Dramaten

Svenska berättelser flyttar in på Elverket

Dela

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas egna historier, skrivna och berättade av dem själva. Sedan 2016 har Dramaten och Sveriges Radio samarbetet och presenterat dokumentära berättelser live och via radioprogrammet. I höst flyttar Svenska berättelser upp på en större scen med tre nya föreställningar. Premiär på Elverket den 18 oktober.

Förlåt mamma/Svenska berättelser. Foto: Mikael Winbladh.
Förlåt mamma/Svenska berättelser. Foto: Mikael Winbladh.

Medverkar på scenen gör en lyssnare med sin egen dokumentära berättelse, en musiker och en Spoken Word-poet. Föreställningen är sammansatt av Ola Hemström, producent på Sveriges Radio. Niklas Mesaros regisserar och Lisa Grotherus är musiker i alla tre föreställningar.

18 oktober: Förlåt mamma

När Kristin Montagu-Evans är 19 år drabbas hennes mamma Marie av bröstcancer. I fjorton år lever familjen sida vid sida med sjukdomen. Det här är hennes berättelse om att som ung leva nära med döden. Spoken Word-poet: Dag Thelander.

12 november: Mer än en missbrukare
Kajsa Tiréns bror Emil tog sin sista spruta i en trappuppgång en kall kväll. Men den han var, bortom missbruket, får inte glömmas bort. Spoken Word-poet: Jenny Wrangborg.

5 december: Som att jag inte fanns
Pappa och mamma kommer med prinsesstårta. De vill säga farväl, för alltid, till sin son. Erik Engelv var medlem i Jehovas vittnen när han kom ut som homosexuell. Föräldrarna och församlingen bröt kontakten och Erik fick börja ett helt nytt liv. Spoken Word-poet: Johanna Mccormick.

Radioprogrammet Svenska berättelser tilldelades våren 2013 Public Service klubbens Ikarospris för Erika Svantessons berättelse Det omöjliga valet.

En produktion från Dramaten&.

Svenska berättelser, 18 oktober, 12 november och 5 december, Elverket.

Dramaten&
I tider av urbanisering, ökade inkomstklyftor, kunskapsresistens och digitalisering krävs det mer av en teater än att spela föreställningar. Med samarbeten i nya format ger Dramaten& utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Existentiella och konstnärliga möten äger rum i experimentella uppsättningar, debatter, poddar, konserter och bokcirklar. Dramaten& erbjuder såväl en introduktion till den stora scenkonsten som en fördjupning av Dramatens föreställningar. Programansvarig för Dramaten& är Helena Seth.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förlåt mamma/Svenska berättelser. Foto: Mikael Winbladh.
Förlåt mamma/Svenska berättelser. Foto: Mikael Winbladh.
Ladda ned bild
Mer än en missbrukare/Svenska Berättelser. Foto: Pressbild
Mer än en missbrukare/Svenska Berättelser. Foto: Pressbild
Ladda ned bild
Som att jag inte fanns/Svenska Berättelser. Foto: pressbild.
Som att jag inte fanns/Svenska Berättelser. Foto: pressbild.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Alex Schulman regisserar sin nyskrivna monolog på Dramaten12.12.2019 08:57:00 CETPressmeddelande

Med pjäsen Tröstrapporter debuterar Alex Schulman både som dramatiker och regissör i en monolog skriven för Krister Henriksson med specialkomponerad musik av Jacob Mühlrad och Joel Lyssarides. Pjäsens titel anspelar på den radioupplästa Sjörapportens lugnande och tröstande inverkan på lyssnaren. Urpremiär på Stora scenen den 25 april. Biljetterna släpps fredag den 13 december klockan 12.

Dramaten och Sveriges Radio ger föreställningen Mer än en missbrukare i Riksdagen11.12.2019 09:31:31 CETPressmeddelande

I Svenska berättelser på scen står en av radions lyssnare på scen för att, tillsammans med en musiker och en poet, berätta sin egen historia. Scenföreställningen är baserad på radioserien Svenska berättelser. Nu har Dramaten och Sveriges Radio bjudits in till Riksdagen för att ge Mer än en missbrukare, en berättelse av och med Kajsa Tirén om hennes bror Emil som vid 28-års ålder dog av en överdos. Föreställningen kommer att ges den 17 december i Förstakammarsal, Riksdagen.

Performance Lecture – populärt scenkoncept görs tillgängligt digitalt28.11.2019 09:11:58 CETPressmeddelande

Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture, får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen Om lycka med Micael Dahlen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum