Göteborgs stift

Svenska kyrkan i Bohuslän förbereder sig inför allhelgonahelgen

Dela

Årets allhelgonahelg kommer att bli extra betydelsefull då den blir ett tillfälle att bearbeta sorgen från pandemin. Många vittnar om att vi inte kunnat sörja som vanlig under den tid som varit. I sorgen behöver vi människor varandra, och vi behöver närhet till varandra. I Bohuslän finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Gravljus lyser upp våra kyrkogårdar under allhelgonahelgen. (foto: Marcus Ibanez - Ikon)
Gravljus lyser upp våra kyrkogårdar under allhelgonahelgen. (foto: Marcus Ibanez - Ikon)

Allhelgonahelgen är den tiden på året då vi särskilt minns våra avlidna nära och kära, och helgen har på senare år blivit mer och mer betydelsefull. När restriktionerna på grund av pandemin lyfts och vi äntligen kan visa vår sorg tillsammans blir de många små flammande lågorna på kyrkogårdarna runt om i landet ännu viktigare.

– Att inte kunna ta avsked då en nära anhörig, granne, vän eller arbetskamrat dött påverkar vårt sätt att sörja och vår bearbetning av sorgen, säger biskop Susanne Rappmann. Det påverkar också vår möjlighet att vara ett stöd i sorgen för dem som behöver oss.

Pandemin har gjort detta tydligt då det funnits fysiska hinder att dela sorgen och att stötta varandra. När nu fler är vaccinerade, restriktionerna stegvis lättats och i stora delar tagits bort finns det ett uppdämt sorgebehov. Vi behöver få mötas för att tala om vår sorg och dela den med varandra, för att vara ett stöd för varandra.

Nuvarande möjligheter att resa och ses gör att kyrkogårdarna väntas bli välbesökta under allhelgonahelgen, som även vanliga år är den vanligaste helgen för kyrkogårdsbesök i Sverige. Bara till kyrkogårdarna i Göteborg väntas omkring 40 000 personer under allhelgona.

Många av Svenska kyrkans församlingar kommer att hålla minnesgudstjänster, dela ut ljus och hålla kyrkor öppna för ljuständning, bön och samtal.

– Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg, fortsätter biskop Susanne Rappmann. Vi har alla ett ansvar att vara ett stöd för varandra. Idag är det min vän som behöver stöd i sin sorg, imorgon kan det vara jag som behöver stöd.

Kontaktpersoner i Bohuslän,
att intervjua om allhelgona och kyrkans roll i sorgebearbetningen:

Johan Ernstsson, präst på Tjörn, 073-323 05 03, johan.ernstson@svenskakyrkan.se 
Stefan Mortensen, diakon i Strömstad, 070-546 48 72, stefan.mortensen@svenskakyrkan.se

Läs mer:
Stöd vid sorg – https://www.svenskakyrkan.se/sorg

Första hjälpen vid sorg – https://www.svenskakyrkan.se/sorg/forsta-hjalpen-vid-sorg

Jourhavande präst – https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast 

Sorgegrupper – https://www.svenskakyrkan.se/sorg/sorgegrupper

Böbewebben – https://be.svenskakyrkan.se/

Sjukhuskyrkan – https://be.svenskakyrkan.se/ 

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Gravljus lyser upp våra kyrkogårdar under allhelgonahelgen. (foto: Marcus Ibanez - Ikon)
Gravljus lyser upp våra kyrkogårdar under allhelgonahelgen. (foto: Marcus Ibanez - Ikon)
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Svenska kyrkan i Göteborg förbereder sig inför allhelgonahelgen29.10.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Årets allhelgonahelg kommer att bli extra betydelsefull då den blir ett tillfälle att bearbeta sorgen från pandemin. Många vittnar om att vi inte kunnat sörja som vanlig under den tid som varit. I sorgen behöver vi människor varandra, och vi behöver närhet till varandra. I Göteborg finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Halland förbereder sig inför allhelgonahelgen29.10.2021 07:25:00 CEST | Pressmeddelande

Årets allhelgonahelg kommer att bli extra betydelsefull då den blir ett tillfälle att bearbeta sorgen från pandemin. Många vittnar om att vi inte kunnat sörja som vanlig under den tid som varit. I sorgen behöver vi människor varandra, och vi behöver närhet till varandra. I Halland finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum