Trafikverket

Svensk-spanskt konsortium får uppdraget att bygga fyra spår mellan Flackarp och Arlöv

8.6.2017 10:20 | Trafikverket

Dela

Totalentreprenaden för bygget av fyra spår på Södra stambanan mellan Flackarp och Arlöv har idag 8 juni tilldelats JV NCC Sverige AB – Obrascon Huarte Lain, S.A. (OHL).

Foto: Trafikverket/WSP
Foto: Trafikverket/WSP

Uppdraget omfattar samtliga arbeten i projektet; markarbete, betongkonstruktioner och BEST (bana, el, signal och tele) på sträckan Flackarp–Arlöv. Det omfattar också att bygga om stationerna Hjärup, Åkarp och Burlöv. Konsortiet får även uppdraget att arbeta med projektering för fyrspårsutbyggnaden på delen Lund–Flackarp i ett ECI-kontrakt (Early Contractor Involvement), med byggandet som option.

– Vi fick in fyra anbud från mycket kompetenta entreprenörer men valet föll på samarbetet mellan svenska NCC och spanska OHL, efter att pris och mervärden utvärderats, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektledare på Trafikverket.

Kontraktet är värt 1,9 miljarder kronor. Efter beslutet om kontraktstilldelning råder en avtalsspärr till och med 19 juni 2017, då tilldelningen kan överklagas. Kontraktet kan sedan tecknas tidigast efter att avtalsspärren har upphört.

Arbetet med att bygga fyra spår på sträckan mellan Lund och Arlöv beräknas pågå fram till 2024. Läs mer på www.trafikverket.se/lund-arlov.

Trafikverket bygger ut Södra stambanan mellan Malmö och Lund från två till fyra spår för att öka kapaciteten och minska trafikstörningar. Delar av sträckan mellan Lund och Arlöv byggs under marknivå för att minska bullerstörningar, och fler och bättre passager byggs över spåren för att öka tillgängligheten.

Nyckelord

Kontakter

Kontaktpersoner
Jens-Peter Eisenschmidt, projektledare Lund-Arlöv, Trafikverket
Tel 010-123 67 51

Kristofer Söderberg, projektledare Flackarp-Arlöv, Trafikverket
Tel 010-123 72 74

Bilder

Foto: Trafikverket/WSP
Foto: Trafikverket/WSP
Ladda ned bild
Foto: Trafikverket/Sweco/
Foto: Trafikverket/Sweco/
Ladda ned bild
Foto: Trafikverket/WSP
Foto: Trafikverket/WSP
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste nyheterna från Trafikverket

Presstips: Årets längsta spårbyte har gått i mål27.6.2017 16:56Pressmeddelande

Efter tio veckors intensivt arbete är spårbytet på södra stambanan på sträckan Vislanda-Ballingslöv klart. Totalt sju mil spår har bytts ut. - Vi har följt vår plan för hur spårbytet skulle genomföras och blivit klara i tid, det är vi jätteglada för, säger Stefan Källberg, projektledare på Trafikverket. Att spåret nu är bytt innebär en ökad tillgänglighet och möjlighet att se till att tågen kommer fram i tid. - En del trafikanter har upplevt den här perioden som besvärlig men att arbetet nu är klart innebär att vi kan undvika oplanerade störningar framöver som beror på spåret, säger Stefan Källberg. Redan under onsdagen kan trafiken börja köra enligt ordinarie tidtabell igen.  Under augusti kommer Trafikverket genomföra ett efterarbete då rälsen ska slipas. Detta arbete genomförs nattetid och kommer därför inte att påverka trafiken i någon större omfattning.   Spårbytet i siffror: 140 000 meter räls har bytts ut, det motsvarat 8 400 ton. 117 000 stycken betongsliprar har bytts ut, det

I vårt nyhetsrum kan du läsa de senaste nyheterna, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt nyhetsrum