Svenska kyrkan

Svenska kyrkan får två nya biskopar 3 juni

Dela

Söndagen den 3 juni vigs stiftsadjunkt Åsa Nyström till biskop i Luleå stift, och domprost Thomas Petersson till biskop i Visby stift. Vigningen äger rum kl. 11:00 i Uppsala domkyrka och förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén i närvaro av Svenska kyrkans biskopar, kungaparet och utländska gäster. Biskopsvigningen sänds live på Svenska kyrkans webbplats.

Den 3 juni vigs Åsa Nyström (Foto: Henrik Betnér) och Thomas Petersson (Foto: MLI foto) till biskopar för Luleå respektive Visby stift.
Den 3 juni vigs Åsa Nyström (Foto: Henrik Betnér) och Thomas Petersson (Foto: MLI foto) till biskopar för Luleå respektive Visby stift.

Åsa Nyström efterträder Hans Stiglund som går i pension.   
– Till att börja med vill jag prioritera att lära känna människor och sammanhang inom och utanför Svenska kyrkan. Jag vill veta mer om hur situationen är för människor som bor i stiftet och hur församlingar och pastorat arbetar med sitt uppdrag. Det ger insikter för fortsatta prioriteringar, säger Åsa Nyström som blir Luleå stifts nionde biskop och den första kvinnan. 

Åsa Nyström är född 1960 och började sin prästgärning i EFS 1982. Hon mottogs i Luleå stift som präst i Svenska kyrkan 1991. Under många år har Åsa Nyström arbetat med prästutbildning samt varit lärare och kursansvarig för chefs- och ledarskapsutveckling i Svenska kyrkan sedan 1997. Sedan 2014 som stiftsadjunkt för ledarstöd i Uppsala stift. Tidigare har Åsa Nyström bland annat arbetat i församling som pedagog, kantor och präst.

Som sitt valspråk har Åsa Nyström valt: ”Gud verkar i er”, från Filipperbrevet 2:13. 
– Jag är övertygad om att det är som valspråket säger. Det ser jag när kärlek, omsorg, mod och tro växer. Gud är nära oss, hjälper oss att mogna som människor och ger oss impulser till handling.

Våga utmana
Thomas Petersson efterträder Sven-Bernhard Fast som går i pension.
– Jag kommer att prioritera gemenskap, öppenhet och trovärdighetJag vill se en bred förankring i bygden och samhället där vi med låga trösklar och högt i tak bjuder in alla till församlingens gemenskap, men vi måste också våga utmana.  Vi ska också engagera oss till stöd för människor i nöd och utsatthet, där är kyrkan en relevant och viktig röst i många människors liv och vardag, säger Thomas Petersson som blir Visby stifts 19:e biskop. 

Thomas Petersson är född 1968 och prästvigdes 1992. Hans nuvarande tjänst är, sedan 2011, domprost i Växjö pastorat. Dessförinnan arbetade Thomas bl a fem år inom Svenska kyrkan i utlandet, SKUT, som kyrkoherde i Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin. 

Som sitt valspråk har Thomas Petersson valt "Du är seendets Gud", hämtat ur Första Mosebok 16:13. Det är Hagar som ger det namnet åt Gud efter att Guds ängel mött hennes nöd i öknen.
– Gud har sett Hagar i hennes nöd och hört hennes ångest, oro och klagan. Så ser Gud oss och ger oss hopp i livets utsatthet.

Sänds på webben 
Biskopsvigningen sänds live på Svenska kyrkans webbplats, och där kommer den även att kunna ses i efterhand: https://www.svenskakyrkan.se/biskopsvigning.

Ackreditering
Ackreditering för reportrar och fotografer ska ske senast torsdagen den 31 maj. Skicka namn, redaktion, mobiltelefonnummer samt e-postadress till ewa.almqvist@svenskakyrkan.se
Pressplatser kommer att finnas längst fram i sidogången, nära högaltaret, och ska vara intagna senast kl. 10:45.

Fotografering
Under gudstjänsten får fotografering endast ske från fotobrygga längst fram vid sidan om högaltaret, och endast under vissa delar av gudstjänsten. Mer information ges på plats.

Direkt efter biskopsvigningen ställer de nyvigda biskoparna upp för fotografering tillsammans med ärkebiskopen utanför domkyrkan. Då finns också tillfälle att ställa korta frågor.

För längre intervjuer med Åsa Nyström, kontakta pressekreteraren i Luleå stift Emma Berkman: tfn 070-377 29 52, emma.berkman@svenskakyrkan.se

För längre intervjuer med Thomas Petersson, kontakta pressekreteraren i Visby stift: Lars Bäckman, tfn 070-3885447, lars.backman@svenskakyrkan.se

Pressfoton läggs under söndagseftermiddagen ut på Svenska kyrkans digitala bildbank: www.svenskakyrkan.se/fotoweb. Ingen inloggning krävs, klicka bara ”OK”.

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, internationellt arbete (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

018-16 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Den 3 juni vigs Åsa Nyström (Foto: Henrik Betnér) och Thomas Petersson (Foto: MLI foto) till biskopar för Luleå respektive Visby stift.
Den 3 juni vigs Åsa Nyström (Foto: Henrik Betnér) och Thomas Petersson (Foto: MLI foto) till biskopar för Luleå respektive Visby stift.
Ladda ned bild
Blivande biskopen i Luleå stift, Åsa Nyström. Foto: Henrik Betnér.
Blivande biskopen i Luleå stift, Åsa Nyström. Foto: Henrik Betnér.
Ladda ned bild
Blivande biskopen i Visby stift, Thomas Petersson. Foto: MLI  foto.
Blivande biskopen i Visby stift, Thomas Petersson. Foto: MLI foto.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum