Göteborgs stift

Svenska kyrkan rustar inför allhelgonahelgen

Dela

Under den pågående pandemin är det många som inte kunnat finnas fysiskt nära, när anhöriga har dött. Och vi har inte kunnat resa och vara med på begravningar på grund av restriktioner och risk för smitta. Den fysiska distanseringen har orsakat ett uppdämt sorgebehov. Därför tror Svenska kyrkan att fler kommer att söka sig till kyrkogårdar och minnesgudstjänster under kommande allhelgonahelg.

Under allhelgonahelgen minns vi på ett särskilt sätt våra döda. Vi smyckar deras gravar med blommor och tänder ljus som lyser upp i mörkret.
Under allhelgonahelgen minns vi på ett särskilt sätt våra döda. Vi smyckar deras gravar med blommor och tänder ljus som lyser upp i mörkret.

Under allhelgonahelgen minns vi våra avlidna nära och kära. Inte minst i coronatider kan det kännas extra viktigt att få tala om och tänka på dem som gått före oss, och kanske tända ljus. Det finns många fina och stämningsfulla sätt att hedra våra avlidnas minne, trots pandemin.

Svenska kyrkans församlingar följer noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar firandet av allhelgonahelgen för att inte riskera smittspridning. Exempelvis väljer en del församlingar att hålla flera mindre minnesgudstjänster för att undvika köer och trängsel. På andra håll blir årets gudstjänster helt digitala. På församlingarnas webbplatser finns information om vilka lokala anpassningar som gäller.

I några församlingar kommer präster och diakoner att finnas på plats på kyrkogårdar och begravningsplatser tillsammans med kyrkogårdarnas egen personal. För att finnas till hands och möta människor.

– Under Allhelgonahelgen är det många som besöker kyrkogårdar om minnesgudstjänster, säger biskop Susanne Rappmann. Kanske är det särskilt viktigt i år när människor har dött ensamma och vi fått leva med fysisk avstånd till nära och kära som bär på sorg. I helgen får vi minnas tillsammans och be om kraft att leva ett liv som rymmer det som varit och som är öppet för framtiden.

Här följer några råd och tips från Svenska kyrkan inför allhelgonahelgen:

Bönewebben på Svenska kyrkans webbplats är en plats där du kan tända ljus digitalt och även be en bön i bönewebbens särskilda allhelgonarum

Första hjälpen vid sorg är till för den som har anhöriga eller vänner som sörjer. I Första hjälpen vid sorg finns konkreta råd och tips lättare att finnas där för någon som sörjer. 

Besök kyrkogård och minneslund och tänd ljus veckan före eller efter allhelgonahelgen. Då är det inte lika mycket folk som besöker kyrkogårdarna. 

På församlingens webbplats går det att se vad som erbjuds under allhelgonahelgen. Församlingarna anpassar firandet av allhelgonahelgen utifrån sina lokala förutsättningar.

Respektera och följ vänligen anvisningar från personalen när du besöker en kyrka eller kyrkogård, för att förhindra smittspridning. 

Resan till och från kyrkan kan också innebära risk för smittspridning. Tänk på det när du välj färdmedel och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tänd ett ljus hemma för att minnas dina nära och kära om du inte tryggt kan besöka en kyrkogård, ha kontakt med närstående och delta i digitala minnesgudstjänster. 

Lördagen den 31 oktober kl 18.00 sänder TV4 en nationell minneshögtid i coronatid från Uppsala domkyrka, i närvaro av kungaparet, talmannen, statsministern och ärkebiskopen.

Läs mer:
På Göteborgs stifts webbplats finns information om Allhelgonahelgen med länkar till Böbewebben, Första hjälpen vid sorg och Hitta gravplatsen.

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Under allhelgonahelgen minns vi på ett särskilt sätt våra döda. Vi smyckar deras gravar med blommor och tänder ljus som lyser upp i mörkret.
Under allhelgonahelgen minns vi på ett särskilt sätt våra döda. Vi smyckar deras gravar med blommor och tänder ljus som lyser upp i mörkret.
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Värö-Stråvalla församling satsar på solceller - är självförsörjande på el2.3.2021 08:25:49 CET | Pressmeddelande

Under 20 år har Värö-Stråvalla församling i norra Halland arbetat målmedvetet med miljöanpassning. Som första kyrkan i Sverige satte de solceller på kyrktaket. När de nu tagit sin fjärde solcellsanläggning i bruk är församlingen självförsörjande på el. Torsdag 4 mars kl 10.00-12.00 bjuder de in media för att presentera satsningen som nu ger resultat för klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum