Svenska kyrkan

Svenska kyrkan lyfter ett problematiskt kulturarv

Dela

I svenska kyrkor finns ett stort antal exempel på konst med antijudiska motiv. Nu belyser Svenska kyrkan tillsammans med katolska kyrkan i Sverige och judiska organisationer detta problematiska kulturarv i ett heldagssymposium i Uppsala den 7 mars med namnet "Att måla 'den andre' på väggen".

Symposiet "Att måla 'den andre' på väggen" ska sprida nytt ljus över förekomsten av antijudiska motiv i Svenska kyrkor. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Symposiet "Att måla 'den andre' på väggen" ska sprida nytt ljus över förekomsten av antijudiska motiv i Svenska kyrkor. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Antijudiska motiv i svenska kyrkor har återkommande uppmärksammats genom åren, det handlar om alltifrån grova stereotyper i medeltida målningar och skulpturer till mer subtila nyanser i senare tiders kyrkokonst. Men omfattningen har varit relativt okänd.

Symposiet i Uppsala syftar till att med forskningens hjälp öka medvetenheten om hur utbredda dessa motiv är, och att hitta goda pedagogiska vägar att förhålla sig dem.

- Frågan angår inte bara kyrkan utan hela samhället. Vi behöver reflektera över hur vi talar och undervisar om de här svåra delarna av vårt kulturarv, säger ärkebiskop Antje Jackelén, som tagit initiativ till symposiet.

Medverkar gör experter från flera fält, teologer, konstvetare och historiker. Bland annat kommer Anders Andrén, professor i arkeologi vid Stockholms universitet, att presentera den hittills mest heltäckande dokumentation som gjorts av judiska motiv i skandinaviska kyrkor.

Symposiet i Uppsala ska ge impulser till ett fortsatt arbete inom Svenska kyrkan med att lyfta fram och tydliggöra historien kring den antijudiska konsten.

- Vi ska inte förtiga, utan medvetandegöra om det här arvet och tala om det på sätt som motverkar antisemitism, säger Antje Jackelén.

Medarrangörer till symposiet är Judiska Centralrådet och Samarbetsrådet för Judar och Kristna.

- Jag är tacksam över det här initiativet, frågan om hur vi ska förhålla oss till de här motiven i svenska kyrkor är viktig och behöver diskuteras, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet.

-  Symposiet erbjuder ett unikt tillfälle till kunskap och ger oss möjlighet att fundera över hur vi förhåller oss till vårt kulturarv, säger Gunnel Borgegård, ordförande för Samarbetsrådet för Judar och Kristna.

Symposiet "Att måla 'den andre' på väggen – om antijudiska stereotyper i svensk kyrkokonst" äger rum på Humanistiska teatern i Uppsala den 7 mars kl. 09.00-17.00. För pressplats, meddela namn och redaktion senast 28 februari till martin.larsson@svenskakyrkan.se.
 
Program 

9.00 Frukost och mingel
9.30 Välkomsthälsning
10.00-10.45 Anders Andrén ”Mellan välvilja och förakt. Bilder av judar i svenska kyrkor”
10.45-11.30 Herman Bengtsson ”Medeltida bildkonst och antijudiska tendenser”
11.30 Joanna Rubin Dranger ”Stereotyper och bilders makt” 
12.30 Lunch
13.30 Visning av Uppsala domkyrka och samtal med domkyrkans guider
14.30-15.00 Håkan Bengtsson ”Antijudiska stereotyper och kristen tro” (i domkyrkan)
15.00 Fika
15.30 Annika Strömmer ”Att undervisa om ett problematiskt kulturarv”
16.00 Panelsamtal ”Vad behövs framåt?” Med Antje Jackelén, Anders Arborelius, Ute Steyer, Katty Hauptman, Håkan Holmberg och Heikki Ranta.
16.45-17.00 Avslutning

Medverkande
Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan

Ute Steyer, rabbin judiska församlingen i Stockholm
Anders Arborelius, kardinal Stockholms katolska stift
Anders Andrén, professor i arkeologi, Stockholms universitet
Herman Bengtsson, forskare, Upplandsmuseet
Joanna Rubin Dranger, affilierad professor i illustration, Konstfack
Håkan Bengtsson, lektor i teologi, Uppsala universitet
Annika Strömmer, museipedagog och teolog, Forum för levande historia
Katty Hauptman, chef för Historiska museet
Håkan Holmberg, tidigare politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning
Heikki Ranta, stiftsantikvarie i Lunds stift

Stora delar av symposiet filmas och kommer att sändas i efterhand på Svenska kyrkans webbplats.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Symposiet "Att måla 'den andre' på väggen" ska sprida nytt ljus över förekomsten av antijudiska motiv i Svenska kyrkor. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Symposiet "Att måla 'den andre' på väggen" ska sprida nytt ljus över förekomsten av antijudiska motiv i Svenska kyrkor. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Uppmaning till migrationsministern - upprätta en europeisk sök- och räddningsoperation på Medelhavet17.7.2019 16:43:41 CESTPressmeddelande

Act Svenska kyrkan har tillsammans med andra kyrkorelaterade organisationer skickat ett brev till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och hans ministerkollegor inför det informella ministermötet i Helsingfors 18-19 juli. I brevet uppmanas ministrarna att omvärdera de senaste årens inriktning gentemot människor som försöker ta sig till Europa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum