Svenska kyrkan

​Svenska kyrkan redo att bistå drabbade i Haiti

Dela

Just nu drar orkanen Matthew fram över Karibien. Det är den kraftigaste orkanen i regionen på flera år och har orsakat omfattande materiella skador, kraftiga översvämningar och jordskred. Svenska kyrkans lokala partner har inlett hjälpinsatser i Haiti med bland annat hygienkit, matpaket och tillfälligt skydd. Insatser planeras också i Kuba.

Orkanen Matthew har orsakat kraftiga översvämningar i bland annat Les Cayes i Haiti. Foto: Andres Martinez Casares /Reuters
 

Svenska kyrkans lokala partner rapporterar om raserade hus, bortspolade tak och förstörda odlingar. På flera håll är det fortfarande svårt att upprätta kontakt eftersom viktiga transportvägar förstörts och elektriciteten har slagits ut. Det försvårar även för nödhjälpen att nå fram och sjukvårdspersonal i landet varnar för kolerautbrott och andra vattenburna sjukdomar.

– Haitis regering har gått ut med en vädjan om internationell hjälp och en viktig del just nu handlar om att koordinera arbetet mellan olika hjälpaktörer. Erfarenheterna av det kaos som uppstod efter jordbävningen 2010 gör sig påminda. Våra lokala partner deltar i det nationella koordineringsarbetet för att på ett effektivt sätt kunna bistå drabbad befolkning, säger Anna Garvander, chef för Svenska kyrkans humanitära team.

Svårt utgångsläge i Haiti

Situationen är extra känslig i Haiti, som är ett av världens fattigaste länder. Över 350 000 människor beräknas behöva hjälp efter Matthews framfart. Många människor bor i enkla hus längs kusten som står dåligt rustade för en storm av detta slag.

– Svenska kyrkan följer utvecklingen i Haiti nära genom våra lokala partners inom ACT-alliansen. Eftersom de redan finns på plats kommer vi inom kort få en bättre uppfattning om behoven och anpassar stödet därefter. Vi står även redo att snabbt kunna skicka ut personal från vår psykosociala pool, säger Anna Garvander, chef för Svenska kyrkans humanitära team.

Redan nu bistår Svenska kyrkans lokala partner drabbade med bland annat hygienkit, matpaket och tillfälligt skydd.

För mer information, vänligen kontakta

Sverige
Anna Garvander, chef för Svenska kyrkans humanitära team, 070-576 39 99, anna.garvander@svenskakyrkan.se

Haiti
Martha Kristina Syvertsen, chef för Svenska kyrkans lokala ACT-partner i Haiti, Norwegian Church Aid, +50934910393, MarthaKristine.Syvertsen@nca.no (talar norska)

Svenska kyrkan i Haiti
Svenska kyrkan har via sin partner Lutherska Världsförbundet arbetat i Haiti sedan mitten av 90-talet. 2010 drabbades Haiti av en förödande jordbävning där omkring 200 000 människor miste livet och än idag lever ca 55 000 personer i tillfälliga tältläger. Svenska kyrkan deltog genom ACT-alliansen i det omfattande hjälparbete som följde jordbävningen. Idag finns vi på plats genom lokala partners som arbetar med långsiktigt utvecklingsarbete. En del i detta består i att arbeta med lokala organisationer för att göra samhället bättre rustat mot naturkatastrofer, bland annat genom att bygga jordbävnings- och orkansäkra hus och att plantera träd som förhindrar jorderosion. 

Svenska kyrkans internationella arbete är en del av ACT-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för katastrof-, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen består av omkring 140 medlemsorganisationer med 30 000 anställda och frivilliga i 100 länder över hela världen.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum