Svenskt Trä

Svensk sågverksnäring väljer dataordlistan Define för att etablera ett gemensamt digitalt språk

Dela
Branschorganisationen Svenskt Trä kommer att använda datalexikonet Define för att etablera ett standardiserat digitalt språk för träprodukter. Målet är att uppnå ett sömlöst samarbete för träbranschen i Sverige, och samtidigt bidra till att det sker i byggbranschen som helhet.
Foto: pressbild Svenskt Trä
Foto: pressbild Svenskt Trä

Avtalet som är skrivet mellan Cobuilder och Svenskt Trä innebär att Svensk Trä använder datalexikonet Define för att utveckla, underhålla och hantera digital information om träpodukter. Interoperabilitet och sömlöst samarbete är några av de förväntade fördelarna. 

– Våra medlemmar har kunder över hela världen. Vi måste vara en del av en gemensam lösning som kan ge både affärs- och miljöfördelar. Svenskt Trä håller nu på att uppdatera  sin Produktkatalog, www.traprodukter.se för att använda produktdatamallar från datalexikonet. Digitala produktdata som innehåller viktig information som tekniska egenskaper samt klimat- och miljöegenskaper som är avgörande för att tillgodose marknadens informationsbehov, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel i Svenskt Trä. 

Europeiskt initiativ för träprodukter

Define används redan på europeisk nivå av, CEI-Bois, den europeiska branschorganisationen för trämekanisk industri. De har publicerat innehåll i datalexikonet och utvecklat datamallar baserade på europeiska standarder för träprodukter. En datamall är en vanlig datastruktur som beskriver egenskaper, fysiska egenskaper och prestanda för ett byggnadsobjekt på ett sätt som kan spåras till en informationskälla.

Syftet med att publicera europeiskt innehåll i ordlistan är att nationella branschorganisationer ska kunna använda innehållet och publicera nytt innehåll som är nödvändigt på nationell nivå. Detta säkerställer gränsöverskridande samverkan.

– För att säkerställa samverkan mellan marknader är det nödvändigt att upprätta en länk mellan CEI-Bois och Svenskt Trä. Vi förvaltar den svenska sågverksnäringens intressen och det är till allas fördel att vi talar samma digitala språk. Det kan ge stora fördelar för verksamhetens effektivitet, säger Johan Fröbel i Svenskt Trä.

Det internationella branschinitiativet Define drivs av det norska mjukvaruföretaget Cobuilder. Branschsatsningen syftar till att samla aktörer i olika arbetsgrupper för att lösa utmaningar relaterade till digitalt samarbete. Målet är att skapa ett gemensamt digitalt språk för att uppfylla europeiska och nationella regel- och marknadsmässiga krav. 

– Genom att använda Define kan varuproducenter förvandla data till en konkurrensfördel. Genom att leverera standardiserade data av hög kvalitet till kunderna kan de använda den i vilket system eller BIM-verktyg som helst. Det kan också hjälpa till att automatisera tidskrävande uppgifter, som datainmatning, konvertering till olika format, spårning och överföring av data, säger vd Lars Chr. Fredenlund i Cobuilder. 

Standarder måste ligga i botten

Metodiken som används för datamallar och dataordböcker har utvecklats av den tekniska kommittéen CEN TC 442, som arbetar med standardisering av BIM och digitalisering på internationell nivå. Det är det faktiska innehållet i europeiska standarder som måste användas för att maskiner ska börja prata med varandra, vilket också är grunden för datalexikonet Define. 

Nyckelord

Kontakter

Lars Chr. Fredenlund
Verkställande direktör, Cobuilder
tel. +47 957 24 990

Bilder

Foto: pressbild Svenskt Trä
Foto: pressbild Svenskt Trä
Ladda ned bild
Johan Fröbel, Svenskt Trä
Johan Fröbel, Svenskt Trä
Ladda ned bild
Lars Chr. Fredenlund, Cobuilder
Lars Chr. Fredenlund, Cobuilder
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Svenskt Trä formar framtidens lövträindustri - bildar ny kommitté för lövträsågverk22.3.2023 09:56:53 CET | Pressmeddelande

Efterfrågan på svenskt trä ökar från landets möbel- och inredningsproducenter. I dag är majoriteten av det trä som inhemska företag använder för produktion importerad, något som är utmanande både utifrån ett logistiskt- och hållbarhetsperspektiv. Branschorganisationen Svenskt Trä ser stora möjligheter med trävaror från landets lövträd och bildar den första kommittén som representerar svenska lövträsågverk.

Globala marknader upprätthåller hög efterfrågan av trävaror – än så länge13.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Under 2022 uppnådde den svenska produktionen av trävaror (18,7 miljoner m3) sin näst högsta nivå någonsin, endast överträffad av 2021. Året bjöd på rekordsiffror för mars månad och ovanligt starka volymer i december. Detta trots att marknaden i Europa påverkades negativt av inflation, höga räntekostnader, höga energipriser och en geopolitisk osäkerhet. Framåt slutet av 2022 ökade samtidigt andra globala marknader sin efterfrågan på trävaror vilket kompenserade för bortfallet från Europa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum