Dramaten

Svenska berättelser flyttar in på Elverket

Dela

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas egna historier, skrivna och berättade av dem själva. Sedan 2016 har Dramaten och Sveriges Radio samarbetet och presenterat dokumentära berättelser live och via radioprogrammet. I höst flyttar Svenska berättelser upp på en större scen med tre nya föreställningar. Premiär på Elverket den 18 oktober.

Förlåt mamma/Svenska berättelser. Foto: Mikael Winbladh.
Förlåt mamma/Svenska berättelser. Foto: Mikael Winbladh.

Medverkar på scenen gör en lyssnare med sin egen dokumentära berättelse, en musiker och en Spoken Word-poet. Föreställningen är sammansatt av Ola Hemström, producent på Sveriges Radio. Niklas Mesaros regisserar och Lisa Grotherus är musiker i alla tre föreställningar.

18 oktober: Förlåt mamma

När Kristin Montagu-Evans är 19 år drabbas hennes mamma Marie av bröstcancer. I fjorton år lever familjen sida vid sida med sjukdomen. Det här är hennes berättelse om att som ung leva nära med döden. Spoken Word-poet: Dag Thelander.

12 november: Mer än en missbrukare
Kajsa Tiréns bror Emil tog sin sista spruta i en trappuppgång en kall kväll. Men den han var, bortom missbruket, får inte glömmas bort. Spoken Word-poet: Jenny Wrangborg.

5 december: Som att jag inte fanns
Pappa och mamma kommer med prinsesstårta. De vill säga farväl, för alltid, till sin son. Erik Engelv var medlem i Jehovas vittnen när han kom ut som homosexuell. Föräldrarna och församlingen bröt kontakten och Erik fick börja ett helt nytt liv. Spoken Word-poet: Johanna Mccormick.

Radioprogrammet Svenska berättelser tilldelades våren 2013 Public Service klubbens Ikarospris för Erika Svantessons berättelse Det omöjliga valet.

En produktion från Dramaten&.

Svenska berättelser, 18 oktober, 12 november och 5 december, Elverket.

Dramaten&
I tider av urbanisering, ökade inkomstklyftor, kunskapsresistens och digitalisering krävs det mer av en teater än att spela föreställningar. Med samarbeten i nya format ger Dramaten& utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Existentiella och konstnärliga möten äger rum i experimentella uppsättningar, debatter, poddar, konserter och bokcirklar. Dramaten& erbjuder såväl en introduktion till den stora scenkonsten som en fördjupning av Dramatens föreställningar. Programansvarig för Dramaten& är Helena Seth.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förlåt mamma/Svenska berättelser. Foto: Mikael Winbladh.
Förlåt mamma/Svenska berättelser. Foto: Mikael Winbladh.
Ladda ned bild
Mer än en missbrukare/Svenska Berättelser. Foto: Pressbild
Mer än en missbrukare/Svenska Berättelser. Foto: Pressbild
Ladda ned bild
Som att jag inte fanns/Svenska Berättelser. Foto: pressbild.
Som att jag inte fanns/Svenska Berättelser. Foto: pressbild.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nya teaterchefen inleder spelåret på Elverket med rosad föreställning7.1.2020 09:49:10 CETPressmeddelande

Innan dramatikern och regissören Mattias Andersson tillträder som teaterchef och konstnärlig ledare intar han Elverket med sin rosade föreställning Vi som fick leva om våra liv efter en utsåld höst på Backa Teater i Göteborg. Pjäsen är baserad på vad ett tvärsnitt av Sveriges befolkning svarade på frågan: Vad skulle du göra annorlunda om du fick leva om ditt liv? Stockholmspremiär den 23 januari.

Urpremiär för Determinism av Mattias Andersson3.1.2020 10:35:38 CETPressmeddelande

Två unga människor bryter sig in i en villa och kastas genom olika åldrar och sociala positioner i virvlande fart. Leker de bara, spelar de teater eller är alltihop förutbestämt av en allsmäktig och obarmhärtig maskin? Mattias Andersson undersöker sociala identiteter, maktstrukturer och den fria viljan i sin nya pjäs Determinism. I rollerna ser vi Evin Ahmad, som här debuterar på Dramaten, Thérèse Brunnander, Hannes Meidal och Alexanders Salzberger. Urpremiär på Lilla scenen den 18 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum