Svenska kyrkan / Härnösands stift

Svenska kyrkan öppnar upp efter pandemin

Dela

På söndag 3 oktober firas för första gången sedan mars 2020 gudstjänst utan pandemins restriktioner för allmänna sammankomster. – Jag vill hälsa både vana och mer ovana gudstjänstdeltagare varmt välkomna till kyrkorna, säger biskop Eva Nordung Byström.

Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler
Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler

Pandemins restriktioner har påverkat gudstjänstlivet i Svenska kyrkan på flera sätt. Även nu i höst har varannan bänkrad i kyrkorna varit avstäng, det har krävts en armslängds avstånd mellan människor och körsången har saknats i många sammanhang. Nu när de flesta restriktioner tas bort blir det mer som vanligt igen i kyrkorna.
– Det vilar nu ett stort ansvar på individen själv att iaktta de försiktighetsåtgärder som krävs. Samtidigt kan vi i Svenska kyrkan på olika sätt underlätta för det, säger Eva Nordung Byström.
– Det ska kännas tryggt att komma till gudstjänster och annan kyrklig verksamhet. Därför behöver vi fortsätta se till att det inte uppstår trängsel i lokalerna och att det finns möjlighet till god handhygien för alla. Så klart vill jag också uppmana alla med förkylningssymptom att stanna hemma, i likhet med Folkhälsomyndighetens skarpa rekommendation, fortsätter hon.

Under pandemin har digitala gudstjänster blivit vardag för många. Filmade andakter och direktsända gudstjänster via sociala medier eller hemsidor, har sänkt trösklarna till kyrkan för en del och ersatt redan regelbundna gudstjänstbesök för andra.
– Vi har lärt oss mycket nytt under pandemin, jag är säker på att församlingarna på olika sätt kommer att bygga vidare på dessa erfarenheter, säger Eva Nordung Byström.

Förutom ett anpassat gudstjänstlivet har Svenska kyrkan genom sitt diakonala arbete gjort sociala insatser riktat mot äldre och andra som påverkats särskilt av pandemin.
– Jag är oerhört imponerad av den snabba omställning som gjordes i församlingarna efter virusutbrottet förra året, säger Eva Nordung Byström.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler
Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

Ny organisation för Svenska kyrkan i Medelpad3.10.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Stiftsstyrelsen i Härnösands stift har beslutat att församlingarna i Medelpad ska organiseras i två nya pastorat. Avsikten är att på sikt säkra resurser för den lokala kyrkliga verksamheten. – Beslutet möjliggör att alla församlingarna, stora som små, kan finnas kvar och fortsätta vara till glädje och nytta för församlingsborna även i framtiden, säger biskop Eva Nordung-Byström, ordförande i stiftsstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum