Svensk Handel

Svensk Handel kritiska till HRF:s varsel - kräver mer än övriga branscher

Dela

Svensk Handel är starkt kritiska till att Hotell- och Restaurangfacket varslar om konflikt för att få högre löneökningar än övriga branscher. Varslet berör ett antal av de restaurang- och caféanställda som arbetar på handelns företag. Svensk Handel står upp för att löneökningstakten ska följa industrins märke.

Ola Axelsson är förhandlingschef på Svensk Handel.
Ola Axelsson är förhandlingschef på Svensk Handel.

Varslet avser kollektivavtalet för restaurang- och caféanställda mellan Svensk Handel och HRF. Svensk Handel har accepterat fackets krav på en låglönesatsning men har hela tiden varit tydliga med att den måste finansieras inom kostnadsramen för industrins märke på totalt 5,4 procent över 29 månader.   

- Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher. Svensk Handel står upp för den svenska modellen och märkets lönenormerande roll, säger Ola Axelsson förhandlingschef på Svensk Handel.   

Svensk Handel har erbjudit HRF ett avtal med motsvarande villkor som förbundet, efter medling accepterade i förhandlingarna med Svensk Handels systerorganisation Visita, men facket har tackat nej.  

Facket vill också införa nya regler rörande rätt till högre sysselsättningsgrad. För att kunna planera verksamheten utifrån när kunderna faktiskt besöker restauranger och caféer är det en förutsättning att de anställda kan erbjudas olika sysselsättningsgrader.  

- Företagen behöver kunna planera och bemanna verksamheten utifrån hur kundflödena faktiskt ser ut. Dessutom skapas många jobb som uppskattas av de unga som arbetar extra i handeln, säger Ola Axelsson. 

Varslet innebär att en eventuell strejk bryter ut 11 december om parterna inte kommer överens. 

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Ola Axelsson är förhandlingschef på Svensk Handel.
Ola Axelsson är förhandlingschef på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum