ManpowerGroup

Svenska arbetsmarknaden hetast i Europa under årets sista kvartal

Dela

Svenska arbetsgivare förväntar sig att den svenska sysselsättningen ska öka mest i Europa under det fjärde kvartalet. Endast Frankrike ligger på samma höga sysselsättningsprognos på +34 procent. Sammantaget är 2022 ett rekordår när det gäller viljan att sysselsätta ny arbetskraft i Sverige, visar ManpowerGroups arbetsmarknadsbarometer.

– Arbetsmarknaden är fortsatt stabil runt om i världen, och inte minst i Sverige. Trots faktorer som höga energipriser, hög inflation och krig i Ukraina har de svenska arbetsgivarna en stark tilltro till behovet av att sysselsätta fler, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Inför fjärde kvartalet lämnar svenska arbetsgivare en sysselsättningsprognos på +34. I Europa är det endast Frankrike som uppnår samma höga prognos. Även Belgien och Norge rapporterar robusta arbetsmarknadsprognoser på +33 procent. Främst är det IT, kommunikations- och mediabranscherna som förväntar sig att öka sysselsättningen – i Europa ligger arbetsmarknadsprognosen för branschen på +42 procent och i Sverige på +45 procent.

– En så här stark efterfrågan på arbetskraft riskerar att fördjupa kompetensbristen, inte minst inom IT-branschen som redan har svårt att hitta rätt personer. Nu är det viktigt att landets arbetsgivare vågar blicka inåt och tar fram en helhetsstrategi för intern kompetensutveckling i stället för att automatiskt tänka på att rekrytera nytt, säger Mikael Jansson.

Svenska arbetsgivare har lämnat rekordprognoser flera kvartal i rad, vilket sammantaget gör 2022 till det starkaste året i undersökningens historia. Den högsta prognosen lämnades inför det andra kvartalet då arbetsmarknadsprognosen låg på +38 procent. Prognosen för det fjärde kvartalet är årets näst starkaste prognos.

– De allra flesta länder i undersökningen lämnar positiva prognoser, och kampen för att hitta och behålla kompetent arbetskraft är fortsatt hård. Det försvårar för svenska företag att rekrytera internationell talang, och skärper ytterligare vikten av att satsa på intern kompetensutveckling för att inte halka efter i den internationella konkurrensen, säger Mikael Jansson.

Mätningen utfördes under perioden 1–31 juli, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer som kriget i Ukraina och en ökad inflation kan påverka undersökningen.

Topplistor
Svenska regioners jobbprognoser
Svenska branschprognoser
Starkaste jobbprognoserna i världen
Starkaste jobbprognoserna i Europa
Starkaste jobbprognoserna globalt per bransch


För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer för det första kvartalet 2023 presenteras i januari 2023.

Svenska regioners jobbprognoser
• Skåne och Blekinge län, +43 procent
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +40 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +36 procent
• Norra Sverige, +33 procent
• Östra Götaland, +31 procent
• Västra Götaland, +28 procent

Svenska branschprognoser
• IT, Tech, telekom, kommunikation och media, +45 procent
• Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +39 procent
• Parti- och detaljhandeln, +39 procent
• Tillverkningsindustrin, +36 procent
• Byggbranschen, +27 procent
• Hotell- och restaurangbranschen, 19 procent

Starkaste jobbprognoserna i världen
• Brasilien, +56 procent
• Indien, +54 procent
• Costa Rica, +52 procent
• Colombia, +46 procent
• Kina, +46 procent

Starkaste jobbprognoserna i Europa
• Sverige, +34 procent
• Frankrike, +34 procent
• Belgien, +33 procent
• Norge, +33 procent
• Polen, +31 procent

Starkaste jobbprognoserna globalt per bransch
• IT, tech, telekom, kommunikation och media, +42 procent
• Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +37 procent
• Hotell- och restaurang, +33 procent
• Byggbranschen, +30 procent
• Tillverkningsindustrin, +30 procent

Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det fjärde kvartalet 2022 förväntar sig 13 procent av de svenska arbetsgivarna att minska arbetsstyrkan, 39 procent förväntar sig en oförändrad sysselsättning medan ett flertal (45 procent) förutser en ökad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +32 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +34 procent. Samma beräkning sker i samtliga 40 länder.

Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) har funnits i Sverige i 19 år och är den enda globala undersökning som mäter framtida sysselsättning, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet i stället för att mäta vad som redan har hänt. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 40 länder. I Sverige har 770 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 1–31 juli 2022.

Undersökningen är unik när det gäller storlek, geografisk spridning och branschtäckning. Tack vare undersökningens omfattning kan detaljerade analyser göras av både branscher och regioner. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 60 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i hela världen: ”How do you anticipate total employment at your location to change in the coming three months as compared to the current quarter?”. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup

ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2022 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för trettonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum