Svenska kyrkan

​Svenska kyrkan lanserar ny webb för framtiden

Dela

På måndag den 25 april kl 10 lanseras Svenska kyrkans uppdaterade webbplattform med 550 underwebbplatser och mer än 200 000 publicerade sidor. – Förmodligen är det den största webbplatsmigration som genomförs i Sverige i år. Speciellt med tanke på att det krävts manuell handpåläggning för att anpassa till ny design, säger projektledaren Pär Dalhielm.

Sökfunktionen får en central roll på Svenska kyrkans nya responsiva webbplats.

Sedan årsskiftet arbetar cirka 1000 redaktörer i församlingar/pastorat, stift och på nationell nivå med att flytta och bearbeta material till den nya webbplatsen.  Ett 60-tal workshoppar har genomförts i landet i samband med flytten. 

Domänen svenskakyrkan.se får efter flytten en helt ny design, och har anpassats för ett aktivt användande av webbtjänster.

Några nyheter:
- Webbplatsen blir responsiv.
- Användarens behov av service styr webbplatsens uppbyggnad och utseende.
- Ny sökfunktion får en central roll.
- Större plats ges åt sociala flöden som tydliggör närvaron som bärs av medlemmar.

De senaste årens besöksundersökningar visar att användarna framför allt letar efter kalenderhändelser, församlingsinformation och kontaktuppgifter på Svenska kyrkans webbplatser.

– Människor befinner sig ofta i de digitala kanalerna och då ska Svenska kyrkan också finnas där. Därför behöver vi anpassa oss efter användarnas nya behov på webben, säger Gunnar Sjöberg, kommunikationschef på kyrkokansliet i Uppsala.

– Idag används inte webbplatser för att surfa runt på utan för att utföra ett ärende eller söka specifik information. Därför gör vi webben mer serviceinriktad, säger projektledaren Pär Dalhielm.

– Dessutom är det viktigt att göra webben responsiv, eftersom andelen användare via mobila enheter växer. Idag är det mer än hälften som besöker Svenska kyrkans webb via mobil eller surfplatta.

FAKTA/BAKGRUND

Den nuvarande gemensamma domänen svenskakyrkan.se härstammar från 2009. Under projektnamnet Webben för framtiden genomfördes en förstudie under våren 2014, och sedan startade projektet våren 2015. 

Projektet har letts av en styrgrupp med chefer från kyrkokansliets kommunikationsavdelning och IT-förvaltning i Uppsala. Den operativa projektgruppen består av sju personer på kyrkokansliet, samt projektledaren Pär Dalhielm.

Till sin hjälp har projektgruppen också haft en referensgrupp, bestående av sakkunniga från stift och församlingar i Svenska kyrkan.

I samband med lanseringen används hashtag #webbenförframtiden i sociala medier.

 

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum