Linköpings stift

Svenska kyrkan lyfter klimatfrågan inför valet

Dela

"Fred med jorden fred med varandra" är budskapet på vandringen Pilgrim's Walk for Future. Vandringen började i Åbo den 14 augusti och når Riksdagshuset på fredag kl. 12:40. Vi välkomnar press/media för intervjuer både på plats och via telefon under vandringens sista tre dagar där biskopar, kyrkoledare och WWFs generalsekreterare möts i gemensam sak för att lyfta fokus på klimatfrågan inför valet.

Så här ser programmet ut från Onsdag -fredag:

Onsdag 7 september Kl. 8.30-13.00
Pilgrimsvandring frånDanderyds församling till Solna församling

Biskop Andreas och biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan Karin Wiborn vandrar tillsammans med pilgrimsvandrarna från Danderyd.

Kl. 13.00 Ekumenisk Mässa med biskop Andreas och biträdande kyrkoledare Karin Wiborn i Bergshamra kyrka 

Kl. 13.45-14.30 Pilgrimsvandring från Bergshamra kyrka till Ulriksdals slott

Kl. 14.30-15.30 Samtal med WWFs Generalsekreterare

(Världsnaturfonden WWFs generalsekreterare Gustaf Lind och David Mjureke, senior rådgivare klimat och energi samtalar tillsammans med biskop Anderas Holmberg och Annika Spalde från Pilgrim's Walk for Future. Samtalet kommer livesändas via Pilgrim's Walk for Futures Facebooksida.

Samtalet är öppet för publik på plats vid Ulriksdals slott vid WWFs kontor. Men vid dåligt väder och om samtalet behöver flyttas inomhus finns det dock endast plats för 10 personer utöver vandrarna och medverkande.)


Torsdag 8 september
Kl. 9.00 Morgonbön vid Ekensbergskyrkan med möjlighet till samtal med pilgrimsvandrarna efter morgonbönen.


Kl. 11.00–12.30 Sång, musik & samtal på stan i närheten av Solna centrum
Pilgrimsvandrarna finns tillgängliga för samtal.

Kl. 17.00–18.30 Föredrag med Aurora - Möt de unga som tar till juridiken i klimatkampen! i Ekensbergskyrkan

(Aurora är ett nätverk av ungdomar som förbereder rättsliga åtgärder mot svenska staten för bristande klimatåtgärder. Kom och lyssna till Smilla Ubbe, klimataktivist och konstnär, om det arbete som sker inom Auroramålet. Därefter vandring till Råsunda kyrka.)


Kl. 19.00 Musik & tal för klimatet, Råsunda kyrka
En kväll med musik och tal för klimatet och framtiden med Klimatkören, Bergshamra kyrkas Diskantkör & James Hollingsworth.

Fredag 9 september

Pilgrimsvandring från Solna kyrka till Riksdagshuset
Kl. 9.30 Gemensam pilgrimsvandring sista etappen till målet i centrala Stockholm.
Pilgrim’s Walk for Future lämnar sitt budskap vid Riksdagshuset kl. 12:40

Tid för lunchpaus.

Kl. 13.00–15.30 Demonstration för klimaträttvisa på Sergels torg
Anslutning till demonstration med ungdomsrörelsen Fridays for Future.

Kl. 16.00 Avslutande gudstjänst i S:t Peters kyrka, Upplandsgatan 12

Årets stora Walk for Future-vandring fyra veckor före riksdagsvalet är nu framme i Stockholm. Syftet är att påminna oss alla, väljare såväl som beslutsfattare, om de stora framtidsfrågorna och hur de hänger ihop. Vandringen kommer att ske under mottot "Fred med jorden, fred med varandra" - som grundstenar för ett hållbart liv.

Som tidigare vandrar vi både för att reflektera över våra egna liv och den omställning vi behöver göra, och med ett budskap till makthavare: Sverige behöver agera nu för att uppfylla sina åtaganden enligt Parisavtalet, och vi vill se politiker som tar detta på allvar och hjälper oss att ställa om vårt samhälle.

- Vi uppmuntrar alla att vandra med oss dessa veckor! Ett sätt är att arrangera en vandring på den ort du bor med hjälp av det material som kommer finnas på hemsidan. Vi kommer också som förra året att livesända dagligen med reflektioner, böner och rapporter om hur vi har det. Ett annat sett är att komma med oss rent fysiskt - antingen över en dag eller flera dagar, säger Annika Spalde, diakon i Svenska kyrkan som leder vandringen. All information finns på vår hemsida www.walkforfuture.se

Svenska kyrkan har beslutat om en Färdplan för klimatet där hela organisationen ska vara klimatneutral till 2030. Pilgrim’s Walk for Future verkar för att mobilisera i första hand kyrkan mot detta mål men även hela samhället och vi samarbetar med många i denna rörelse.

Vi uppmanar alla att ansluta sig till rörelsen, i uttåget bort från fossilberoende och överkonsumtion mot ett rimligare och mer rättvist sätt att leva!

Nyckelord

Kontakter

Kontaktuppgifter:
Annika Spalde, vandringsledare och diakon
073-095 94 53
annika.spalde@svenskakyrkan.se

Emanuel Eriksson, pilgrimsutvecklare och pressansvarig
073-022 26 58
emanuel.eriksson@svenskakyrkan.se

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Annika Spalde, Vandringsledare och diakon i Svenska kyrkan.
Annika Spalde, Vandringsledare och diakon i Svenska kyrkan.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

 

Bakgrundsfakta: 

Walk for future har under våren vuxit till en landsomfattande rörelse. Ca 50 pilgrimsvandringar för klimatet har redan arrangerats där över 395 miljoner steg har registrerats sedan starten för ett år sedan. 

- Vi hade aldrig vågat hoppas på en sådan uppslutning kring Pilgrim’s Walk for Future. Vi hinner inte med att besvara alla förfrågningar och förslag på samarbeten. Runt om i hela Sverige och Norden har steg för klimatet registrerats i vår stegräknare , säger Emanuel Eriksson.

Du kan se vår kampanjsida och stegräknare här:
https://www.walkforfuture.se/ 

Alla stift i Svenska kyrkan har egna sidor där du kan se hur stiftens församlingar arrangerar egna vandringar under Walk for futures flagg. Vi har samlat dessa sidor här: 

https://walkforfuture.se/skapa-en-egen-vandring/se-alla-vandringar-som-arrangeras/#arrangerade-vandringar-svanska-kyrkan 

I skrivande stund är vi uppe i flera tusen registrerade deltagare för vandringar i Pilgrim's Walk for Futures namn. Personer som vill delta på olika sätt. Dels genom att vandra med vissa etapper i våra arrangerade vandringar, dels arrangera egna vandringar. 

 

 

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

Storartat musikprogram under årets orgelvecka27.9.2022 10:29:28 CEST | Pressmeddelande

Den 1-9 oktober 2022 är det återigen dags för orgelvecka i Linköpings stift. Under veckan erbjuds närmare 60 tillfällen att lyssna till den stora skatt av orglar som finns runtom i stiftet. Årets program bjuder på stor variation från den mäktiga orgeln trakterade av såväl orgelspelande barn och ungdomar som gästande organister och stiftets egna kyrkomusiker. Orgelveckan anordnas av orgelnätverket ESOA, East Sweden Organ Academy, i samarbete med Linköpings stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum