Svenska Friidrottsförbundet

Svensk succéstart på Finnkampen – full pott på 10 km

Dela

Dubbla svenska tripplar direkt när startskottet för Finnkampen 2022 gick. Både dam- och herrlagen på 10 kilometer väg fixade segrar.

Svenska lagen på 10 km på Finnkampen 2022.
Svenska lagen på 10 km på Finnkampen 2022.

Det blev en smakstart för den svenska truppen när Finnkampen startade på lördagen med 10 kilometer väg. Herrarnas lag med Jonas Glans, Mohammadreza Abootorabi och Emil Millán de la Oliva och damernas lag med Meraf Bahta, Samrawit Mengsteab och Anastasia Denisova Thor tog hem varsin trippel.

– Det är verkligen häftigt för jag har aldrig varit i ett sådant här sammanhang, stämningen i landslaget är otroligt motiverande. Vi sprang ju som ett lag och kommunicerade hela vägen, sa Anastasia Denisova Thor efter målgång.

Det var hon som stod för taktiken för de svenska damerna och hon kom i kapp en av de finska löparna vid 8,5 kilometer. När hon såg på hennes ansikte såg hon att hon inte hade så mycket krafter kvar och insåg att de hade chansen. När de då ökade farten bet det direkt.

Herrarna var tämligen säkra på att de hade chans på en trippel om alla tre bara gjorde det de skulle.

– Vi skulle gå ut rätt hårt och bränna dem. Finländarna hängde på rätt länge, upp till 5 kilometer. Det kändes rätt klart vid 6–7 kilometer, sedan handlade det bara om att samla ihop det och göra det snyggt, sa Jonas Glans efter loppet.

Han fortsatte:

– Det var en fantastisk morgon, fantastiskt löpväder och ett härligt lag.

Nu fortsätter dagen med Ungdomsfinnkampen som drar igång 12.50, svensk tid. Huvudtävlingarna börjar klockan 17.00, svensk tid. 

Bilder

Svenska lagen på 10 km på Finnkampen 2022.
Svenska lagen på 10 km på Finnkampen 2022.
Ladda ned bild

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum