Göteborgs stift

Svenska kyrkan medverkar på Mänskliga Rättighetsdagarna 6-7 december

Dela

6-7 december hålls Mänskliga Rättighetsdagarna, även kallade MR-dagarna, på Svenska Mässan i Göteborg. Svenska kyrkan, Göteborgs stift och Act Svenska kyrkan är medarrangörer.

Mänskliga Rättighetsdagarna hålls i Göteborg 6-7 december.
Mänskliga Rättighetsdagarna hålls i Göteborg 6-7 december.

Den 6-7 december 2021 arrangeras Mänskliga Rättighetsdagarna för tredje gången i Göteborg, denna gång under temat Demokrati + Mänskliga Rättigheter = sant!

MR-dagarna har funnits sedan år 2000 och är Nordens viktigaste samlade mötesplats för frågor som rör mänskliga rättigheter, lokalt, nationellt och globalt. Konferensen äger rum årligen i olika städer för att bidra till utvecklingen av mänskliga rättigheter i Sverige och internationellt och här möts forskare, studenter, tjänstepersoner, aktivister, politiker och ideellt engagerade. ​

Demokrati och mänskliga rättigheter, två begrepp som går hand i hand och där den ena krävs för att den andra ska få en full verkan. Eller är det så enkelt? Sedan några år tillbaka kan vi se en negativ trend för demokratin globalt, något som också förstärkts ytterligare av pandemin. Hur kommer det sig och hur påverkar det skyddet av mänskliga rättigheter? Hur kan vi vända trenden och istället stärka demokratin lokalt, nationellt och globalt samt säkerställa att de mänskliga rättigheterna respekteras för alla alltid? 

Svenska kyrkan​, Act och Göteborgs stift är medarrangörer och deltar med monter samt följande programpunkter:

Religion + demokrati = sant?
Måndag 6 december kl 13.00-14.00

Under de senaste åren har vi kunnat ta del av en rad utspel där religionernas iblandning i det offentliga samhället ifrågasätts. Vad är det för syn på politik och demokrati som sådana utspel vittnar om? Hur kan religiösa traditioner bidra till själva förståelsen av ett demokratiskt ideal för ett pluralistiskt samhälle? Och hur kan vi skapa förutsättningar för gemensamma diskussioner där religiösa och icke-religiösa medborgare kan delta på likvärdiga villkor? 
Medverkande: Jenny Ehnberg, Elena Namli, Fredrika Gårdfelt, Malin Novén.
Arrangör: Svenska kyrkan.

Stand with the brave – defend democracy in Central America
Tisdag 7 december kl 9.00-10.00
A joint seminar with guests from Central America organized by Swedish civil society organisations active in the region since many years. The situation on democracy, human rights, women's rights and climate change is getting worse but also counteracted by civil society actors, many of them very young.  We will hear voices from the feminist, youth and experienced activists that stand against the backlash of Central America's democracy.  They are not giving up!
Moderator: Erik Halkjaer
I panelen: Anders KompassDiana LaitinenHelena Storckenfeldt
Arrangörer: Diakonia, Act Svenska kyrkan, IM, We Effect och Plan Sverige.

Barnets rättigheter och möjligheter till inflytande
Tisdag 7 december kl 12.30-13.30
Är barnets rättigheter beroende av vår förmåga att organisera arbetet? Hur långt är jag som vuxen beredd att förändra mitt sätt att arbeta, mitt förhållningssätt och bemötande? Vilka perspektiv tillåts blir synliga? Vilka barn hamnar utanför? Finns det tid att lyssna på barnets röst?
Medverkande: Peter Ekman (Svenska kyrkan), Ulrika Kvarnström (Polisen) och Thomas Jonsland (Socialstyrelsen) samtalar om hur ett  barnperspektiv kan integreras i organisation och arbetssätt.

Power to the People – The Method of Community Organising
Tisdag 7 december kl 16.00-16.30 
I förorten Hjällbo i Göteborg undersöker vi tillsammans med andra organisationer i civilsamhället metodiken Community Organising. Metodiken ger boende i ett lokalsamhälle verktyg för att definiera olika utmaningar och kartlägga hur dessa kan förändras. Lyssna till erfarenheter från Hjällbo och andra platser – där mångfald och olikhet blir en resurs för en stark folklig rörelse för ett gott samhälle.
Fri entré
Medverkande: Anna Sanne Göransson från Digidem Lab och stiftsadjunkt Henrik Frykberg.
Arrangör: Göteborgs stift.

Mer information om programmet för MR-dagarna
https://www.mrdagarna.nu/besokare/goteborg/ 

Kontakt: Stiftsadjunkt Henrik Frykberg, 072-554 72 17

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Mänskliga Rättighetsdagarna hålls i Göteborg 6-7 december.
Mänskliga Rättighetsdagarna hålls i Göteborg 6-7 december.
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Biskop Susanne medverkar vid invigningen av Gaia – en världsutställning i Mölndal14.10.2022 07:20:00 CEST | Pressmeddelande

Gaia är ett konstverk som turnerar jorden runt och gör sitt första Sverigestopp i Fässbergs kyrka i Mölndal. Globen med NASA:s fotografier av jordytan mäter sju meter i diameter och kommer att hänga under valven i Fässbergs kyrka, 18 okt – 8 nov. Konstverket ger besökaren möjlighet att se vår planet tredimensionellt svävande och långsamt roterande i rummet. PRESSVISNING 18 oktober kl 18.30

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum