Åklagarmyndigheten

Svensk förundersökning inledd om misstänkta krigsbrott i Ukraina

Dela
Svenska åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har inlett en förundersökning för att kunna utreda misstankar om krigsförbrytelse i Ukraina. Åklagarna uppmanar personer som blivit utsatta för eller bevittnat våld mot civila i Ukraina att ta kontakt med polisens enhet för utredning av krigsbrott.

Utifrån den information som finns tillgänglig om situationen i Ukraina finns det anledning att anta att brottet grov krigsförbrytelse begås. Därför har en förundersökning inletts. Syftet är att så tidigt som möjligt säkra bevisning som kan finnas i Sverige för att kunna använda den i framtida rättsprocesser antingen i Sverige, i annan stats domstol eller i en internationell domstol så som Internationella brottmålsdomstolen, ICC.

Det finns ingen person som är misstänkt för brott.

Det här är krigsbrott

Den som bevittnat eller själv blivit utsatt för våld mot civila i Ukraina kan kontakta polisens enhet för utredning av krigsbrott.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum