Svenska Bostäder

Svenska Bostäder installerar röda solpaneler på kulturminnesklassade fastigheter i Grimsta

Dela
Solpaneler är vanligtvis svarta, men i Grimsta i västra Stockholm har Svenska Bostäder installerat röda solpaneler på fyra av bolagets fastigheter. Installationerna är ett led i Svenska Bostäders satsning att fördubbla andelen solceller i beståndet från år 2020 till 2023.
Röda solceller på rött tegeltak. Foto: Peter Lydén
Röda solceller på rött tegeltak. Foto: Peter Lydén

Fastigheterna längs med Grimstagatan är kulturminnesmärkta enligt grön klassning. Det innebär att de är särskilt värdefulla utifrån historisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt och ändring av byggnaderna måste ske med varsamhet.

På grund av kulturminnesklassningen var det inte möjligt att få bygglov för traditionella svarta solpaneler. Eftersom en stor del av bolagets fastigheter är kulturminnesklassade, däribland 50-talshusen i Vällingby med omnejd, så var installationen i Grimsta ett sätt att testa om det gick att få bygglov för solcellsinstallationer även på dessa fastigheters tak.

- Röda solpaneler är mycket ovanliga och är därför även dyrare än traditionella, svarta solpaneler. De ger dessutom ett sämre effektutbyte, förklarar Pia Hedenskog, energispecialist på Svenska Bostäder. Eftersom röda solpaneler är så pass ovanliga känns extra spännande att se hur de ter sig mot det röda takteglet.

Att använda sig av röda solceller, trots den ökade kostnaden och lägre effektutbytet, har även gett Svenska Bostäder möjligheten att med ett praktiskt exempel kunna visa hur röda solceller påverkar uttrycket hos byggnaderna och samtidigt relatera till installationens kostnad och energiutbyte.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Röda solceller på rött tegeltak. Foto: Peter Lydén
Röda solceller på rött tegeltak. Foto: Peter Lydén
Ladda ned bild

Om

Svenska Bostäder
Svenska BostäderEn del av Stockholm

Svenska Bostäder grundades 1944 och ägs av Stockholms stad. Svenska Bostäder är ett av Sveriges största bostadsbolag och har i över 75 år haft en aktiv roll i byggandet av Stockholm. Svenska Bostäder förvaltar cirka 27 000 hyreslägenheter, 4 centrumanläggningar och 4 000 lokaler. Svenska Bostäder har 300 anställda. Dotterbolaget Stadsholmen förvaltar cirka 1 600 hyreslägenheter och 900 lokaler och har 20 anställda.

Följ Svenska Bostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bostäder

Svenska Bostäder räknar med hållbarhet22.2.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Hur räknar man ut det ekonomiska värdet av sociala hållbarhetsinsatser? Det är en fråga som Svenska Bostäder tagit sig an i projektet Räkna med hållbarhet. Tillsammans med Familjebostäder i Göteborg, Uppsalahem, Helsingborgshem, Familjebostäder i Stockholm och Sveriges Allmännytta har Svenska Bostäder och Ramboll tagit fram en rapport och ett kostnadsfritt verktyg för att värdera sociala insatser – som att till exempel att anställa sommarjobbare och trygghetsvärdar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum