Svenska kyrkan

Svenska kyrkan får en ny biskop

Dela

Söndagen den 4 mars vigs Susanne Rappmann, kyrkoherde i Mölndals pastorat, till biskop för Göteborgs stift. Vigningen äger rum kl. 11.00 i Uppsala domkyrka och förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén i närvaro av utländska gäster och Svenska kyrkans biskopar. Biskopsvigningen sänds live på Svenska kyrkans webbplats.

Söndagen den 4 mars vigs Susanne Rappmann till biskop för Göteborgs stift. Foto: Harald Nilsson
Söndagen den 4 mars vigs Susanne Rappmann till biskop för Göteborgs stift. Foto: Harald Nilsson

Susanne Rappmann valdes till biskop i november och hon efterträder Per Eckerdal som går i pension.   
– Jag ser fram emot att ta mig an uppgiften som biskop i Göteborgs stift med allt vad det innebär, inte minst att verka för enhet och att uppmuntra församlingarna i deras arbete. Till att börja med kommer jag att ägna mycket tid åt att skapa relationer med människor och sammanhang inom och utanför Svenska kyrkan, säger Susanne Rappmann som blir Göteborgs stifts 24:e biskop och den första kvinnan. 

Susanne Rappmann är född 1965 och prästvigdes 1992 för Göteborgs stift. Hon bor i Lindome och arbetar sedan 2014 som kyrkoherde i Mölndals pastorat i Göteborgs stift. Hon är också kontraktsprost i Mölndals kontrakt. Tidigare har Susanne bland annat arbetat som kyrkoherde i Värö-Stråvalla församling och komminister i Stensjöns församling. Hon är teologie doktor och har också arbetat som universitetslektor vid Karlstads universitet samt vid Bräcke Diakoni. 

Som sitt valspråk har Susanne Rappmann valt: ”Vår Gud bär sår”. Det är inspirerat av Ylva Eggehorns dikt ”No other God has wounds”.
– Tron på en Gud som bär egna och andras sår hör till det mest hoppfulla jag vet – och hopp tror jag att vår tid behöver. Vi behöver hopp som kämpande människor men också som kyrka. Genom valspråket vill jag inspirera till att våga dela sårbarhet, tro på försoningens möjlighet och omsätta tron i praktisk handling.

SÄNDS PÅ WEBBEN 
Biskopsvigningen sänds live på Svenska kyrkans webbplats, och där kommer den även att kunna ses i efterhand: https://www.svenskakyrkan.se/nyheter/biskopsvigning-av-susanne-rappmann  

ACKREDITERING
Ackreditering för reportrar och fotografer ska ske senast torsdagen den 1 mars. Skicka namn, redaktion, mobiltelefonnummer samt e-postadress till daniel.bramsell@svenskakyrkan.se.
Pressplatser kommer att finnas längst fram i sidogången, nära högaltaret, och ska vara intagna senast kl. 10.45.

FOTOGRAFERING
Under gudstjänsten får fotografering endast ske från fotobrygga längst fram vid sidan om högaltaret, och endast under vissa delar av gudstjänsten. Mer information ges på plats.

Direkt efter biskopsvigningen ställer den nyvigda biskopen upp för fotografering tillsammans med ärkebiskopen utanför domkyrkan. Då finns också tillfälle att ställa korta frågor. För längre intervjuer kontakta pressekreteraren i Göteborgs stift Torgny Lindén, 0706-33 12 87, torgny.linden@svenskakyrkan.se.

Pressfoton läggs under söndagseftermiddagen ut på Svenska kyrkans digitala bildbank: www.svenskakyrkan.se/fotoweb. Ingen inloggning krävs, klicka bara ”OK”.      

Kontakter

Bilder

Söndagen den 4 mars vigs Susanne Rappmann till biskop för Göteborgs stift. Foto: Harald Nilsson
Söndagen den 4 mars vigs Susanne Rappmann till biskop för Göteborgs stift. Foto: Harald Nilsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkklockor ringer på 100-årsdagen av första världskrigets slut9.11.2018 08:12Pressmeddelande

På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Detta uppmärksammas med att kyrkklockor ringer kl. 13:30 i flera europeiska länder. I Svenska kyrkan tas det internationella initiativet upp och kyrkor på flera ställen i landet kommer att ringa, däribland Uppsala domkyrka. 100-årsminnet av krigsslutet kommer också att uppmärksammas i söndagens gudstjänster i många församlingar.

Kyrkornas Världsråd möts i Uppsala2.11.2018 08:58Pressmeddelande

Under den kommande veckan sammanträder Kyrkornas Världsråds exekutivkommitté (styrelsens arbetsutskott) i Uppsala. Kyrkornas Världsråd är den ekumeniska rörelsens främsta företrädare. Under 2018 har Kyrkornas Världsråd firat 70-årsjubileum för att följa upp arbetet med enhet, rättvisa och fred i världen. Det är dessutom 50 år sedan världsrådets viktiga generalförsamling ägde rum i Uppsala, som blev en vändpunkt för arbetet med religion och utvecklingsfrågor, social rättvisa, kommunikation och påverkansfrågor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum