Svenska kyrkan

Svenska kyrkan på plats under klimatförhandlingarna

Dela

På måndag 30 november inleds FN:s klimattoppmöte i Paris. Med på mötet finns bland annat ärkebiskop Antje Jackelén. En av de viktigaste frågorna är att lösa finansieringen av klimatomställningen.

Klimatförändringarna är en vår tids allra största utmaningar, kanske den största gemensamma utmaningen som mänskligheten någonsin stått inför. FN:s klimattoppmöte i Paris (COP21) är en möjlighet att hejda de värsta klimatförändringarna med hjälp av ett internationellt avtal.

– Vi hoppas att världens ledare tar sitt fulla klimatansvar och skjuter till medel för klimatfinansiering, säger Martin Vogel, policyrådgivare klimat.

Ärkebiskop Antje Jackelén kommer att vara med på klimatmötet. Bland annat ska hon medverka i en ekumenisk gudstjänst i Notre Dame, och föra samtal med kyrkoledare samt representanter från olika länders delegationer.

– Nu är det dags att vetenskap, politik, näringsliv, kultur och religion - allt som är uttryck för människans värdighet - samverkar. Vi behöver ett hopp som frigör handlingskraft. En klimatsmart värld kan vara en lyckligare värld, säger ärkebiskopen.

Klimatförändringarna är i grunden en fråga om global rättvisa.

– De måste hanteras som en del av mänsklighetens dubbla utmaning – att hejda klimatförändringarna samtidigt som miljarder människor ges möjlighet till utveckling, bort från fattigdom och förtryck, säger Henrik Grape, handläggare för hållbar utveckling.

70 klimatambassadörer åker till Stockholm

På grund av säkerhetsläget i Paris kommer de 70 klimatambassadörerna från Svenska kyrkan och Diakonia inte åka till Paris som planerat. De kommer istället delta i klimatmarschen ”Tillsammans för klimatet", en av ungefär 2000 klimatmarscher som äger rum den 29 november runt om i världen. Under 2015 har kampanjen för klimaträttvisa ACT now for climatejustice haft som mål att samla in 20 000 namnunderskrifter i Sverige för ett rättvist och ambitiöst klimatavtal. Målet överträffades och på onsdagen överlämnades 26 536 namn till statsminister Stefan Löfven.

Deltagare från Svenska kyrkan i Paris

  • Henrik Grape, handläggare för hållbar utveckling, 30/11-11/12. 070-609 83 07
  • Martin Vogel, policyrådgivare klimat 5-12/12. 076-803 41 14
  • Ärkebiskop Antje Jackelén, 28/11-5/12, 072-237 28 86 (pressekreterare)

Bloggar och Twitter från Paris

Hållbara tankar på http://blogg.svenskakyrkan.se/hallbar/

Opinionsbloggen följer du på http://blogg.svenskakyrkan.se/opinion

Du kan följa ärkebiskopen, Henrik Grape och Martin Vogel via twitter på @biskopantje, @henrikgrape och @martinvogel9

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

Kyrkomötet beslutade ta fram nationell klimatstrategi21.11.2018 14:07Pressmeddelande

2018 års kyrkomöte har just avslutats efter tre dagars debatt- och beslutssession. Sista dagen har ledamöterna bland annat beslutat att former för ett nationellt program för klimatstrategi ska arbetas fram. Kyrkomötet beslutade också att se över vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas nationellt för att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier, samt att 2019 års tematiska kyrkomöte ska ha temat Undervisning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum