Svenska Handbollslandslaget

Svenska Handbollförbundet prisas för bragden i Budapest 

Dela

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande har utsett Svenska Handbollförbundet till Årets Idrottsförbund 2022. Prissumman är på 500 000 kronor.

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

Med följande motivering är Handbollförbundet en värdig mottagare av SCIF:s stora pris Årets idrottsförbund, skriver SCIF:

Bragden i Budapest – har Sverige triumferat i ett internationellt mästerskap på ett mer dramatiskt sätt. Time out när 19 sekunder återstod, spelmotorn Jim Gottfridssons bevingade ord ”tysk höger – dansk vänster” och ett EM-guldvinnande straffmål av Niclas Ekberg i sista sekunden.

Med ett herrlandslag som stoltserar med EM-guld 2022, som är det svåraste att vinna, med större konkurrens än VM och OS, har Handbollförbundet visat enastående kvalitet. I EM blev flera blågula spelare uttagna till All Star Team och Jim Gottfridsson utsedd till bäste spelare.

Dessutom ett damlandslag som kan konkurrera om de ädlaste mästerskapsmedaljerna och ungdomslandslag som varit framgångsrika på högsta nivå i världen, både på herr- och damsidan.

– Vi tackar ödmjukt SCIF för priset som Årets idrottsförbund och känner oss mycket hedrade. Priset ger oss stora möjligheter att fortsätta att utbilda fler unga handbollsspelare mot världsklass och utveckla landslag som presterar på yttersta världsnivå, säger Fredrik Rapp, Svenska Handbollförbundetsstyrelseordförande.

SVERIGES CENTRALFÖRENING FÖR IDROTTENS FRÄMJANDE
SCIF bildades 1897, arrangerade de olympiska spelen i Stockholm 1912 och var tillika byggherre av Olympiastadion. Mellan åren 1901 till 1926 anordnade SCIF Nordiska spelen, sju vinterspel avolympiskt format.Sedan 1906 delas årligen Idrottsskölden ut till gymnasister. 1908 påbörjade föreningen utgivning av en årsbok, Blå Boken som fortfarande utkommer varje år. Även forskare inom idrottsvetenskap belönas och Prinsens Plakett utdelas till förtjänta idrottsledare. Föreningen utser även årets idrottsmuseum. Ett nytt pris kom till 2021, ett stipendium för Idrottslig kulturgestaltning. SCIF:s stora pris, Årets idrottsförbund, instiftades 1967. Vid två tidigare tillfällen, 1990 och 1998, har utmärkelsen tilldelats Svenska Handbollförbundet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Ladda ned bild

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

 

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap. 2022 vann herrlandslaget EM-guld. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum