Porsche

Svensk talang tar steget till Porsche Mobil 1 Supercup

Dela

Porsche förlänger sitt kontrakt med Formel 1 med tre år och de båda racingserierna kan därmed under 2017 fira 25 år av framgångsrikt partnerskap. Det första mästerskapet i den internationella serien Porsche Supercup kördes 1993 och har sedan dess varit en mycket uppskattad supportserie till Formel 1. 2017 är även året då en svensk racingtalang för första gången tar steget upp till Porsche Mobil 1 Supercup.

Philip Morins Porsche hö
Philip Morins Porsche hö

- Att vi firar 25 år tillsammans visar det goda och respektfulla partnerskap vi har med Formel 1. Det förlängda kontraktet i det här prestigefyllda sammanhanget möjliggör att vi som arrangör av mästerskapet kan erbjuda våra team en stabil bas för deras långsiktiga planering, säger Dr Frank-Steffen Walliser, Head of Porsche Motorsport and GT Vehicles.

Porsche Mobil 1 Supercup är en internationell serie som är det naturliga steget upp från de nationella Porsche Carrera Cup-mästerskapen. I såväl Porsche Carrera Cup som Porsche Mobil 1 Supercup kör alla med identiska Porsche 911 GT3 Cup, byggda av Porsche Motorsport i Weissach utanför Stuttgart.

Porsche Carrera Cup körs på åtta marknader i världen. Ett av dessa mästerskap är Porsche Carrera Cup Scandinavia, som under de senaste två åren har haft en mycket positiv utveckling vad gäller både antal startande och kvalitet på förare. Porsche Carrera Cup Scandinavia har under 2015 och 2016 lockat till sig en mängd unga racingtalanger, som efter framgångar i andra racingserier har valt att fortsätta sin racingkarriär i de väldigt snabba Porsche 911 GT3 Cup som används i Carrera Cup.

En av dessa talanger är Philip Morin, 20 år från Luleå. Efter att ha kört olika former av racing sen unga år, med nationella och internationella framgångar i både gokart och därefter formelbil, började han köra Porsche Carrera Cup under 2015. Efter ett antal framskjutna placeringar under första säsongen kom det stora genombrottet 2016 då den unge Morin vann tre race och slogs om Carrera Cup-titeln ända till säsongens sista lopp. När poängen summerades efter finalracet på Knutstorp var Philip Morin totaltvåa i det tuffa mästerskapet.

Framgångarna för Morin under 2016 resulterade i en plats i den internationella uttagningen till Porsche Motorsport Junior Programme. En stark insats i den uttagningen, liksom i några inhopp i tyska Porsche Carrera Cup, har nu gett talangen från Luleå möjligheten att som första svensk någonsin delta i hela mästerskapet av Porsche Mobil 1 Supercup.

Racen i Porsche Mobil 1 Supercup körs under tio helger i samband med Formel 1, där 28 förare deltar i olika internationella team. Philip Morin kommer att köra för Team Martinet By Alméras under 2017. Det anses vara ett av de starkare teamen i serien och under 2016 blev en av teamets förare, fransmannen Mathieu Jaminet, trea i mästerskapet. Den unge talangen från Luleå ser givetvis fram emot den kommande säsongen.

- Det känns fantastiskt bra att vi äntligen har fått detta klart. Vi har sedan mitt stora genombrott under förra säsongen haft ett antal bra erbjudanden i olika intressanta serier att ta ställning till. Målet har dock hela tiden varit försöka få till en bra plats i ett av de starkare teamen i Porsche Mobil 1 Supercup, berättar Philip Morin.

- Vi ser det här som en satsning om minst två år, där jag har som målsättning att köra Porsche Mobil 1 Supercup både 2017 och 2018. Första året i nytt mästerskap och på nya banor, blir ett intressant läroår. Det är förstås extra intressant att loppen körs samtidigt som Formel 1, på snabba och utmanande banor.

En stor utmaning för Philip Morin är att de flesta av konkurrenterna i Porsche Mobil 1 Supercup har mer erfarenhet av internationell racing och även de banor som mästerskapet körs på. Trots det har norrbottningen höga ambitioner inför säsongen.

- Jag hoppas regelbundet kunna kvala in bland de sju-åtta snabbaste förarna, och förhoppningsvis har jag då speed att utmana om pallplatserna under något av racen. Med det hoppas jag även vara en av kandidaterna om rookie-titeln. Inför 2018 hoppas jag vara förberedd nog för att kunna slåss om medaljerna i mästerskapet, konstaterar Philip Morin.

I tillägg till sin satsning på Porsche Mobil 1 Supercup kommer Philip Morin att fortsätta köra i Porsche Carrera Cup Scandinavia under 2017. Mer värdefull körtid i bilen, samt möjligheten att vinna lopp inför hemmapubliken lockar.

- Porsche Carrera Cup Scandinavia har utvecklats till ett väldigt intressant mästerskap för unga racerförare. Det är extremt snabba bilar på tekniskt krävande banor, med många väldigt snabba förare, samt att racingen är tuff men fair. Jag ser det därför väldigt positivt för min karriär att kunna fortsätta köra Carrera Cup på hemmaplan. Trots att jag missar några race hoppas jag med många bra resultat kunna vara med och slåss om topplatserna i mästerskapet.

Säsongens första tävling för Philip Morin blir premiären av Porsche Carrera Cup Scandinavia på skånska Ring Knutstorp 5-6 maj. Helgen efter blir det premiär för Porsche Mobil 1 Supercup, som körs i Barcelona 13-14 maj.

Kontakt:

Raine Wermelin, Porsche Sverige, 08-553 867 94, Philip Morin, 070-574 06 22

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Cayenne, Macan och Panamera. År 2016 registrerades 1 335 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Kontakter

Bilder

Philip Morins Porsche hö
Philip Morins Porsche hö
Ladda ned bild
P Morin front
P Morin front
Ladda ned bild
Philip Morin porträtt
Philip Morin porträtt
Ladda ned bild
Porsche startfält
Porsche startfält
Ladda ned bild
Philip Morin porträtt sida
Philip Morin porträtt sida
Ladda ned bild
Porsche Mobil 1 Supercup 1
Porsche Mobil 1 Supercup 1
Ladda ned bild
Porsche Mobil 1 Supercup 3
Porsche Mobil 1 Supercup 3
Ladda ned bild
Porsche Mobil 1 Supercup 2
Porsche Mobil 1 Supercup 2
Ladda ned bild

Dokument

Om

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Macan, Cayenne och Panamera. År 2017 registrerades 1 550 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Följ Porsche

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Porsche

Porsche Macan S med ny V6 turbomotor11.12.2018 07:00Pressmeddelande

Porsche har utökat sin serie kompakta SUV-modeller med kraftfulla Macan S. Den nya modellen har en ny treliters V6-turbomotor med partikelfilter för bensinmotorer. Motorn utvecklar 260 kW (354 hk) och ger ett maximalt vridmoment av 480 Nm, en ökning med 10 kW (14 hk) och 20 Nm jämfört med föregående modell. Med tillvalet Sport Chrono accelererar nya Macan S från 0 – 100 km/tim på bara 5,1 sekunder, 0,1 sekunder snabbare än föregående modell. Toppfarten är 254 km/tim och bränsleförbrukningen är 8,9 liter per 100 km (NEDC II). Nya Macan S åtnjuter alla de produktinnovationer som tillkommit med den senaste generationen i Macan-serien, inklusive rampen med LED-ljus baktill och det nya permanent uppkopplade Porsche Communication Management-systemet med 10,9 tums pekskärm. Ny V6-motor med centralt placerad turbo Porsche Macan S är nu utrustad med en nyutvecklad 3,0-liters V6 turbomotor. Turboaggregatet är placerat inne i V:et mellan cylinderbankarna. Det ger kortare väg för avgaserna mellan

Världspremiär för nya Porsche 911 på bilsalongen i Los Angeles28.11.2018 07:00Pressmeddelande

Porsche slår på stora trumman i Los Angeles. Kvällen innan bilsalongen i Los Angeles öppnades hade den åttonde generationen av ikonen Porsche 911 världspremiär. Den fortsätter att vara måttstocken bland exklusiva sportbilar och är både tidlös och modern. Nya 911 följer troget Porsches design-DNA men har ett mer muskulöst utseende och på insidan har den kompletterats med en 10,9 tum stor pekskärm. Intelligenta kontroll- och chassielement liksom innovativa assistanssystem kombinerar de kompromisslösa köregenskaperna som den klassiska sportmodellen är berömd för med kraven från en digital värld. Nästa generation av de turboladdade boxermotorerna har vidareutvecklats och är starkare än någonsin med 331 kW (450 hk) i S-modellerna. De är effektivare tack vare förbättrad insprutning och ny utformning av turboaggregaten och kylsystemet. Kraften överförs via en nyutvecklad åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Andra höjdpunkter är nya assistanssystem som till exempel Porsche Wet Mode som gör körning

Porsche slår nytt varvrekord på Nürburgrings Nordslinga2.11.2018 09:00Pressmeddelande

Porsche har i samarbete med Manthey-Racing satt ännu ett nytt rekord på Nürburgrings Nordslinga. På torsdagen den 25 oktober 2018 körde en Porsche 911 GT2 RS MR med 515 kW (700 hk) den 20,6 kilometer långa banan på 6:40,3 minuter. Ingen bil godkänd för vanlig trafik har någonsin varit så snabb på banan som brukar kallas ”Det gröna helvetet.” Det var Porsches testförare Lars Kern som satt bakom ratten på rekordbilen som ställts in speciellt för ”Nordslingan” av tekniker från Porsche och experter från Manthey-Racing. Lars Kern satte redan i september 2017 varvrekord på samma bana i en serietillverkad Porsche 911 GT2 RS. - Vi höll ögonen på vädret hela dagen och frågade oss om en sådant här test var möjligt. Vi skulle inte ha tagit några risker om det regnade eller om banan var det minsta fuktig, säger Dr. Frank-Steffen Walliser, ansvarig för Motorsport och GT-modeller. - Den här versionen av Porsche 911 GT2 RS är utrustad med ett nytt prestandakit från Manthey-Racing som kompletterats me

Serietillverkning av Porsche Mission E Cross Turismo22.10.2018 08:00Pressmeddelande

Porsche ger grönt ljus för serietillverkning av konceptstudien Mission E Cross Turismo, vilket därmed blir företagets andra helt eldrivna sportbil. Porsche kommer att skapa 300 nya arbetstillfällen vid huvudkontoret i Zuffenhausen inför tillverkningen av bilen, som premiärvisades som konceptstudie på Genèves bilsalong 2018. Konceptstudien Mission E Cross Turismo var en av höjdpunkterna i Genève och fick ett varmt mottagande av såväl mässbesökare som av media. Fyrdörrarsmodellen Cross Turismo har en 800-volts arkitektur och är förberedd för att kopplas samman med ett nätverk för snabbladdning. Den har en motoreffekt på 600 hk och 500 kilometers räckvidd (NEDC). Mission E Cross Turismo är ett derivat på Porsches första helt eldrivna modell, Taycan, som lanseras under 2019. Introduktionen av Taycan skapar 1 200 nya arbetstillfällen i Zuffenhausen. Stor vikt har lagts vid hållbarhet i produktionen som därför blir koldioxidneutral. Porsche planerar att investera mer än sex miljarder Euro i

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum