Svenska kyrkan

Svenska kyrkan lanserar #gåtillkällan

Dela

”Är det verkligen sant att…”? Idag lanserar Svenska kyrkan #gåtillkällan för att bemöta påståenden eller föreställningar om Svenska kyrkan som sprids bland annat i sociala medier. De nya webbsidorna gör det möjligt att gå till källan.

#Gåtillkällan på svenskakyrkan.se
#Gåtillkällan på svenskakyrkan.se

Webbsidorna #gåtillkällan på svenskakyrkan.se är en tjänst för alla som vill veta var Svenska kyrkan står i frågor där olika tolkningar eller missuppfattningar har spridits via nätet.

– Det kan gälla förhållandet till andra religioner, förhållandet till samhället och till vår egen kristna tro, säger Svenska kyrkans kommunikationschef Ing-Marie Olofsdotter Nilsson.

– Vi vill själva vara källan till information som sprids om Svenska kyrkan. I tider när rykten snabbt sprids på internet är det viktigt att få del av ursprungsinformation i viktiga frågor. Så kallade ”sanningar” uppstår alltför lätt ur rykten.

Webbsidorna #gåtillkällan kommer att uppdateras fortlöpande utifrån aktuella föreställningar som sprids. Frågeområdena är uppdelade i tre huvudgrupper: Vår kristna tro, Andra religioner samt Kyrka/samhälle. Konkreta frågor som tas upp är bland annat den falska nyheten att Svenska kyrkan har infört begreppet ”hen” i kyrkohandboken och påståendena om att kyrkan inte bryr sig om utsatta svenskar eller håller på att islamiseras.

Det handlar också om hur Svenska kyrkan ska kunna vara en röst i samhällsdebatten, och hur den kristna tron ska formuleras i relation till de frågor som människor ställer till kyrkan.

– Ibland uppstår en debatt som grundar sig på missuppfattningar. Vi vill bedömas utifrån vad som faktiskt har sagts – inte utifrån vad som har påståtts. Ofta förenklas stora och djupa frågor och vi vill bredda diskussionen, föra debatten vidare och fördjupa resonemanget.

– Nu får vi ofta börja om från början med att tillrättalägga osanningar. Många hör av sig och undrar om ”det verkligen är sant att…”.

Ing-Marie Olofsdotter Nilsson hoppas att många ska hitta till de nya webbsidorna.

– Att gå till källan brukar vara ett bra sätt att ta reda på vad som gäller, säger hon.

Läs mer: www.svenskakyrkan.se/gåtillkällan

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, internationellt arbete (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

018-16 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

#Gåtillkällan på svenskakyrkan.se
#Gåtillkällan på svenskakyrkan.se
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

Kyrkomötet beslutade ta fram nationell klimatstrategi21.11.2018 14:07Pressmeddelande

2018 års kyrkomöte har just avslutats efter tre dagars debatt- och beslutssession. Sista dagen har ledamöterna bland annat beslutat att former för ett nationellt program för klimatstrategi ska arbetas fram. Kyrkomötet beslutade också att se över vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas nationellt för att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier, samt att 2019 års tematiska kyrkomöte ska ha temat Undervisning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum