Dramaten

Svenska komiker ger digitala lektioner för elever i högstadiet och gymnasiet

Dela

I en ny serie digitala lektioner från Unga Dramaten tar olika komiker sig an varsitt angeläget ämne. Sissela Benn är först ut med en djupt personlig lektion om prestationsångest. - Prestationsångesten sitter djupt. För att dämpa den måste man träna på att misslyckas. Göra sitt bästa men misslyckas och stå ut med det, säger hon.

Sissela Benn. Foto: Sören Vilks.
Sissela Benn. Foto: Sören Vilks.

Undersökningar visar att den psykiska ohälsan ökar bland elever. Stress och prestationsångest är en av de främsta orsakerna. Kraven på höga betyg för att kunna läsa vidare på gymnasiet och sedan i högskolan tär på många unga idag.

I sin lektion visar komikern Sissela Benn vad prestationsångest kan göra med en person. I det här fallet henne själv.

- Jag har själv så mycket prestationsångest att jag inte kunde skriva manus till den här filmen, som det var tänkt att jag skulle göra. Regissören Fijona Jonuzi fick ta över, berättar Sissela.

Lektioner för livet från Unga Dramaten vänder sig till elever i högstadiet och gymnasiet. I en serie filmer tar svenska komiker upp varsitt angeläget ämne på ett humoristiskt sätt. Nästa film är planerad till hösten 2021, men ämne och medverkade är inte spikat än.

Fiona Jonuzi och Paula McManus har skrivit manus efter en idé av Sissela Benn. Fiona Jonuzi har även regisserat. Förutom Sissela Benn medverkar David Book, Lena Endre, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Jonas Malmsjö, Per Mattsson, Eric Stern, Sanna Sundqvist, Nina Zanjani och Marcus Vögeli.

Sissela Benn är komiker, skådespelare, regissör och manusförfattare. Hon slog igenom med karaktären Filippa Bark, som hon skapade, skrev manus till och spelade. 2010 skrev hon den egna tv-serien Anneli, som hon också spelade huvudrollen i. Som skådepelare har Sissela medverkat i ett stort antal pjäser, tv-serier och långfilmer, bland annat Sune vs Sune (2018) och Sune - Best man (2019).

Fijona Jonuzi är filmregissör, manusförfattare och fotograf, och har bland annat gjort den uppmärksammade filmen Den störste.

Paula McManus är skådespelare, dramatiker och regissör och sedan december 2020 konstnärlig ledare för ung scen/öst, Östgötateaterns barn- och ungdomsscen.

Lektionen för livet: Prestationsångest, cirka 30 minuter lång digital lektion för högstadium och gymnasium.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sissela Benn. Foto: Sören Vilks.
Sissela Benn. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Foto från inspelning av Lektioner för livet: Prestationsångest. Marcus Vögeli, Jonas Malmsjö, Sissela Benn, Nina Zanjani och Lena Endre. Foto: Arantxa Hurtado.
Foto från inspelning av Lektioner för livet: Prestationsångest. Marcus Vögeli, Jonas Malmsjö, Sissela Benn, Nina Zanjani och Lena Endre. Foto: Arantxa Hurtado.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum