ökningen i hög grad begränsad till utbyggnad av vindkraft på land.

– Produktionen från övriga kraftslag, inklusive havsbaserad vindkraft, förändras endast lite under perioden, säger Mattias Jonsson, enhetschef Elmarknadsanalys, Svenska kraftnät.

Effekttillräcklighet

Sveriges möjligheter att tillgodose effektbehovet vid varje tillfälle – så kallad effekttillräcklighet – försvagas under perioden. Enligt Mattias Jonsson indikerar beräkningarna att risken för effektbrist (förbrukningsfrånkoppling) ökar under analysperioden för att från och med år 2027 tydligt överstiga den av regeringen beslutade tillförlitlighetsnormen på 1 timme per år – alltså hur lång tid per år det är samhällsekonomiskt motiverat att landets produktion och möjlig import av el inte tillgodoser hela den förväntade efterfrågan på el.

– Beräkningar vi har gjort pekar på en genomsnittlig sannolikhet för effektbrist på 9,6 timmar 2027 om vi inte har tillgång till en effektreserv. Detta ska jämföras med tillförlitlighetsnormen på 1 timme per år. Med en effektreserv, motsvarande dagens storlek, minskar tiden till 5,9 timmar, säger Mattias Jonsson.

Om analyser, närmare 2027, visar på en sådan effektbrist som överstiger tillförlitlighetsnormen, kan Sverige ansöka om fortsatt och eventuell utökad effektreserv, tillägger han.

Utjämnade elpriser

Elpriserna fortsätter inledningsvis under perioden att vara höga och variera mellan elområdena, men avtar sedan som följd av lägre bränslepriser. När sedan elanvändningen i norra Sverige tar fart 2025 bidrar det dels till utjämnade prisskillnaderna i Sverige, dels till åter högre priser.

Under slutet av perioden förändras handelsflödena inom Sverige och mellan Sverige och grannländerna. De södergående flödena inom Sverige är på ungefär samma nivå fram till år 2025, för att därefter minska tydligt, framförallt 2027. Under 2027 slutar även Finland att vara nettoimportör av el från Sverige för att istället bli nettoexportör. Se kartbild.

KMA 2022 är den sjunde i ordningen. Denna gång är omvärldsläget ovanligt osäkert betonar Mattias Jonsson, vilket läsarna ska ha med sig när de läser rapporten.

Rapporten, KMA 2022, finns att läsa här 

Kontakter

Presstelefon: 010-475 80 10
press@svk.se

Bilder

Figur Årsvisa nettoflöden i TWh inom Sverige och till grannländer. Positiva värden representerar ett flöde från det första till det andra området. Källa: Svenska kraftnät.
Figur Årsvisa nettoflöden i TWh inom Sverige och till grannländer. Positiva värden representerar ett flöde från det första till det andra området. Källa: Svenska kraftnät.
Ladda ned bild

Om

Svenska kraftnät
Svenska kraftnät
Box 1200
172 24 Sundbyberg

010-475 80 10https://www.svk.se

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.

Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.

Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har cirka 1250 anställda.

Mer information finns på www.svk.se.

Följ Svenska kraftnät

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät

Byggstart för ledningsbyte på sträckan Breared till Söderåsen6.3.2024 08:41:17 CET | Pressmeddelande

Idag startar arbetet med att byta ut den gamla elledningen på stora delar av de nio milen mellan stationerna Breared i Halland och Söderåsen i Bjuv. Den gamla som togs i drift 1954 har gjort sitt och måste ersättas. – Det känns bra att vi är igång. Vi har förberett genom att till exempel markera ut alla objekt vi måste ta hänsyn till och idag börjar man bygga vägar för att vi ska komma fram till stolpplatserna, säger Roger Sivert projektledare på Svenska kraftnät.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye