Barncancerfonden

Svenska barnpatologer möts i Lund

1.2.2017 17:31 | Barncancerfonden

Dela

Svensk cancervård hotas av en alarmerande brist på patologer. Konsekvensen för patienterna kan vara kraftigt fördröjda diagnosbesked och behandlingar, samtidigt som viktig forskning riskerar att inte alls genomföras. På fredag möts Sveriges barnpatologer för att försöka hitta lösningar på utmaningarna.

Mikroskopisk bild på en barntumör
Mikroskopisk bild på en barntumör

Barnpatologin i Sverige bemannas av ett mycket litet antal, hårt belastade specialister. En av deras huvuduppgifter är att se till att barn med cancer får korrekt och snabb diagnos. Vid just barncancer är detta extra viktigt, då det finns väldigt många olika tumörformer som ska behandlas på olika sätt. Många av dessa cancertyper är dessutom sällsynta.

Den 3 februari möts Sveriges barnpatologer i Lund för att utbyta kunskap, hitta synergier och diskutera nationell standardisering inom området barncancerpatologi. Mötet finansieras av Barncancerfonden och är det första i en serie av nationella möten.

David Gisselsson Nord är barncancerforskare, en av Sveriges få barnpatologer och arrangör av mötet.

-Vi hoppas att mötet skall leda till att svenska barn med cancer får rätt behandling ännu snabbare än idag. Genom en bättre samordning kan vi också hjälpa varandra med fall där det är svårt att ställa diagnos, säger David Gisselsson Nord.

Patologi är läran om sjukdomar och hur de diagnostiseras, något som är grundläggande för att sedan kunna sätta in rätt behandlingar.

-Det här mötet är ett väldigt bra initiativ. Vi identifierade detta stora behov redan för flera år sedan och är glada att mötena nu blir verklighet, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Nyckelord

Bilder

Mikroskopisk bild på en barntumör
Mikroskopisk bild på en barntumör
Ladda ned bild

Om

Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Efter att ha arbetat i närmare 35 år med att fler ska överleva klarar sig idag cirka 80 procent av barnen. Så sent som på 1970-talet var förhållandena de omvända. Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige – helt utan bidrag från stat, kommun eller landsting. Detta kan endast ske tack vare generösa bidrag från privatpersoner, företag och organisationer. Barncancerfonden är godkänd av Svensk Insamlingskontroll vilket garanterar att pengarna alltid går till rätt ändamål. Barncancerfondens plusgironummer är 90 20 90-0. Tack för ditt bidrag.

Följ Barncancerfonden

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Barncancerfonden