Håll Sverige Rent

Svenska kommuner har låg kunskap om nedskräpningen

Dela
Få svenska kommuner vet hur mycket skräp som slängs utanför papperskorgarna och som riskerar att hamna i vattendrag och hav. Detta trots att kommunerna bör ha koll på nedskräpningen för att kunna följa Naturvårdsverkets föreskrifter. Det visar Håll Sverige Rents årliga kommunenkät.

– Plastskräpet fyller våra hav och är en av vår tids värsta miljökatastrofer. För att kunna minska nedskräpningen behöver vi veta var skräpet finns och varifrån det kommer. Nu måste kommunerna ta reda på mer om nedskräpningen, till exempel genom att mäta skräpet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Alla svenska kommuner ska enligt Naturvårdsverkets föreskrifter ha både mål och åtgärder i sina avfallsplaner för att minska nedskräpningen. Men många kommuner i länet har liten eller ingen kunskap om hur stort problemet med nedskräpning är och var det skräpas ner – trots att det är en förutsättning för att kunna sätta upp mål.

Bara 20 procent av de kommuner som svarat på Håll Sverige Rents enkät har mätt nedskräpningen på något vis. 45 procent uppger att de har satt upp mål och åtgärder. Fyra procent har satt upp endast mål och 38 procent har satt upp endast åtgärder. Endast 15 procent av kommunerna har räknat på vad nedskräpningen kostar kommunen och skattebetalarna.

– Att arbeta förebyggande mot nedskräpning kan också minska kommunernas kostnader. Nedskräpningen i Sverige kostar omkring två miljarder varje år, pengar som skulle kunna gå till så mycket annat, säger Johanna Ragnartz.

Naturvårdsverkets föreskrifter från den 1 maj 2017 anger att kommunernas avfallsplaner ska innehålla mål och åtgärder för att förebygga och begränsa nedskräpning. Om avfallsplanen är antagen innan det datumet måste den uppdateras senast fyra år från det att den beslutades för att inkludera sådana mål och åtgärder.

Om Håll Sverige Rents kommunenkät
Enkäten genomförs en gång per år och utgör underlag till Håll Sverige Rents Kommunindex, som i sin tur ligger till grund för utmärkelsen årets Håll Sverige Rent-kommun. Årets vinnare presenteras på Håll Sverige Rents konferens den 20 november.

Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige, och 157 kommuner svarade. Det motsvarar en svarsfrekvens om 54 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 11 oktober till 12 november 2018.


För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89

Stefan Hållberg, områdesansvarig kommun, telefon 073-699 04 16

Fotnot: Frågorna som ställdes var i sin helhet 1) Har din kommun mål och åtgärder för att förebygga och begränsa nedskräpningen? 2) Finns det en aktuell beräkning av kostnaden för nedskräpningen i kommunen? Med det avser vi kostnader för omhändertagande av det skräp som hamnar utanför papperskorgen samt i skog och mark. 3) Har kommunen under det senaste året genomfört någon typ av mätning av nedskräpningen, som exempelvis skräpmätning eller attitydundersökning.


Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye