Svenska kyrkan

​Svenska kyrkan lyfter försoningsfrågor på urfolkskonferens

Dela

Idag inleds en internationell urfolkskonferens i Trondheim med temat ” Reconciliation Processes and Indigenous Peoples: Truth, Healing and Transformation”. Syftet med konferensen är att sprida kunskap och erfarenheter från försoningsprocesser som pågår mellan urfolk och majoritetsbefolkningar och om kyrkornas roll i dessa processer.

Svenska kyrkan, som är medarrangör till konferensen, representeras av Samiska rådet i Svenska kyrkan. Rådets ordförande Sylvia Sparrock kommenterar:

– Respekten för urfolksrättigheter är något som urfolk kämpar med varje dag. En viktig del av detta är att stater erkänner de övergrepp som skett historiskt och som sker mot urfolk än i dag, och att erkännandet leder till förändrat förhållningssätt. Stater måste göra upp med sitt koloniala förflutna för att kunna gå vidare och urfolkens erfarenheter måste erkännas.

Sylvia Sparrock menar att medvetenheten och viljan att hantera dessa frågor hittills har varit låg i Sverige, trots viljan att tala om respekten för mänskliga rättigheter.

– Konferensen är viktig för att urfolk ska kunna samlas och diskutera försoningsfrågor och modeller som för arbetet framåt. Det är glädjande att vi från Samiska rådet i Svenska kyrkan kan bidra till diskussionen genom att tala om det som Svenska kyrkan arbetar med. Det är nu själva arbetet med att uppnå upprättelse börjar.

Svenska kyrkan har under våren publicerat en vitbok om kyrkans historiska relation till samerna. Ärkebiskop Antje Jackelén och Sylvia Sparrock har också i en gemensam debattartikel ställt sig bakom kravet på inrättandet av en sannings- och försoningskommission i Sverige.

Konferensen, som arrangeras tillsammans med de lutherska systerkyrkorna i Norge och Finland samt med Kyrkornas Världsråd, samlar ca 150 personer från hela världen och många urfolk finns representerade. Bland annat deltar FN:s särskilda rapportör för urfolksfrågor Victoria Tauli-Corpuz och företrädare för den kanadensiska sannings- och försoningskommissionen. 

Från Sverige deltar ledamöter från Samiska rådet i Svenska kyrkan, Härnösands biskop Eva Nordung Byström samt företrädare för kyrkokansliet och Luleå stift. Redan på söndagen arrangerades en ungdomskonferens där bl a fyra samiska unga delegater deltog från Svenska kyrkan.

Om urfolkskonferensen: 
https://kirken.no/nb-NO/om-kirken/slik-styres-kirken/samisk-kirkeliv/internasjonalt/indigenous_reconciliation_conference/

Läs mer:
Vitboken om Svenska kyrkans historiska relation med samerna
Debattartikel i DN: Dags att göra upp med Sveriges koloniala förflutna

Nyckelord

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum