Retriever

Svensk media skriver överlägset mest om Lucia i Skandinavien

Dela

Att Luciafirandet är en stor och väl firad högtid i Sverige präglar tydligt mediebevakningen. Svenska tidningar skriver över tio gånger mer om Lucia än vad norsk media gör och det är framförallt tidningarna i södra Sverige som uppmärksammar högtiden.

Under hela november och hittills i december har drygt 7 2000 artiklar skrivits om Lucia i svenska tidningar. Norska medier har publicerat 627 artiklar medan de danska tidningarna är något mer intresserade och har uppmärksammat Lucia i 1 240 artiklar.

- Det är tydligt att vi firar Lucia betydligt mer än vad våra skandinaviska grannar gör. Både advent och Lucia är en stor del av den svenska julen och nedräkning till julafton, vilket speglas i medias intresse kring Lucia, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever.

Den svenska mediebevakningen består till stor del av artiklar om kröningar av Lucior, julmarknader och julfiranden på äldreboenden och i skolor. Bland tidningarna är det lokalmedia som skriver mest om Lucia och det är framförallt de småländska och skånska tidningarna som uppmärksammar firandet.

Retrievers undersökning visar också att uppmärksamheten och antalet artiklar om Lucia ökar varje år i Sverige men är konstant i Norge och Danmark.

Om undersökningen
Medieanalysföretaget Retriever har undersökt hur många artiklar som har skrivits om Lucia. Underlaget baseras på antal artiklar i samtliga svensk, norsk och dansk redaktionell media, både print och webb, under perioden 1 november – 11 december 2015.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Retriever
Retriever
Birger Jarlsgatan 6B
114 34 Stockholm

08-546 121 00http://www.retriever.se

Om Retriever
Vi är Nordens ledande leverantör av mediebevakning, verktyg för redaktionell research, medieanalys och företagsinformation. Vi ger dig snabb tillgång till all relevant information från tidningar, magasin, radio, tv, web och sociala medier. Retriever ägs av TT och Norska NTB.

Följ Retriever

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Retriever

En avslagen avtalsrörelse på Twitter?9.3.2017 09:48Nyheter

För andra året i rad befinner sig Sverige i en brinnande avtalsrörelse där många tunga avtal ska omförhandlas. I förhandlingsspelet blir medierna en viktig arena där olika aktörer försöker skapa ett bättre förhandlingsläge och etablera sin syn på hur verkligheten bäst ska beskrivas. En plats där slagorden ofta duggar extra tätt är Twitter. Det kunde Retriever tydligt se när vi utvärderade avtalsrörelsen 2015/16. Så vad händer på Twitter i årets avtalsrörelse? Ja inte alls lika mycket, konstaterar vår medieanalytiker Ulla von Lochow. Antalet inlägg (under hashtagen #avtal17, #avtal2017 och i användandet av ordet avtalsrörelse) har halverats jämfört med förra gången. Jämför vi perioden oktober till februari under de två avtalsrörelserna har det bara skrivits drygt hälften så många inlägg i årets (från 18 600 till 9 500). Antalet Twitterkonton som deltar i samtalet har också mer än halverats (från 3 400 till 1 600). Vad är det som har hänt? Ett definitivt svar här kan vara svårt att ge. K

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum