TU - Medier i Sverige

Svenska Dagbladet, Avesta Tidning, Göteborgs-Posten och Sörmlands Media vann Årets Dagstidning

Dela

Nu har juryns val presenterats i en tv-sändning från Norrköpings Tidningar. Programmet slutade alldeles nyss med att Svenska Dagbladet fick Årets Dagstidning Helhetspriset.

Under direktsändningen som just avslutats kommenterade Anna Careborg, chefredaktör och vd för Svenska Dagbladet, beskedet: 

"Vi är så otroligt stolta och glada och det är fantastiskt att vårt arbete uppmärksammas i branschen, och särskilt under ett år när förutsättningarna varit så svåra. ” 

Juryns motivering till Årets Dagstidning – helhetspriset: 

”För att inte bara lyckas med att behålla styrfarten, utan tvärtom accelerera en genomgripande förändringsprocess, har Svenska Dagbladet, vitaliserat det redaktionella arbetet och sin journalistik på flera olika sätt under det senaste året. En målmedvetenhet som imponerar – och som även har lönat sig på sista raden.” 

Övriga nominerade var Norr Media och Dagens Nyheter.

Övriga priser: 

Årets Bevakning: Sörmlands Media 

Juryns motivering:

”Det här var en bevakning som inte skulle få göras. Men Sörmlands Media avslöjade en omfattande mörkläggning som drabbade de mest utsatta under pandemin; de äldre. Granskningen som gjordes av Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter, belyste också en skrämmande okunskap hos myndigheter om vår unika svenska offentlighetsprincip. Det här är årets viktigaste bevakning.” 

Övriga nominerade var Aftonbladet och Expressen. 

Årets Affär och Innovation: Göteborgs-Posten 

Juryns motivering:

”Genom ett vänligt, snyggt och enkelt tilltal, har tidningen skapat en win-win-win-situation för sig själva, sin annonsör och sina läsare. Göteborgs-Posten har lyckats förena såväl affär som innovation, utan att tumma på vare sig läsarupplevelse eller existerande affär.” 

Övriga nominerade var Omni och Upsala Nya Tidning. 

Årets Redaktion: Avesta Tidning 

Juryns motivering:

”Årets redaktion flyttade från en ”deppig parkering” bakom matbutiken till nya lokaler på huvudgatan med stora fönster. Det var inte bara en symbolisk nystart, det var början på den slokande lokaltidningens återkomst. Avesta Tidning har skrivit lokatidningshistoria – och det är redaktionens starka engagemang och kraft som gjort det möjligt.” 

Övriga nominerade var Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet. 

Juryn har bestått av Olle Zachrison, ansvarig digital nyhetsutveckling på Sveriges Radio, Charlotta Friborg, chef Riksnyheterna på SVT, Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete, Patrik Hadenius, förlagschef på Norstedts, Erik Modig, forskare vid Handelshögskolan, samt ordförande Viveka Hansson, programdirektör på TV4.  

Hela sändningen kan ses på Tidningsutgivarnas Youtube-konto. Länk till denna finns också på Twitter på kontot @TU_medier 

Mer info:

Thomas Mattsson: thomas.mattsson@tu.se och 070-728 82 53

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU – Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

TU föreslår mediestödsreform – vill avskaffa driftsstödet, öka redaktionsstödet och slopa momsen12.4.2021 09:40:40 CEST | Pressmeddelande

Tidningsutgivarna (TU) presenterar i dag flera konkreta förslag om hur statens press- och mediestöd om totalt 932 miljoner kronor kan användas effektivare. Bland annat vill TU ersätta driftstödet med ett kvalificerat momsundantag för nyhetsmedier. ”Vi vill se en utveckling mot mer indirekta stöd som är teknik- och affärsmodellsneutrala”, säger styrelseordförande Victoria Svanberg.

TU föreslår mediestödsreform – vill avskaffa driftsstödet, öka redaktionsstödet och slopa momsen11.4.2021 21:04:34 CEST | Pressmeddelande

Tidningsutgivarna (TU) presenterar på måndagens DN Debatt flera konkreta förslag om hur statens press- och mediestöd om totalt 932 miljoner kronor kan användas effektivare. Bland annat vill TU ersätta driftstödet med ett kvalificerat momsundantag för nyhetsmedier. ”Vi vill se en utveckling mot mer indirekta stöd som är teknik- och affärsmodellsneutrala”, säger styrelseordförande Victoria Svanberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum