Svenska kyrkan

Svenska kyrkan lanserar #gåtillkällan

Dela

”Är det verkligen sant att…”? Idag lanserar Svenska kyrkan #gåtillkällan för att bemöta påståenden eller föreställningar om Svenska kyrkan som sprids bland annat i sociala medier. De nya webbsidorna gör det möjligt att gå till källan.

#Gåtillkällan på svenskakyrkan.se
#Gåtillkällan på svenskakyrkan.se

Webbsidorna #gåtillkällan på svenskakyrkan.se är en tjänst för alla som vill veta var Svenska kyrkan står i frågor där olika tolkningar eller missuppfattningar har spridits via nätet.

– Det kan gälla förhållandet till andra religioner, förhållandet till samhället och till vår egen kristna tro, säger Svenska kyrkans kommunikationschef Ing-Marie Olofsdotter Nilsson.

– Vi vill själva vara källan till information som sprids om Svenska kyrkan. I tider när rykten snabbt sprids på internet är det viktigt att få del av ursprungsinformation i viktiga frågor. Så kallade ”sanningar” uppstår alltför lätt ur rykten.

Webbsidorna #gåtillkällan kommer att uppdateras fortlöpande utifrån aktuella föreställningar som sprids. Frågeområdena är uppdelade i tre huvudgrupper: Vår kristna tro, Andra religioner samt Kyrka/samhälle. Konkreta frågor som tas upp är bland annat den falska nyheten att Svenska kyrkan har infört begreppet ”hen” i kyrkohandboken och påståendena om att kyrkan inte bryr sig om utsatta svenskar eller håller på att islamiseras.

Det handlar också om hur Svenska kyrkan ska kunna vara en röst i samhällsdebatten, och hur den kristna tron ska formuleras i relation till de frågor som människor ställer till kyrkan.

– Ibland uppstår en debatt som grundar sig på missuppfattningar. Vi vill bedömas utifrån vad som faktiskt har sagts – inte utifrån vad som har påståtts. Ofta förenklas stora och djupa frågor och vi vill bredda diskussionen, föra debatten vidare och fördjupa resonemanget.

– Nu får vi ofta börja om från början med att tillrättalägga osanningar. Många hör av sig och undrar om ”det verkligen är sant att…”.

Ing-Marie Olofsdotter Nilsson hoppas att många ska hitta till de nya webbsidorna.

– Att gå till källan brukar vara ett bra sätt att ta reda på vad som gäller, säger hon.

Läs mer: www.svenskakyrkan.se/gåtillkällan

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, internationellt arbete (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

018-16 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

#Gåtillkällan på svenskakyrkan.se
#Gåtillkällan på svenskakyrkan.se
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Uppmaning till migrationsministern - upprätta en europeisk sök- och räddningsoperation på Medelhavet17.7.2019 16:43:41 CESTPressmeddelande

Act Svenska kyrkan har tillsammans med andra kyrkorelaterade organisationer skickat ett brev till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och hans ministerkollegor inför det informella ministermötet i Helsingfors 18-19 juli. I brevet uppmanas ministrarna att omvärdera de senaste årens inriktning gentemot människor som försöker ta sig till Europa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum