Europaparlamentet

Svenska journalister stäms utomlands – ett hot mot pressfriheten?

Dela

Det blir allt vanligare att mäktiga aktörer stämmer enskilda journalister i så kallade SLAPP-mål. Ryska oligarker har använt SLAPP bland annat för att stämma journalister för förtal och hotat dem med mycket kostsamma domstolsprocesser i syfte att tysta kritiska röster. Välkommen till ett panelsamtal den 21 april om hur vi i framtiden kan förhindra SLAPP med hjälp av nya EU-regler.

SLAPP är rättsliga processer mot journalister, civilsamhällsorganisationer och andra som försöker avslöja oegentligheter. Syftet med sådana rättsliga processer är att avskräcka eller tysta kritiska röster och därmed hindra medier och andra samhällsinformatörer att göra sina jobb. 

Hösten 2020 granskade en svensk nyhetssajt ett företag i Storbritannien som i stället för att utnyttja erbjudandet att kommentera artikeln krävde att artikeln skulle tas ned och stämde journalisterna i brittisk domstol. Bland dem som drabbats av SLAPP finns också journalister på Financial Times och Reuters samt den sedermera mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia som hade 47 SLAPP-mål hängande över sig.

Både EU och den brittiska regeringen kraftsamlar nu för att lagstifta mot SLAPP. I slutet av april ska EU-kommissionen presentera ett anti-SLAPP-lagförslag som Europaparlamentets ledamöter och medlemsländernas regeringar sedan ska besluta om.

Torsdagen den 21 april klockan 10.00-11.00 samarrangerar Europaparlamentets nätverk Tillsammans i Europa och Reportrar utan gränser ett samtal om SLAPP och den kommande lagstiftning som syftar till att förhindra stämningar av enskilda journalister.

Medverkar i samtalet gör:

Anneli Östlund, journalist på Realtid

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser

Evin Incir, Europaparlamentariker (S)

Filippa Arvas Olsson, expert på kulturdepartementet

Moderator för samtalet är Cecilia Garme.

Samtalet äger rum på Zoom och för journalister sker anmälan till therese.domisch@ep.europa.eu senast den 20 april kl. 12.00. 

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum