Svenska kyrkan

Svenska kyrkan får 17 miljoner till arbetet med flyktingar

Dela

Regeringen har beslutat anslå 17 miljoner kronor till Svenska kyrkan för arbetet med asylsökande och flyktingar.

Katarina församling i Stockholm är en av de församlingar som lägger stor kraft på arbete med flyktingar. Här får en grupp nyanlända hjälp med att ta sig vidare efter en övernattning i församlingshemmet. Foto: Magnus Aronson/IKON

Regeringen avsatte i november 11 miljarder kronor extra till insatser för asylsökande och nyanlända. Av dessa har 200 miljoner tillförts det civila samhället. Det är dessa pengar som Svenska kyrkan nu får del av.

– Det är positivt att regeringen bekräftar och stöttar civilsamhällets aktörer efter denna höst då stora och helt avgörande insatser gjorts av organisationer och frivilliga, säger Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén.

Svenska kyrkans församlingar och stift över hela landet har under lång tid arbetat med mottagande och integration av nyanlända. Därför var de väl rustade att under hösten kunna skala upp verksamheten för att bidra i den extraordinära situation vi sett i år. Församlingarna har till exempel kunnat erbjuda ca 3000 sängplatser till Migrationsverket under de senaste månaderna.

– Vi ser framför oss att vi kommer att arbeta med välkomnande och integration under många år framöver. Regeringens bidrag skapar möjlighet att utrusta och stärka uthålligheten i vår verksamhet runt om i landet, säger Helén Ottosson Lovén..

– Det här betyder att vi kan fortsätta utveckla de många mötesplatser som redan finns, och att ytterligare en mängd goda projekt nu kan bli verklighet.

En bärande tanke i Svenska kyrkans arbete med flyktingar och asylsökande är att ortsbefolkning och flyktingar ska mötas. Exempel på verksamheter är språkkaféer, matlagningsgrupper, läxhjälp, och fritidsverksamhet. Att ordna praktikplatser och erbjuda meningsfull sysselsättning för nyanlända män är andra exempel.

– Arbetet med människor på flykt är ett uttryck för vår kristna tro och människosyn. Inte minst nu när vi närmar oss jul är vi glada att kunna fördela ännu mer resurser till detta arbete, säger Helén Ottosson Lovén.

Läs mer: Svenska kyrkans arbete för människor på flykt

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

Kyrkomötet beslutade ta fram nationell klimatstrategi21.11.2018 14:07Pressmeddelande

2018 års kyrkomöte har just avslutats efter tre dagars debatt- och beslutssession. Sista dagen har ledamöterna bland annat beslutat att former för ett nationellt program för klimatstrategi ska arbetas fram. Kyrkomötet beslutade också att se över vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas nationellt för att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier, samt att 2019 års tematiska kyrkomöte ska ha temat Undervisning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum