Lantbrukarnas Riksförbund

Svensk trädgårdsproduktion ska klimatsäkras

Dela
Regnet 2017 och extremtorkan 2018 drabbade svensk trädgårdsodling hårt. Ett nytt projekt ska öka trädgårdsodlarnas motståndskraft mot extremväder och förväntade klimatförändringar.

­Intresset för att äta växtbaserat gör att den yrkesmässiga trädgårdsproduktionen i Sverige växer kraftigt. Värdet på produktionen bedöms enligt Jordbruksverket till drygt 5,3 miljarder kronor årligen.

– Konsumenternas intresse har ökat. Coronapandemin och debatten kring vår självförsörjningsgrad har gjort att folk är mer medvetna om vikten av att köpa svenska produkter, säger Marcus Söderlind grönsaksodlare och ordförande i LRFs trädgårdsdelegation.

Frilandsodlingen – köksväxter, plantskoleväxter, frukt och bär – står för 59 procent av det totala värdet, medan växthusodlingen – köksväxter & bär, kruk- och utplanteringsväxter, snittblommor och lökblommor i kruka – står för resterande 41 procent.

Sett till den enskilda produkten dominerar morötter med ett värde av 600 miljoner kronor, följt av jordgubbar, 570 miljoner, och lövfällande träd, 510 miljoner kronor. Därefter kommer växthusgurka och tulpaner med 320 respektive 300 miljoner kronor.

Men odlingarna är känsliga för miljö- och klimatpåverkan. Nu går startskottet för en unik satsning för att öka konkurrenskraften i trädgårdsnäringen. Orsaken är de omfattande bekymmer som drabbade odlare under 2017 och 2018. Projektet, som finansieras av Jordbruksverket och EU, ska öka kunskap och ge metoder och verktyg för att möta klimatförändringar och extremväder. Fokus ligger på vatten och på odlingsteknik för växtskydd.

– Den övergripande målsättningen är att varje trädgårdsföretagare ska få verktyg för att förebygga problemen vid extremt väder. Det är viktigt för att minimera intäktsbortfall och stärker branschens konkurrenskraft på längre sikt, säger LRF Trädgårds projektledare Lotta Drabe-Vesterlund.

Förmåga att hantera överskott eller brist på vatten, samt metoder för ökat växtskydd genom förebyggande åtgärder är de två fokusområden som ingår i projektet. Det är helt avgörande för att trädgårdsföretagen ska drabbas mindre hårt av extremt väder. Utgångspunkten för insatserna är de behov som odlare och rådgivare gett uttryck för i det omfattande förarbetet.

– Metoder som kan bli aktuella är exempelvis droppbevattning av lök, användande av understödjande grödor och tunnelodling av bär som hallon i norra delarna av Sverige, säger Lotta Drabe-Vesterlund.

Satsningen innebär exempelvis kurser, både digitalt och ute på gårdar, demonstrationstillfällen och studieresor. Projektet vänder sig till odlare i hela landet.

Marcus Söderlind säger att ett så omfattande utvecklingsprojekt ger mycket mer till näringen än att betala ut tillfälliga ersättningar vid extremsituationer.

– Det här är ett samlat utvecklingsprojekt som näringen själv leder. Det är inte ofta man får den möjligheten att inventera behoven så grundligt och det är sällan som vi är så involverade som vi varit den här gången, säger Marcus Söderlind.

LRF Trädgård har en förhoppning om att höja kunskapsnivån hos både producenter och rådgivare. Det innebär en möjlighet att testa fram tekniker som fungerar just här i Sverige. Kurserna och utbildningarna lanseras genom Jordbruksverket, Hushållningssällskapen och LRF.

– Det är en unik satsning som ger kunskaper som lever vidare hos rådgivare och odlare. Och det här är metoder som fungerar både för ekologiska eller konventionella odlare, säger Marcus Söderlind.

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Om

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund
Franzéngatan 1
11251 Stockholm

010-1844000https://www.lrf.se/

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 70 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 143 miljarder kronor, vilket är 3,6 procent av landets BNP. Källa: SCB 

www.lrf.se

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Enskilda vägar säkrar maten och energi – även i framtiden?15.4.2024 06:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag behöver Sverige landsbygdens enskilda vägar för att säkra att det finns mat på bordet och energi till de svenska hemmen. Nio av tio lantbrukare i Sverige bedriver sin verksamhet längs en enskild väg och 90 procent av alla skogstransporter börjar där. Men ingen vet hur länge Sverige kan lita på dagens enskilda vägar. Det framkommer i Trafikverket inriktningsunderlag inför kommande infrastrukturproposition. Regeringen behöver i kommande infrastrukturproposition säkerställa den potentiella säkerhetsrisk som finns när det saknas data på dagens, och därmed framtidens, tillstånd för Sveriges största vägnät.

LRFs ekonomi fortsatt stabil - sår för ökad tillväxt12.4.2024 10:47:37 CEST | Nyheter

LRF-koncernens ekonomi är fortsatt stabil och redovisar 2023 ett resultat efter skatt på -77 Mkr. Det är en stark återhämtning jämfört med 2022 när resultatet landade på -665 Mkr. Bakom 2023 års resultat ligger positiv finansavkastning och ett betydande resultatlyft i LRF Samköp. Samtidigt påverkas resultatet tydligt av en extraordinär inflationsrelaterad uppräkning av LRFs pensionsskuld om hela 163 Mkr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye