Porsche

Svensk talang tar steget till Porsche Mobil 1 Supercup

Dela

Porsche förlänger sitt kontrakt med Formel 1 med tre år och de båda racingserierna kan därmed under 2017 fira 25 år av framgångsrikt partnerskap. Det första mästerskapet i den internationella serien Porsche Supercup kördes 1993 och har sedan dess varit en mycket uppskattad supportserie till Formel 1. 2017 är även året då en svensk racingtalang för första gången tar steget upp till Porsche Mobil 1 Supercup.

Philip Morins Porsche hö
Philip Morins Porsche hö

- Att vi firar 25 år tillsammans visar det goda och respektfulla partnerskap vi har med Formel 1. Det förlängda kontraktet i det här prestigefyllda sammanhanget möjliggör att vi som arrangör av mästerskapet kan erbjuda våra team en stabil bas för deras långsiktiga planering, säger Dr Frank-Steffen Walliser, Head of Porsche Motorsport and GT Vehicles.

Porsche Mobil 1 Supercup är en internationell serie som är det naturliga steget upp från de nationella Porsche Carrera Cup-mästerskapen. I såväl Porsche Carrera Cup som Porsche Mobil 1 Supercup kör alla med identiska Porsche 911 GT3 Cup, byggda av Porsche Motorsport i Weissach utanför Stuttgart.

Porsche Carrera Cup körs på åtta marknader i världen. Ett av dessa mästerskap är Porsche Carrera Cup Scandinavia, som under de senaste två åren har haft en mycket positiv utveckling vad gäller både antal startande och kvalitet på förare. Porsche Carrera Cup Scandinavia har under 2015 och 2016 lockat till sig en mängd unga racingtalanger, som efter framgångar i andra racingserier har valt att fortsätta sin racingkarriär i de väldigt snabba Porsche 911 GT3 Cup som används i Carrera Cup.

En av dessa talanger är Philip Morin, 20 år från Luleå. Efter att ha kört olika former av racing sen unga år, med nationella och internationella framgångar i både gokart och därefter formelbil, började han köra Porsche Carrera Cup under 2015. Efter ett antal framskjutna placeringar under första säsongen kom det stora genombrottet 2016 då den unge Morin vann tre race och slogs om Carrera Cup-titeln ända till säsongens sista lopp. När poängen summerades efter finalracet på Knutstorp var Philip Morin totaltvåa i det tuffa mästerskapet.

Framgångarna för Morin under 2016 resulterade i en plats i den internationella uttagningen till Porsche Motorsport Junior Programme. En stark insats i den uttagningen, liksom i några inhopp i tyska Porsche Carrera Cup, har nu gett talangen från Luleå möjligheten att som första svensk någonsin delta i hela mästerskapet av Porsche Mobil 1 Supercup.

Racen i Porsche Mobil 1 Supercup körs under tio helger i samband med Formel 1, där 28 förare deltar i olika internationella team. Philip Morin kommer att köra för Team Martinet By Alméras under 2017. Det anses vara ett av de starkare teamen i serien och under 2016 blev en av teamets förare, fransmannen Mathieu Jaminet, trea i mästerskapet. Den unge talangen från Luleå ser givetvis fram emot den kommande säsongen.

- Det känns fantastiskt bra att vi äntligen har fått detta klart. Vi har sedan mitt stora genombrott under förra säsongen haft ett antal bra erbjudanden i olika intressanta serier att ta ställning till. Målet har dock hela tiden varit försöka få till en bra plats i ett av de starkare teamen i Porsche Mobil 1 Supercup, berättar Philip Morin.

- Vi ser det här som en satsning om minst två år, där jag har som målsättning att köra Porsche Mobil 1 Supercup både 2017 och 2018. Första året i nytt mästerskap och på nya banor, blir ett intressant läroår. Det är förstås extra intressant att loppen körs samtidigt som Formel 1, på snabba och utmanande banor.

En stor utmaning för Philip Morin är att de flesta av konkurrenterna i Porsche Mobil 1 Supercup har mer erfarenhet av internationell racing och även de banor som mästerskapet körs på. Trots det har norrbottningen höga ambitioner inför säsongen.

- Jag hoppas regelbundet kunna kvala in bland de sju-åtta snabbaste förarna, och förhoppningsvis har jag då speed att utmana om pallplatserna under något av racen. Med det hoppas jag även vara en av kandidaterna om rookie-titeln. Inför 2018 hoppas jag vara förberedd nog för att kunna slåss om medaljerna i mästerskapet, konstaterar Philip Morin.

I tillägg till sin satsning på Porsche Mobil 1 Supercup kommer Philip Morin att fortsätta köra i Porsche Carrera Cup Scandinavia under 2017. Mer värdefull körtid i bilen, samt möjligheten att vinna lopp inför hemmapubliken lockar.

- Porsche Carrera Cup Scandinavia har utvecklats till ett väldigt intressant mästerskap för unga racerförare. Det är extremt snabba bilar på tekniskt krävande banor, med många väldigt snabba förare, samt att racingen är tuff men fair. Jag ser det därför väldigt positivt för min karriär att kunna fortsätta köra Carrera Cup på hemmaplan. Trots att jag missar några race hoppas jag med många bra resultat kunna vara med och slåss om topplatserna i mästerskapet.

Säsongens första tävling för Philip Morin blir premiären av Porsche Carrera Cup Scandinavia på skånska Ring Knutstorp 5-6 maj. Helgen efter blir det premiär för Porsche Mobil 1 Supercup, som körs i Barcelona 13-14 maj.

Kontakt:

Raine Wermelin, Porsche Sverige, 08-553 867 94, Philip Morin, 070-574 06 22

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Cayenne, Macan och Panamera. År 2016 registrerades 1 335 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Kontakter

Bilder

Philip Morins Porsche hö
Philip Morins Porsche hö
Ladda ned bild
P Morin front
P Morin front
Ladda ned bild
Philip Morin porträtt
Philip Morin porträtt
Ladda ned bild
Porsche startfält
Porsche startfält
Ladda ned bild
Philip Morin porträtt sida
Philip Morin porträtt sida
Ladda ned bild
Porsche Mobil 1 Supercup 1
Porsche Mobil 1 Supercup 1
Ladda ned bild
Porsche Mobil 1 Supercup 3
Porsche Mobil 1 Supercup 3
Ladda ned bild
Porsche Mobil 1 Supercup 2
Porsche Mobil 1 Supercup 2
Ladda ned bild

Dokument

Om

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Macan, Cayenne och Panamera. År 2017 registrerades 1 550 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Följ Porsche

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Porsche

Porsches första elektriska sportbil heter Taycan8.6.2018 22:00Pressmeddelande

Framtiden kommer ett steg närmare. Serietillverkningen av Porsches första helt eldrivna bil inleds nästa år. Inför det har bilen nu fått sitt officiella namn. Konceptstudien ”Mission E”, namnet som hittills använts för att beskriva Porsches helt eldrivna fordon, kommer att kallas Taycan. Namnet kan ungefär översättas till ”en livlig ung häst”, vilket anspelar på bilden mitt i Porsches vapensköld, som sedan 1952 föreställer en stegrande hingst. - Vår nya elektriska sportbil är stark och tillförlitlig, det är en bil som kan köras över långa sträckor och som står för frihet, säger Oliver Blume CEO för Porsche AG. Det orientaliska namnet markerar också lanseringen av den första elektriska bilen med Porsches själ. Porsche avslöjade namnet på sin första helt eldrivna modell i samband med invigningsceremonin av ”Porsche 70 år.” Två permanent arbetande synkronmotorer (PSM) med en total effekt av över 600 hk (440 kW) ger den elektriska sportbilen en acceleration från 0 – 100 km/tim på klart und

Världspremiär för Porsche 911 Speedster Concept8.6.2018 21:00Pressmeddelande

Porsche ger sig själv en fin present inför märkets 70-årsfirande. 911 Speedster Concept är en färdig studie av en öppen och mycket spännande sportbil. Den bildar en länk mellan den allra första Porsche 356 ”Nr 1” Roadster, som godkändes för trafik den 8 juni 1948, och dagens Porsche-modeller. Med sitt renodlade koncept och historiskt korrekta utförande avspeglar 911 Speedster Concept tydligt Porsche-märkets kärnvärden. Bilens främsta syfte är att förmedla äkta körupplevelser. Tekniken under konceptstudiens tvåtonslackade kaross kommer från dagens GT-modeller. Den utvecklades vid Porsche Motorsport Centre, där också 911 GT2 RS och nu senast GT3 RS kom till. Världspremiären för 911 Speedster Concept är en del av Zuffenhausens officiella firande av Porsches 70-årsdag som sportbilstillverkare. Konceptstudien ger en glimt av hur en potentiell serietillverkad version skulle kunna se ut, även om en sådan modell inte kan presenteras förrän 2019. Ett beslut om att gå vidare med en sådan modell

Porsche firar 70 år med specialutställning8.6.2018 11:15Pressmeddelande

Porsches jubileumsår går mot sin höjdpunkt. Idag, fredag den 8 juni, inviger Porsche Museum specialutställningen ”Porsche 70 år” tillsammans med inbjudna gäster. Till ceremonin kommer Baden-Württembergs ministerpresident, Winfried Kretschmann, Stuttgarts borgmästare, Fritz Kuhn, parlamentssekreteraren i det federala transportministeriet, Steffen Bilger och många andra representanter för politik, näringsliv och samhälle. Dr Wolfgang Porsche, Chairman of the Supervisory Board of Porsche AG, Oliver Blume, Chairman of the Executive Board of Porsche AG och Uwe Hück, Deputy Chairman of the Supervisory Board of Porsche AG, kommer tillsammans se tillbaka på födelsen av märket Porsche. Just denna dag – den 8 juni – 1948 godkändes Porsche 356 “No. 1” Roadster för trafik. Sedan dess har Porsche gjort mer än att bara tillverka sportbilar. Porsche är synonymt med en sportig körupplevelse och ett sätt att tänka, för innovationer inom bilvärlden, för design och funktionalitet. Med den här specialutst

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum