Svenska kyrkan

Svenska kyrkan får 5 miljoner i bidrag till arbetet med socialt särskilt utsatta

Dela

Regeringen har beslutat om ett tillfälligt bidrag till civilsamhällets organisationer som ska hjälpa samhällets mest utsatta människor under coronapandemin. Svenska kyrkan får 5 miljoner kronor. Detta beslutade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) igår. Pengarna ska användas till att skala upp församlingars ordinarie verksamhet under hela 2020.

– Det är glädjande att Svenska kyrkan tilldelats medel för att stödja samhällets mest utsatta. Det kommer att göra nytta. Vi ser att behovet av stöd är stort och att pandemin drabbar hårt, säger Gunilla Hallonsten, chef för Avdelningen för Kyrkoliv på Svenska kyrkans nationella nivå i Uppsala.

Regeringens satsning omfattar 50 miljoner kronor varav 48 miljoner ska fördelas i organisationsbidrag med anledning av coronapandemin. Bidraget ska användas för att förstärka organisationernas befintliga verksamhet samt möta ett ökat behov av hjälp- och stödinsatser till människor i socialt särskilt utsatta situationer. Det handlar om personer som riskerar att falla igenom samhällets skyddsnät och som är svåra att nå för andra aktörer än civilsamhällets organisationer. Svenska kyrkan har beviljats medel för ekonomiskt stöd, boenden, psykosocialt stöd och själavård, social verksamhet, juridisk rådgivning samt nyorientering för arbetslösa.

Med anledning av Coronapandemin har Svenska kyrkan ställt om och utökat den diakonala verksamheten. Fler människor än tidigare befinner sig i utsatthet och söker sig till Svenska kyrkan för ekonomiskt och psykosocialt stöd.
– För att kunna möta särskilt utsattas ökade stödbehov behöver vi förstärka vår verksamhet. Som kyrka arbetar vi långsiktigt med att rusta människor till egenmakt. När kriser som Coronapandemin drabbar hårt behöver vi parallellt kunna ge direkt stöd till samhällets mest utsatta, säger Gunilla Hallonsten.

Svenska kyrkans bidrag på 5 miljoner kronor kan sökas av församlingarna senast den 20 augusti.

Kontakter

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Extra bidrag till församlingar för coronarelaterade insatser22.9.2020 13:56:00 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkan har nu fördelat extra bidrag till 25 församlingar och pastorat, till lokala insatser för socialt utsatta grupper med anledning av coronasituationen. Pengarna kommer från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som i juli beslutade om ett tillfälligt bidrag till civilsamhällets organisationer, för att hjälpa samhällets mest utsatta under coronapandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum